Reflektioner i väntan på sommarens intåg

Det har varit bråda tider på ambassadens konsulära enhet då finska medborgare strömmat till för att förnya sina pass. Det märks att semestrarna närmar sig och att många planerar resa utomlands.

Elina Karlsson är chef för konsulatet vid Finlands ambassad i Stockholm

Det är viktigt att kontrollera passet giltighet i god tid, helst redan innan resan bokas. På så sätt undviker man tråkiga överraskningar. Nuförtiden går det ganska snabbt att få ett nytt pass, men det lönar sig ändå att förbereda sig på en två veckors väntetid. I Sverige kan man ansöka om finska pass endast vid ambassaden i Stockholm och vid det honorära generalkonsulatet i Göteborg. Det färdiga passet kan sedan skickas till kunden med rekommenderat brev, så ett besök på ambassaden eller konsulatet räcker.

Vi får emellanåt frågor om varför ett finskt pass kostar mer utomlands än i Finland. Då biometriska pass infördes skärptes identitetskontrollerna och den sökande måste numera lämna biometriska kännetecken som fingeravtryck. Handläggningen av passansökningarna kräver utrymme, utrustning, informationssystem och säkra kommunikationsförbindelser som medför höga installations- och driftskostnader.

Mer om hur du ansöker om pass kan du läsa på ambassadens webbplats under rubriken Tjänster.

Förutom passets giltighetstid lönar det sig att kolla att man har en ikraftvarande reseförsäkring. Många tycker att det är en onödig utgift, men en reseförsäkring är trots allt en väldigt liten del av resebudgeten. I synnerhet unga underskattar ofta behovet av reseförsäkring. Men i synnerhet unga ägnar sig också åt s.k. extremsporter som dykning, skärmflygning, terrängcykling, osv. Många tror att ingenting kan hända dem. Men om olyckan är framme, man blir sjuk eller skadad under en semesterresa och inte har försäkring kan kostnaderna för en privatperson bli skyhöga. När man har försäkring så kan man påverka valet av vårdplats och lita på att man får sakkunnig vård.

Ambassaden vill påminna alla resenärer om att det är de själva som är ansvariga för sin säkerhet. I nödsituationer är det i första hand de lokala myndigheterna som är skyldiga att hjälpa. Ambassaden betjänar resenärer i enlighet med lagen om konsulära tjänster. Utrikesministeriet rekommenderar också att man gör en reseanmälan före resan. Se närmare anvisningar på adressen reseanmalan.fi.

Med de orden önskar jag er alla en skön sommar och trygga semesterresor!