Kauppaa Saksasta maailman suurimmilta teollisuusmessuilta

1

Hannoverissa pidettävillä valtavilla teollisuusmessuilla on tänä vuonna mukana useita suomalaisyrityksiä. Rohkaisen muitakin yrityksiä hakemaan liiketoimintamahdollisuuksia Saksasta.

Vuosittain huhtikuussa järjestettävät Hannoverin teollisuusmessut ovat maailman suurimmat teollisuusmessut, joilta uskon liiketoimintamahdollisuuksia löytyvän myös suomalaisyrityksille.  Teemana on tänä vuonna integroitu teollisuus arvoa luomassa: ”Integrated Industry – Creating value”.

Näillä teollisuuden yleismessuilla on esillä tutkimusta ja kehitystä, automatiikkaa, informaatioteknologiaa, tuotantoa, palveluja sekä energiaan ja liikkuvuuteen liittyviä ratkaisuja. Messut ovat vaikuttavat: yli 30 messuhallissa on 6500 näytteilleasettajaa 70 maasta.

Saksassa järjestetään satoja messuja vuodessa, mutta teollisuusmessuilla on erityisasema. Se johtuu messujen koosta, vuosikymmenien kuluessa vakiintuneesta asemasta ja teollisuuden vahvasta osuudesta Saksan taloudessa.

Liittokansleri Merkel avasi Hannoverin messut sunnuntaina 23. huhtikuuta yhdessä Puolan pääministeri Szydłon kanssa, sillä Puola on tänä vuonna messujen teemamaa. Edellisvuonna hän avasi messut yhdessä silloisen teemamaan Yhdysvaltojen presidentti Obaman kanssa. Harvoja messuja avataan yhtä korkealla tasolla.

Suomalaisyrityksiä mukana maailman suurimmilla teollisuusmessuilla

Suomen messuosasto on yritysten kansainvälistymistä tukevaa Team Finland -yhteistyötä parhaimmillaan.

Suomen yhteisosaston ”Finland – Beyond 4.0” ovat koonneet ulkomaankauppaa ja investointeja edistävä Finpro, Oulun seutua kehittävä BusinessOulu, Tampereen elinkeino- ja kehitysyhtiö Tredea sekä teknologian ja innovaatioiden kehittämiskeskus Tekes. Osastolla esitellään Suomea teknologian ja digitaalisen osaamisen edelläkävijänä.

Nimi viittaa Suomen pitkäaikaiseen avainosaamiseen ja edelläkävijyyteen teollisen internetin, teollisuus 4.0:n kehittämisessä. Mukana on 14 innovatiivista suomalaisyritystä. Yksi näistä, Augumenta, pääsi viiden parhaan yrityksen joukkoon messujen innovaatiokilpailussa Hermesissä.

Yritys tuottaa lisätyn todellisuuden ohjelmistoa käytettäväksi älykkäissä laseissa, joilla työntekijät voivat kontrolloida tietoa käyttämättä käsiä.

Tunnelmia Suomen yhteisosastolta ja Ala-Saksin osavaltion osastolta, jonka alueella messut järjestetään. Kuva: Outi Hyvärinen

Kaakkois-Suomella on oma messuosasto, jossa haetaan investointeja Lappeenrannan, Kotka-Haminan, Imatran ja Kouvolan seuduille. Näiden lisäksi suomalaisyrityksiä on edustettuina muuallakin eri osastoilla, erään arvion mukaan yhteensä noin viitisenkymmentä yritystä.

Miksi Hannoverin teollisuusmessuille kannattaa lähteä?

Saksassa messuihin uskotaan edelleen vakaasti, ja ne ovat keskeinen liiketoiminnan kasvattamisen keino.

Seurattuani Saksassa pidettäviä messuja ja yritysten kokemuksia sivusta lähes kolmen vuoden ajan, olen vakuuttunut siitä, että täällä kannattaa osallistua messuille, jos haluaa Saksan markkinoille. Bonuksena voi saada mahdollisuuksia myös muilla markkinoilla, koska messut ovat kansainvälisiä.

Suomalaisyritykset, joiden kanssa keskustelin Hannoverin teollisuusmessuilla, vaikuttivat tyytyväisiltä siihen, että lähtivät messuille. Osa tulee vuosi vuoden jälkeen yhä uudelleen.

Messut mahdollistavat henkilökohtaisia kontakteja potentiaalisiin asiakkaisiin ja yhteistyökumppaneihin, mikä puolestaan antaa hyvän mahdollisuuden vakuuttaa muut oman tuotteen hyvistä ominaisuuksista. Aikaa säästyy, kun ei tarvitse matkustella ympäri Eurooppaa, tai maailmaa, kun potentiaaliset kumppanit tulevat Hannoveriin.

Saksassa vahva teollisuus

Saksan teollisuudesta kannattaa etsiä kumppaneita. Globalisaation myötä tuotantoprosessit ovat kansainvälistyneet, ja suuri osa Saksan vientituotteista sisältää ulkomaisia osia. Suomalaisyrityksille voi hyvinkin tarjoutua mahdollisuuksia saksalaisyritysten kumppaneina.

Saksan teollisuudessa on työntekijöitä saman verran, kuin Suomessa asukkaita, 5,4 miljoonaa. Eikä tähän ole laskettu kuin ne työntekijät, jotka työskentelevät yli 50 hengen yrityksissä. Teollisuuden osuus bruttokansantuotteesta, 22,8 prosenttia, on suurempi kuin EU-maissa keskimäärin.

Mielenkiintoista on myös se, että teollisuuden vientiosuus on suuri, jopa 50 prosenttia. Viime vuonna Saksan vienti oli arvoltaan suurin koskaan, noin 1 207,5 miljardia euroa. Saksan vienti siis vetää.

Kommentit

Tuomas Mäkelä 3 vuotta sitten

Hienoa, että noin moni suomalaisyritys oli mukana messuilla. Olisi ollut kiinnostavaa päästä mukaan seuraamaan teollisuusmessuja. Erityismielenkiinnon kohteeni ovat teollisuuden mittauspalvelut.