Från New York till Stockholm – ett förunderligt yrke

1

En ambassadörs arbete är intressant och varierande. Man får träffa och samarbeta med folk från alla delar av världen och syssla med alla slags ärenden som man kan – och inte kan – tänka sig. I bland känns ambassadörsjobbet rent ut sagt underligt. Jag har lite haft denna känsla de första dagarna här i Stockholm.

Jarmo Viinanen tillträdde posten som Finlands ambassadör i Stockholm den 1 augusti 2014.
Jarmo Viinanen är nytillträdd ambassadör som trivs i Stockholm.

Låt mig berätta. Vi – min hustru och jag – bodde över fem år i New York, från våren 2009 till sommaren 2014. Vi packade ihop våra saker och ting i New York och flög till Finland den första juli. Efter fyra veckors semester flög vi till Stockholm, det var dags att börja jobba. Den här gången väntade en ny arbetsplats där jag skall vara chef över nästan trettio obekanta medarbetare och leda verksamheten i en organisation där alla känner landet och samhället bättre än jag. Jag bestämde mig för att sätta mig ner på tumanhand med var och en i ambassaden för att förstå vad deras arbete går ut på och vad de tycker om arbetet och arbetsplatsen. Det blev genast klart för mig att Finlands ambassad i Stockholm har mycket kunnig och motiverad personal. Det är ett privilegium att får leda dem.

Nytt hem, antik bostad

Att flytta från New York till Stockholm betydde naturligtvis också en ny bostad. I New York bodde vi mitt i city på 29:e våningen i ett modernt hus. I Stockholm bor vi också mitt i city, men i ett hus som är över 200 år äldre. Hur skulle våra möbler, tavlor och annat tillbehör passa in på det nya (gamla) stället? De passar faktiskt utmärkt och utgör en pigg blandning av modernt och historiskt. Vår devis är att vårt hem är där vi bor. Numera är Stockholm vårt hem och det känns härligt.

De första veckorna har gått åt till att bekanta sig med det nya landet och samhället. Jag försöker i första hand träffa så många representanter för det svenska samhället och andra samarbetspartners som möjligt. Det är ytterst intressant och det nära och mångsidiga samarbetet mellan våra två länder märks tydligt.

Man kan fråga sig vad ambassadens roll är, eftersom det finns så täta direkta kontakter över Bottenhavet? Mitt svar är att kontakterna är mångfaldiga, men vi kan utvidga och fördjupa relationerna för att gynna båda länderna och deras invånare ännu mera. Dessutom är det skäl att aldrig glömma den viktiga servicefunktionen som finska ambassaden har i Sverige.

Spännande tider – på gott och ont

Sverige går till val om fyra veckor. Man kan se och känna att valfebern börjar stiga. För mig som ny ambassadör är det intressant att följa valrörelsen och ser hur det går till i Sverige jämfört med i andra länder.

Tyvärr har det världspolitiska läget blivit värre än någonsin sedan kalla kriget. Det som pågår i Ukraina, Irak, Syrien och flera Afrikanska länder påverkar oss alla, hur långt vi än befinner oss från krisens centrum. Det är i vårt – Finlands och Sveriges – intresse att försöka hitta politisk lösning på dessa kriser och gemensamt agera tillsammans med de övriga EU-länderna.

Stockholm – ett privilegium

Att någon gång bli stationerad i Sverige var en dröm för mig när jag inledde min karriär i den finska utrikesförvaltningen. Nu är jag här och det känns väldigt bra. Det är ett privilegium att få tjänstgöra här och det har varit min första tanke varje morgon här i Stockholm.

Kommentit

Raija Saine 9 vuotta sitten

Trevlig och intressant blogg!
Om en ambassadör har någon möjlighet att påtala eller påverka, så är möjligheterna att lära sig finska språket i Sverige fortfarande inte tillräckliga. Menar inte hemspråksundervisning, utan t ex om en ungdom med finsk anknytning skulle vilja studera finska från grunden på gymnasium eller universitet. Eller en vuxen som vill lära sig finska som ett av alla språk. Finska språket är ju fortfarande väldigt främmande för svenskarna. Man lär sig i skolan lite om hur danska och norska fungerar, men finska? Nej.

Med vänliga hälsningar
R. Saine