Sverige är Finlands närmaste partner

Terve! Jag heter Juha Markkanen och började jobba här på Finlands ambassad i Stockholm den första augusti som andreman, dvs. minister. Därför vill jag passa på att säga hej till dig som läser våra hemsidor och introducera vår nya blogg. Här kommer vi som jobbar på ambassaden att berätta lite närmare vad vi gör och hur vi tänker på Finska Borgen, som ambassadbyggnaden på Gärdet heter.

Juha_MarkkanenMinister Juha Markkanen

Vilken vacker stad Stockholm är! var mitt första intryck då jag anlände från Helsingfors. Både Stockholm och Helsingfors är Östersjöns pärlor och ligger bara tre kvart ifrån varandra med flyg. Min familj, min fru Tuula och mina barn Juho och Maria håller med mig. Såhär inför skolstarten märkte vi till exempel en sak viktig som fungerar bättre i Stockholm än i Helsingfors, nämligen bilisternas artighet i trafiken.

Innan jag lämnade Helsingfors träffade jag många människor som känner Sverige väl för att förbereda mig på mitt nya jobb. Jag fick en massa nyttig vägledning, men speciellt en sak bestämde jag mig får att hålla i minnet. Pertti Torstila, f.d. finsk ambassadör i Sverige och nuvarande statssekreterare, sade att jag alltid ska komma ihåg att Sverige är Finlands närmaste partner och granne.

Denna bedömning av våra länders nära förbindelser är ett obestridligt faktum av många skäl. Vi levde i samexistens i hundratals år och vi samarbetar flitigt än i dag. Vi är grannar på var sin sida av samma hav. Även om finska och svenska är helt olika språk binds vi samman av det faktum att det alltid har talats svenska i Finland och finska i Sverige. Jag har också redan nu märkt att det är mycket lätt att ha att göra med er, ni är avspända och trevliga.

Det är därför ytterst naturligt att vårt samarbete har varit och kommer att fortsätta vara mycket omfattande och mångsidigt. Detta samarbete har bara fördjupas då de senaste decenniernas bilaterala förbindelser kompletterats med nya samarbetsforum, såsom EU.

Med denna iakttagelse av partnerskapet mellan Finland och Sverige i tankarna började jag jobba på ambassaden. Jag ser mycket fram emot att möta alla utmaningar och har en hel del nytt att lära mig. Som tur är har jag många kolleger som kan hjälpa mig på vägen. Eftersom jag själv kommer från Savolax i östra Finland och har lärt mig svenska i skolan, ser jag fram emot att förbättra min svenska.

Vi här på ambassaden hoppas att samma enkelhet gäller all vår verksamhet och allt samarbete med såväl myndigheter, näringsliv och olika organisationer, samt – viktigast av allt – med människorna .

Vi ses!

Leave a Reply