Består av 6757 öar av vilka bara 60 är bebodda, har eget parlament och egen regering men en finsk president som heter Sauli Niinistö. Regeringschefen kallas för lantråd. Var befinner vi oss? På Åland naturligtvis.
Vid ett besök i landskapet Åland häromveckan blev jag än en gång fascinerad av denna fantastiska ögrupp mellan Finland och Sverige, som har en status som bland annat har varit förebild för många krisregioner ute i världen. Det geografiska läget har fört med sig att Åland alltid har varit militärstrategiskt attraktivt.
Åland har varit indraget i krig som förts av England, Ryssland och Frankrike. Men sedan 1856, efter Krimkriget och freden i Paris, är Åland demilitariserat. Sedan ett beslut av Nationernas Förbund år 1921 är Åland en självstyrande del av Finland.
Det redartäta Åland har lyckats bättre än riket (som man kallar Finland) och Sverige på många samhällsområden. Arbetslösheten, t.ex., ligger på 3,7% vilket statsministrarna i de båda länderna bara kan drömma om i dagens läge. Ålänningarna har råd att vara lite oroade över att den kommer att stiga över 4%.
Ålänningarna har nu tagit tag i det faktum att landskapet, trots närheten, inte är speciellt bekant i Sverige . Enligt statistiken besöker över 2 miljoner svenskar Åland, men de flesta är kryssningsturister och aldrig går iland. I sommar blir det en storsatsning i Almedalen dit fartyget M/S Michael Sars ankommer för att sprida information. Ett av arrangemangen är ett seminarium om Östersjöns gömda skatter, inspirerat av det unika champagnefyndet härom sommaren. Fem av landskapets sju ministrar reser med till Gotland.
Jag besökte Åland tillsammans med en grupp sverigefinska journalister. Sverigefinska publicistklubben är en aktiv förening som hade valt att fira sitt 25-årsjubileum med att blicka utåt och bekanta sig med den åländska verkligheten.
Publicisterna fick information bland annat om medielandskapet som trots att det bara finns 28 000 invånare består av två konkurrerande dagstidningar. Tidningen Åland och Nya Åland är fräscha, kreativa lokaltidningar, antagligen just på grund av konkurrensen. Man måste helt enkelt köpa båda, sägs det. Dessutom har landskapet en egen public service radiokanal och kommersiella radiostationer samt lokal-TV.
P.S. Ålands rikaste man heter Anders Wiklöf , en framgångsrik affärsman och kommerseråd som grundat Östersjöfonden, som bland annat delar ut ett årligt miljöpris. Årets pristagare är specialforskare Seppo Knuuttila från Helsingfors och den åländska fiskodlaren Sixten Sjöblom. Wiklöf har också låtit bygga en arena för 2000 personer på sin sommarstugetomt och har en stor privatsamling av nordisk konst.