Suomalaisia tekoja kehitysmaiden puolesta

Suomen Kulttuurirahasto myönsi viime viikolla palkinnon merkittävästä kulttuuriteosta Maailmanpankissa vaikuttavan uran tehneelle Ritva Reinikalle. Tuo kulttuuriteko oli kehitysmaiden auttaminen, sillä Ritvan työn ansiosta kehitysmaiden omien verovarojen käytöstä sekä kehitysavusta on tullut tehokkaampaa ja vaikuttavampaa.

Palkinto meni oikeaan osoitteeseen, sillä Ritvan työ on todellakin ollut monella tapaa uraauurtavaa. Olen myös iloinen siitä, että Kulttuurirahasto on nähnyt kansainvälisen toiminnan ja kehitysmaiden auttamisen palkitsemisen arvoisena kulttuuritekona.

Kulttuuri siis nähdään laajasti suomalaisten saavutusten kokonaisuutena, arvojemme ja identiteettimme ilmaisuna.

Ritva Reinikka
Ritva Reinikka Reinikka on työskennellyt vuosikymmeniä Afrikan parissa, viimeiset 20 vuotta Maailmanpankissa muun muassa eteläisen Afrikan aluejohtajana. Kuva: Maailmanpankki

Ritva Reinikka on Maailmanpankissa ja sen asiakasmaiden parissa laajalti tunnettu. Kun Pankissa sanon olevani suomalainen, usein keskustelukumppani muistaa, että Ritva Reinikkakin on Suomesta ja sitten seuraa jokin positiivinen kommentti Ritvan kyvyistä ja persoonasta.

Yli 20 vuoden ajan Ritva on vahvistanut maailmalla kuvaa suomalaisesta analyyttisestä mutta käytännönläheisestä ja joustavasta toimintatavasta ja sinnikkyydestä. Vaikka Ritva on hyvin kansainvälinen, on hän samalla myös edelleen hienolla tavalla suomalainen.

Maailmanpankissa Ritvan kuuluisimpia saavutuksia on alun perin 1990-luvulla Ugandaa varten kehitetty tapa selvittää ja seurata julkisten varojen perille menoa paikallisiin kohteisiin. Seurantaa ja avoimuutta lisäämällä Ritvan ja hänen kollegoidensa kehittämä malli paransi huimasti koulujen saamaa rahoitusta, josta aiemmin suurin osa hävisi jonnekin matkan varrelle.

Kehitysmaiden auttaminen on Ritvan tapauksessa ollut pitkäjänteistä työtä maiden omien järjestelmien vahvistamiseksi. Hänen työnsä ansiosta köyhät ihmiset saavat parempia palveluita ja ihmisten elinolosuhteet ovat parantuneet.

Englanninopettaja työssään
Englanninopettaja työssään Ugandassa. Kuva: Stephen Luke / Flickr.com, cc by 2.0

Viimeisimpiä Ritvan johtaman Afrikan inhimillisen kehityksen osaston innovaatioita on ollut kyselytyökalu, jolla on selvitetty julkisten palveluiden tasoa. Tulokset muun muassa opettajien osaamisen ja työpaikallaolon todellisuudesta ovat olleet järkyttäviä. Ritvan ohjauksessa Pankki on kehittänyt yhdessä asiakasmaiden kanssa ratkaisuja opetuksen ja terveydenhuollon laadun parantamiseksi.

Analyysistä käytännön ratkaisuihin, Ritvan lähestymistapa kuvaa mielestäni hyvin suomalaista kulttuuria ja tapaa toimia. Siksi olen ylpeä Ritvan saamasta palkinnosta – onnea Ritva!