Pigg hundraåring firas med pompa och ståt även i Sverige

1
Niina Hyrsky
Press- och kulturrådet Niina Hyrsky

”Så här fin feststämning blir det väl nästa gång först om hundra år!”

Det konstaterade min 11-åriga släkting medan hon dansade under Helsingfors himmel som exploderade i fyrverkerier vid tolvslaget på nyårsafton. Finlands 100-årsjubileum hade sparkats igång med ett imponerande program med festkonserter och dans på gatorna i Helsingfors centrum.

Jag tänkte på hennes spontana kommentar när vi promenerade hemåt i natten. Det är utan tvekan fråga om vår finländska generations viktigaste nationella jubileumsår. Vi kommer inte alla att vara med om femtio eller hundra år, så låt oss fira ordentligt nu.

Och visst ska vi fira hundraåring firas med pompa och ståt, både i och utanför Finland

I Sverige kommer det att firas så mycket att vi på ambassaden börjat tappa räkningen. Dagligen tar någon kontakt med ambassaden och kommer med fantastiska idéer, intressanta projekt eller roliga inbjudningar.  Många föreningar, organisationer och eldsjälar arbetar för högtryck med festligheterna. Därtill kommer flera svenska kulturinstitutioner att uppmärksamma Finland som en del av årets program. Konst, musik, idrott, osv. Det är härligt att se att så många i Sverige håller Finland varmt om hjärtat.

Kom med och fira Finland i hjärtat av Stockholm

Ambassaden gör förstås också sitt bästa för att feststämningen ska vara på topp under jubileumsåret.

Vi ber er redan nu skriva in i kalendern tre dagar i augusti efter semestern, den 24–26.8.2017. Då firas hundraåringen i Kungsträdgården i hjärtat av Stockholm med en stor födelsedagsfest dit alla är bjudna!

Kungsträdgården kommer att fyllas av modern finsk musik, mat, kultur och olika former av finländskt och sverigefinskt kunnande.  Samtidigt firas och talas det naturligtvis om det levande samarbetet mellan de kära grannarna Finland och Sverige. Allt under parollen Tillsammans – som även är temat för hela Finlands 100-årsjubileum. Festivalen är gratis och erbjuder något för alla åldrar.

Programmet planeras för fullt och mer om innehållet avslöjas under vårens lopp.

Festivalen arrangeras i samarbete med övriga Team Finland i Sverige; Finlandsinstitutet i Stockholm, Finsk-svenska handelskammaren, Finpro samt Ålandskontoret.  Därtill kommer flera föreningar och företagspartners med och förverkligar kalaset för hundraåringen.

Det andra huvudevenemanget för ambassaden är jubileumskonsert för inbjudna gäster som arrangeras tillsammans med Berwaldhallen på självständighetsdagen den 6 december 2017. Ambassadens traditionella självständighetsdagsmottagning hålls i samband med konserten som dirigeras av kapellmästaren Jukka-Pekka Saraste.

Många av Finlands 21 honorärkonsulat planerar också festligheter av olika slag runt om i Sverige. Det blir allt från Sibeliuskonserter i Umeå till språkseminarium i Göteborg. Och på tal om Göteborg kommer ju Finland att vara temaland på bokmässan i år.

Så välkomna med och tillsammans fira hundraåringen Finland. Hoppas vi ses i Kungsan!

Kommentit

Tuulikki Reijonen 7 vuotta sitten

Självklart ses vi i Kungsan och firar!!!