Finland vs Sverige

Saija Sepponen utförde sin praktik på konsulatet vid Finlands ambassad i Stockholm under sommaren och hösten 2015.
Saija Sepponen, praktikant vid konsulatet

När jag berättade att jag fått en praktikplats i Sverige fick jag två sorters kommentarer. Antingen: ”Sverige, varför i all fridens namn?!” Sverige är landet som slår oss i ishockey och svenska är språket som vi tvingas läsa i skolan. Eller: ”Stockholm är en underbar stad och så nära!”

Sommaren i Stockholm blev fantastisk och det svenska språkbadet var precis vad jag behövde. Det var kungliga bröllop och dop, sevärdheter, åtskilliga kardemummabullar, ännu fler fikastunder och många nya vänner. Efter fem månader lider min praktikperiod mot sitt slut och det är dags för en jämförande översikt över våra två länder, så nära men ändå så långt ifrån varandra.

Huvudstäderna

I Stockholm händer det något varje dag. Ena helgen fylls gatorna av rojalister som firar prinsbröllop och nästa helg känns det som om turisterna tagit över staden då svenskarna dragit till sina landställen. Det finns något för var och en; de ståtliga husen i Gamla stan, de fina märkesbutikerna på Östermalm, de ekologiska kaféerna på Södermalm. Utbudet i Helsingfors är lika brett, men i mindre skala.

Människorna

Svenskana skiljer sig inte så mycket från finländarna, men den svenska öppenheten och rättframheten överraskade mig. Folk från andra länder tycker att det är svårt att lära känna svenskar men det håller jag inte med om. Jag har däremot lagt märke till att svenska barn ofta uppför sig väl. De får följa med överallt från att de är små och kan snällt sitta med på restaurang i flera timmar.

Maten

I början av sommaren bestämde jag och en kompis att testa oss igenom brunchutbudet i Stockholm. Den härliga brunchkulturen är inte lika etablerad i Finland och det är något jag kommer att sakna! Man måste vara ute god tid för de mest populära ställena är fullbokade flera veckor framåt när flera generationer samlas kring borden på söndagarna. Bland Stockholms restauranger finns värdens alla matkulturer representerade. Men när det kommer till festmat vinner Finland på större variation, i Sverige äter man samma sill, köttbullar och jansson till jul, påsk och midsommar.

Kaffet

Finländarna har världsrekord i kaffekonsumtion, men jag tror inte svenskarna ligger långt efter. Att fika är lika viktigt på arbetsplatser i respektive land. Kaffeutbudet är lika brett för att inte tala om fikabrödet. Vinsten går dock till de svenska mandel- och kardemummabullarna.

Resultatet

Finland vs Sverige blev oavgjort. Trots att det ska bli skönt att återvända till mina hemtrakter, äta riktigt rågbröd och komma till jobbet på tio minuter utan tågbyten, har Stockholm med sin mångkulturella öppenhet fascinerat mig till den grad att jag i framtiden gärna vill studera eller arbeta i Sverige. Min praktikperiod här har gett mig bättre språkkunskaper, fantastiska kolleger, nya erfarenheter och en handfull nya härliga vänner.

 

Leave a Reply