Suomalainen arkipäivän muotoilu viehätti Israelissa

2

Suomalaisella koulutuksella, tasa-arvolla ja demokratialla on Israelissa niin hyvä maine, että ihailu tuntuu joskus jopa hieman liioitellulta. Nyt Israelissa ylistetään myös suomalaista muotoilua Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi järjestetyn Finnish Design in Israeli Homes -näyttelyn ansiosta. Designista suomalaiset voivat olla varauksetta ylpeitä.

Jaffan arkkitehtigalleriassa 18.5. – 19.6. järjestetty Finnish Design in Israeli Homes -näyttely keräsi ennätysmäärän Suomesta ja muotoilusta kiinnostuneita kävijöitä. Näyttely oli suurlähetystön juhlavuoden tärkein kulttuuririento ja suurin kulttuuritapahtuma, jonka suurlähetystö on omatoimisesti tuottanut.

Kuva: Maxin Reider

Näyttely toteutui Israelin tiiviin suomalaisyhteisön talkoohengellä

Kaikki näyttelyn esineet kerättiin Israelissa asuvien suomalaisten ja Suomen ystävien kodeista. Noin 60 perhettä antoi design-esineitään lainaksi. Projekti toteutettiin myös suurimmaksi osaksi vapaaehtoisten tarjoaman talkooavun voimin. Useita sitoutuneita ihmisiä antoi projektille aikaansa ja osaamistaan työtunteja laskematta. Siten Suomi 100 -juhlavuoden teema ”yhdessä” oli näyttelyn kohdalla erityisen osuva.

Finnish Design in Israeli Homes -näyttelyn kuraattori Susanne Millner puhuu yleisölle. Kuva: Anu Saarela
Näyttelyn mahdollisti suuri joukko vapaaehtoisia. Kuva: Maria Tuomela

Kun näyttelykokoelmaa kerättiin kasaan ihmisten kodeista pitkin Israelia, kävi ilmi, miten monelle suomalaiselle design edustaa tapaa ilmaista yhteenkuuluvuutta kotimaahan. Suomalainen muotoilu tuo kodin tuntua ja herättää muistoja. Lähes kaikki näyttelyn esineet olivat suomalaisille kävijöille tuttuja omasta kodista, ystävien luota tai mummolasta.

Kaappien kaiveleminen ja esineiden taustojen tutkiminen oli myös antoisaa paitsi näyttelyn järjestäjille myös lainaajille itselleen. Tavaroiden alkuperää selvittämällä saatiin selville kiinnostavia asioita perittyjen esineiden historiasta ja tilanteista, joissa ne oli hankittu tai saatu. Esimerkiksi äidiltä peritty itämaisilla kaiverruksilla koristeltu kaulaketju osoittautui harvinaiseksi Kalevala-koruksi, jonka mallina oli toiminut Hämeenlinnasta löydetystä viikinkien aarrekätköstä esiin kaivettu kaulakääty.

Suomalainen muotoilu on yhteiskuntamme tuote

Yksi näyttelyn keskeinen viesti israelilaiselle yleisölle oli, että Suomessa laadukas design ei ole ylellisyyttä vaan osa arkielämää. Samalla näyttely avasi suomalaisen muotoilun taustalla olevia yhteiskunnallisia näkökulmia ja arvoja.

Designiin ja estetiikkaan suhtaudutaan mutkattomasti. Muotoilu on luonnollinen osa teollisuuden tuotantoprosesseja, kaupunkisuunnittelua ja jopa hyvinvointivaltion sosiaalisia innovaatioita. Muotoilun rooli sosiaalisissa innovaatioissa tuli selvästi esille esimerkiksi äitiyspakkauksen kohdalla, johon näyttelykävijät olivat erityisen ihastuneita.

Järjestäjien ja mukana olleiden vapaaehtoisten yhteinen toive oli ylläpitää Israelissa asuvien suomalaisten ja Suomen ystävien yhteyttä suomalaiseen muotoiluun. Ehkä Israelissa nähdään seuraavan suomalaissukupolven toteuttama design-näyttely Suomi 150-juhlavuonna.

Kuva: Maxim Reider
Kuva: Maxim Reider

Maria Tuomela

Toimin tammikuusta heinäkuuhun 2017 CIMO-harjoittelijana Suomen suurlähetystössä Tel Avivissa.

Kommentit

Maaritsa 7 vuotta sitten

Eizeh jofi. Tov meod. Toda raba. Shalom ve uvrecha!

Susanne Millner 6 vuotta sitten

Toda raba Maaritsa. Nechmad meod she katavt be ivrit