Kokemuksia rikkaampana kotia kohti

On aika palata Suomeen neljän vuoden suurlähetystössä työskentelyn jälkeen. Tänä aikana olen saanut toimia konsuliyksikön päällikön hyvin mielenkiintoisessa ja vaihtelevassa tehtävässä. Ruotsissa asuu yli 100 000 Suomen kansalaista, minkä vuoksi edustuston hoitamien konsulitehtävien kirjo on hyvin laaja ja moninainen.

Riitta KukkonenMonille suomalaisille asiointi konsulaatissa on tuttua passin hankkimisen yhteydessä. Tukholman konsuliyksikkö myöntää vuosittain lähes 3 500 passia, mutta palvelemme ruotsinsuomalaisia myös mm. väestörekisteri-, kansalaisuus-, notaari-, perheoikeudellisissa ja asevelvollisuusasioissa sekä avustamme ja neuvomme mitä moninaisimmissa kysymyksissä. Lisäksi annamme virka-apua sekä Ruotsin että Suomen viranomaisille. Puhelintiedusteluja tulee konsulaattiin vuosittain lähes 10 000 ja sähköpostikyselyjä 1000. Ulkomaan kansalaisia palvelemme maahantuloasioissa.

Konsulaatti vastaa myös Suomen valtiollisten vaalien ennakkoäänestysten järjestämisestä Ruotsissa. Huhtikuussa järjestimme eduskuntavaalien ennakkoäänestyksen 35 paikkakunnalla Ruotsissa ja vaalitiimimme on jo käynnistänyt ensi tammikuussa pidettävien presidentinvaalien ennakkoäänestyksen valmistelutyön.

Konsulaatissa työskentelee kuusi työntekijää, mutta melkein kaikki meistä hoitavat myös muita edustuston tehtäviä. Osalla meistä on jo yli kymmenen vuoden kokemus konsulipalvelutehtävistä, joten saamme olla ylpeitä ammattitaidostamme ja osaamisestamme. Kaikessa ei kuitenkaan konsulaattikaan voi olla avuksi. Emme esimerkiksi voi antaa vastauksia muiden viranomaisten toimialaan kuuluvissa asioissa, vaan annamme yleistä neuvontaa ja ohjaamme kysyjän eteenpäin oikealle taholle. Toimintaamme säätelevät lukuisat eri lait sekä erilaiset Pohjoismaiset ja kansainväliset sopimukset.

Minulla on ollut onni saada opiskella ja työskennellä Ruotsissa kolmena eri vuosikymmenenä. On ollut ilahduttavaa kokea kuinka suomalaisten arvostus Ruotsissa näinä vuosikymmeninä on noussut. Työskentely Ruotsin viranomaisten kanssa on helppoa ja mutkatonta ja usein olemme pystyneet auttamaan Suomen kansalaisia heidän ongelmissaan pelkällä puhelinsoitolla oikealle viranomaistaholle.

Kiitän omasta puolestani kaikkia asiakkaitamme ja yhteistyötahojamme sekä Ruotsissa toimivia kunniakonsuleitamme kuluneista vuosista ja toivotan seuraajalleni Elina Karlssonille antoisia vuosia Tukholmassa.