Kippis Israelista!

Israelissa uusia viininvalmistajia syntyy kuin startupeja – koko ajan enemmän. Kaikessa rajattomuudessaan myös viininvalmistus on Israelissa rajojensa vanki.

Kosher-viinitynnyreitä. Kuva: Niina Nykänen
Kosher-viinitynnyreitä. Kuva: Niina Nykänen

Israelissa valmistetaan ja nautitaan viiniä entistä enemmän. Itäisen Välimeren maista Israelissa valmistetaan viiniä Turkin jälkeen toiseksi eniten. Israel jättää taakseen pitkään eniten tuottaneen Kyproksen ja viiniasiantuntijoiden suosiman Libanonin.

Aluehan on tunnetusti viininteon historiallinen kehto. Raamatussakin Kaanaan alueella on viiniä nautittu ja siitä humalluttu. Libanonin Bekaan laaksossa viininjumala Bacchukselle rakennettu temppeli kertoo pitkälle historiaan ulottuvasta kunnioituksesta maantuotetta kohtaan. Rajoja ei viininteko tuolloin tuntenut.

Viinintuotanto kehittynyt eurooppalaisin opein

Vuonna 1990 Israelissa oli kymmenen viininvalmistajaa. Nyt niitä on Master of Wine Jancis Robinsonin käyttämien virallisten tietojen mukaan yli 300. Paikalliset viininvalmistajat ovat todenneet viinitilaluvun yltävän jopa 600:an. Haarukan suuruus on kuvaavaa. Viininvalmistuksesta on tullut Israelissa arvostettu ammatti ja jopa toisilla ura-alueilla menestyneiden uusi slow down -ammatti. Tämän aasinsillan kautta onkin luontevaa todeta, etteivät kaikki tilat (ainakaan vielä) laatuviiniä valmista.

Aina ei maistu, ainakaan viininmarja. Kuva: Jussi Heinonkoski
Aina ei maistu, ainakaan viininmarja. Kuva: Jussi Heinonkoski

Modernin Israelin synty suureksi osin maahanmuuttona Euroopasta näkyy sieltä tuoduissa lajikkeissa ja usein Ranskasta hankitussa opissa. Israelin laajempaakin kehitystä rahoittanut paroni Rothschild toi silloiseen Palestiinaan 1800-luvun lopulla Cabernet Sauvignon -, Chardonnay- ja Merlot-rypäleet testatakseen alueen viinintekomahdollisuuksia.  1970-luvulla uudelleenkäynnistynyt viinintuotanto on vähitellen oppinut hyödyntämään alueen kukkulaisuutta, aurinkoa ja meren läheisyyttä tuotannossa. Samalla on kehitetty huippuunsa kuivassa maassa viininkasvattamisen taito, jota nykyään tullaan vastavuoroisesti Euroopasta Israeliin oppimaan.

Täälläkö kasvaisi viinirypäle? Tai mikään? Kuva: Niina Nykänen
Täälläkö kasvaisi viinirypäle? Tai mikään? Kuva: Niina Nykänen

Viiniä kasvatetaan pääasiassa Galileassa ja Tel Avivin ja Jerusalemin väliin jäävillä Juudean kukkuloilla, mutta myös aivan Negevin autiomaan rajoilla. Osa israelilaistuottajista toimii miehitetyllä Länsirannalla sijaitsevissa siirtokunnissa ja monet menestyneimmistä miehitetyllä Syyriaan kuuluvalla Golanilla. Rajat tulevat siis viinintuottajallakin vastaan ja valveutunut kuluttaja lukee pulloetiketistä israelilaisviinin varsinaisen valmistamispaikan.

Perinteisiltä laajemmille markkinoille

Viinimarkkinoilla Israelilla on erityistä annettavaa kosher-viiniä hakeville asiakkaille Yhdysvalloissa, Ranskassa ja Iso-Britanniassa. Monet merkittävistä laatutuottajista, kuten Domaine du Castel, Flam ja Tzora valmistavat kosher-viiniä. Valmistukseen osallistuvat vain uskovaiset juutalaiset ja valmistusmenetelmän sertifioi rabbinaatti. Harva viinitila on kuitenkaan enää vain kosher-viiniä valmistava. Ennemmin kosher-markkinoille suunnataan tietty viini ja muun viinin osalta pyritään kunnianhimoiseen laatuviinin valmistamiseen laajemmille markkinoille.

Kippis ja skål 100-vuotiaalle Suomelle Israelista! Kuva: Niina Nykänen
Kippis ja skål 100-vuotiaalle Suomelle Israelista! Kuva: Niina Nykänen