FinlandCare – terveydenhuollon joukkovoimaa Arabiemiraateissa

Kuva: Natashavora, Flickr.com, ccby 2.0
Kuva: Natashavora, Flickr.com, ccby 2.0

Suomalainen terveydenhuollon osaaminen teki lokakuun lopulla onnistuneen maihinnousun Persianlahdelle.

Työ- ja elinkeinoministeriön vuonna 2011 käynnistämä FinlandCare ohjelma – joka tukee terveydenhuollon yritysten kansainvälistymistä – tarjosi Abu Dhabissa ja Dubaissa huippuosaamistaan. Palvelujaan esittelivät Syöpäkeskus Docrates, TAYS Sydänkeskus, Metropolia ammattikorkeakoulu, Commit Oy ja Aino Health Oy.

Arabiemiraatit on viimeisten vuosikymmenien aikana läpikäynyt nopean modernisaation. Maan kasvuodotukset ovat hyvät ja niihin liittyvät kehittämissuunnitelmat mittavat.

Arabiemiraateilla on kunnianhimoiset tavoitteet siirtyä kohti korkeasti koulutettua modernia tietoyhteiskuntaa. Haasteet ovat tämän mukaisesti myös suuret ja läpileikkaavat koko yhteiskunnan.

Suomella on tarjottavanaan koulutusta, parhaita käytänteitä, asiantuntemusta ja korkeaa teknologiaa useisiin emiraattiyhteiskunnan kehittämistarpeisiin. Näin on myös terveydenhuollossa.

Modernisaation nurjapuoli emiraattiyhteiskunnassa on kasvavat terveysongelmat. Julkisen keskustelun polttopisteessä velloo vaarallinen yhtälö: pikaruokakulttuuri ja liikunnan puute.  Väestön ylipaino yleistyy ja sen myötä elintasosairaudet, kuten diabetes lisääntyvät kovaa vauhtia.

Maailman diabetesrankingissa Arabiemiraatit on kärkijoukossa, arviolta 20 prosenttia väestöstä kärsii sairaudesta. Eräiden arvioiden mukaan maan oman väestön, emiraattien keskuudessa luku on 25 prosenttia.

Nuorison terveydentila on erityinen huolen aihe. Marraskuun alussa julkaistun tutkimuksen mukaan yhä nuoremmat kärsivät sydänsairauksista, korkeasta verenpaineesta, kolesterolista – ja ylipainosta.

Koulutusvienti yksi keskeinen elementti terveydenhuollon yhteistyössä

FinlandCare pystyy vastaamaan laajalla kirjolla emiraattien terveydenhuollon haasteisiin, kuten esimerkiksi vaativat potilashoidot ulkomailla, sairaanhoitajien ja kätilöiden koulutus, diagnostiikka, teknologian ja ohjelmistojen käyttöönotto.

Suomen kannalta mielenkiintoinen piirre emiraattien terveyspolitiikassa on se, että he eivät enää halua ostaa ainoastaan teknologiaa ja palveluita ulkomailta tai lähettää potilaitaan pääsääntöisesti muihin maihin. Nyt halutaan antaa enemmän hoitoja kotimaassa ja myös kouluttaa omaa väestöä terveydenalan ammattilaisiksi.

Koulutuskomponentti onkin keskeinen elementti terveydenhuollon yhteistyössä ulkomaisten toimittajien kanssa. Tässä Suomen koulutusosaamisen vahvuudet pääsevät oikeuksiinsa. Terveyspalvelujen vientitematiikka liittyy laajemmin suomalaisen koulutusviennin tehojen lisäämiseen, jota parhaillaan Suomessa pohditaan.

Samaan aikaan FinlandCaren kanssa maassa olivat myös Päijät-Hämeen hyvinvointiyritykset (muun muassa Fysakos, Fysra, HUR, Nordic Simulators) yhteistyössä Helsingin yliopiston kanssa esittelemässä palvelujaan.

Lahden Seudun Kehityksen (LADEC) johdolla on tehty jo usean vuoden ajan sitkeästi työtä muun muassa suomalaisen fysioterapiaosaamisen markkinoimiseksi.  Delegaatioiden yhteispalaverissa viriteltiin vielä laajempaa Suomi-rintamaa terveyden ja hyvinvoinnin palvelujen viennin edistämiseksi Team Finland hengessä.  

FinlandCaren ja päijäthämäläisten vierailut osoittivat sen, että osaamisen ohella joukkovoima ratkaisee. Suomalainen know how voidaan tehdä paljon kiinnostavammaksi yhteisrintamassa kuin yksinään puskien.

Pääministeri Jyrki Kataisen johtamasta vienninedistämismatkasta alueelle on puolisen vuotta. FinlandCare oli tuolloin mukana yritysvaltuuskunnassa. Jatkotoimia tehdään nyt.

Seuraavaksi emiraattipäättäjiä pyritään saamaan Suomeen tutustumaan suomalaiseen osaamiseen. Arvovaltaisen Fatima Collegen vierailu Metropoliassa ja LAMKissa viikkoa ennen FinlandCare-tapahtumaa oli hyvä avaus.  

Terveysongelmiin täälläpäin liittyy oleellisesti liikunnan puute. Liikuntakulttuuri hakeekin vielä muotojaan ja paikallisia sovellutuksia.  Varsin luonteva alku on kävely, joka yleistyy pikku hiljaa. Olisikohan liian eksoottista kuvitella Abu Dhabin rantabulevardilla lenkkareissa ja perinteisissä asuissa taivaltaville emiraateille suomalaiset kävelysauvat käteen? Terveisiä sinne Exelin suuntaan kuitenkin…