Lähetystö valmistautuu vaaleihin

Elina Karlsson on konsulaatin päällikkö ja Sirpa Horppu harjoittelija.
Elina Karlsson ja Sirpa Horppu

Europarlamenttivaalien ennakkoäänestysjärjestelyt ovat täydessä käynnissä Suomen suurlähetystössä Tukholmassa. Valmistelut aloitettiin jo viime vuoden lokakuussa. Kevään kuluessa on kartoitettu äänestyspaikkoja ja vaalitoimitsijoita, laadittu mm. ohjeita toimitsijoille ja koostettu materiaalia äänestyspaikoille.

Muutamilla paikkakunnilla, joissa on uusia vaalitoimitsijoita, järjestetään myös vaalikoulutusta suurlähetystön toimesta. ”Meillä on onneksi riittävästi vapaaehtoisia ja innokkaita toimitsijoita ympäri Ruotsia”, kertoo konsulaatin päällikkö Elina Karlsson.

Suurlähetystön tämänvuotisessa vaalitiimissä ovat mukana vaalitiimin vetäjän Jaana Valveen lisäksi Eila Kaltiokumpu, Hannele Glödstaf, Sirpa Horppu ja Elina Karlsson. Ennakkoäänestysjärjestelyt ovat lisämauste konsuliyksikön normaaliin päivätyöhön. Europarlamenttivaaleja varten on ennakkoäänestyspaikkoja valittu 24 paikkakunnalle ja suurlähetystö vastaa näiden paikkakuntien äänestyspaikkojen toimintavalmiudesta.

Tukholmassa voi käydä äänestämässä 14.-17.5.2014. Tarkemmat tiedot äänestyspaikoista Ruotsissa ja vaalihuoneistojen aukioloajoista löytyy sivulta Europarlamenttivaalit 2014 – ennakkoäänestys Ruotsissa.

Edellisissä europarlamenttivaaleissa 2009 oli täällä Ruotsissa äänioikeutettuja Suomen kansalaisia 102 329 ja äänestysprosentti oli tuolloin 1,69.

Tämän vuoden vaaleissa Suomesta valitaan 13 edustajaa ja varsinainen vaalipäivä Suomessa on 25.5. Kaikki puolueet ovat ottaneet vaalit vakavasti ja kaikki nykyiset kahdeksan eduskuntapuoluetta jättivät täyden 20 ehdokkaan listan.

Teksti: Sirpa Horppu ja Elina Karlsson

Vaaliräppi

Nyt pukkaa kohta vaalia
ja pitäis paljon tietoo haalia,
On valmiina jo tekstiä nettiin,
entä jos ne ei osaa sieltä ettii?

Mitä säkin muita töitä haalit
kun on europarlamenttivaalit.
Soijaa pukkaa ja kiirettä riittää
Mutt kyl lopussa äänestäjä kiittää!

Sirpa Horppu