Borta bra men hemma bäst

Eller som vi säger på finska ”oma maa mansikka, muu maa mustikka” som översatt blir ”eget land är jordgubbe, annat land är blåbär”. Dessa två ordstäv har återkommit i mina tankar ofta under de senaste veckorna eftersom julen och med den min flytt tillbaka till Finland närmar sig dag för dag.

Anniina Tourunen
Anniina Tourunen

Vid den här tiden i fjol packade jag flyttlådor i sakta mak och funderade över vad det kommande året på andra sidan Östersjön skulle föra med sig. För mig har Sverige alltid haft en oförklarlig dragningskraft, trots att jag dittills inte spenderat mer än sammanlagt en vecka i landet. Förväntningarna var skyhöga – men de överträffades ändå hundra gånger om!

Första halvan av året var jag utbytesstudent i Jönköping, och därefter flyttade jag med mina två resväskor till Stockholm för en fem månaders praktik vid press-och kulturavdelningen vid Finlands ambassad. Av dessa fem månader återstår nu mindre än fem veckor och känslorna börjar bli motstridiga.

Jag har mer eller mindre medvetet börjat räkna dagar – till och med minuter och sekunder – tills jag landar på Helsingfors-Vanda flygplats, och min ettåriga sejour i Sverige är över. Samtidigt känns tanken på att bosatta sig i Finland overklig, och jag smider redan planer på att komma tillbaka.

Den bästa och samtidigt sämsta förändringen som detta svenska år har fört med sig är att jag nu har flera hem. Det innebär att jag med jämna mellanrum måste ta tårdrypande avsked och att jag ständigt längtar någonstans. Eller så tänkte jag förr.

För en dryg vecka sedan satt jag på bussen mot ett av mina nya hem: Jönköping. Jag hade svårt att sitta still av förväntan inför att återse alla kära vänner och favoritplatser som jag tagit farväl av i somras. Där och då förstod jag att jag kan betala priset av några tårar vid avskedet, när jag på köpet får minst lika många varma kramar vid återseendet.

Jag är tacksam över att ha många platser som jag kan kalla mitt hem och dessutom ha möjlighet att resa fritt mellan dem.

Och när det kommer till jordgubbar och blåbär: jag älskar båda två! De har många likheter, men samtidigt har de sina egna särdrag. Favoriten växlar beroende på säsong, och som tur är behöver jag inte välja den ena eller den andra för resten av livet. Det samma gäller mina länder, Finland och Sverige. Dessutom finns det andra bär i världen, hallon till exempel har sina alldeles egna stunder!

Leave a Reply