Ranskan dynaaminen startup-kenttä houkuttelee sekä rahoittajia, että suuryrityksiä. Tarjolla on runsaasti tilaisuuksia tutustua mahdollisuuksiin paikan päällä.
Ranskan startup-kentässä on vahvaa dynamiikkaa
Viimeisten vuosien aikana Ranskassa on koettu varsinainen startup-buumi. Suur-Pariisin alueella on yli 10.000 startupia, ja näiden ympärille on kehittynyt vahva ekosysteemi kiihdyttämöineen, tapahtumineen ja rahoituspiireineen.
Alueella on noin 100 kiihdyttämöä/hautomoa, jotka palvelevat etenkin teknologiayrityksiä, mutta myös esimerkiksi luovia aloja, luksusalaa, urheilustartupeja ja niin edelleen. Keväällä 2017 avataan lippulaivana Station F, maailman suurimmaksi kuvattu yrityskiihdyttämö, jossa on tilaa tuhannelle yritykselle. Myös rahoituksen osalta Ranska on vahvistanut asemiaan – vuonna 2016 startupeihin tehtyjen sijoitusten arvo Ranskassa ylittää 1,5 miljardia euroa ja lähenee Lontoon tasoa.
Ranskalaiset suuryritykset ovat kiinnostuneita startup-yhteistyöstä
Ranskassa on merkittävä määrä globaaleja suuryrityksiä, joiden toiminta kattaa maailman kaikki kolkat. Monella näistä on paitsi startupeihin sijoittavia rahastoja, myös innovaatiohubeja startupien kanssa tehtävään yhteistyöhön. Osa näistä suuryrityksistä saattaa tukemiaan startupeja aina Las Vegasin CES:iin saakka, kuten esimerkiksi Engie (energia), La Poste (logistiikka), Enedis (sähköverkot) ja Valeo (autoteollisuus).
Kesäkuussa Pariisissa järjestettävän VivaTechnology – startup-tapahtuman ytimessä on suuryritysten ja startupien välinen yhteistyö. Tapahtumassa, ja sitä ennen, startupit ratkovat suuryritysten pulmia ja pääsevät kenties kiinni maailmanlaajuisiin markkinoihin.
Ranskassa on vahvaa insinööriosaamista
Pariisin alueella on yli 70 korkeakoulua, lähes 650.000 opiskelijaa ja 6,5 prosenttia Euroopan tutkijoista. Ranskalainen matemaattinen koulutus ja insinööritieteet ovat maailman huippuluokkaa.
Vuonna 2016 ranskalaiset yritykset rankattiin maailman kolmanneksi innovatiivisuudessa, heti USA:n ja Japanin jälkeen.
Pariisi ja Ranskan valtio panostavat kansainvälisyyteen
Ranska haluaa vahvasti avata oman ekosysteeminsä kansainvälisille startupeille, erityisesti teknologiayritysten osalta.
Ulkomaisten startupien houkuttelemiseksi Pariisin kaupunki on kehittänyt Paris Landing Packin, avaimet käteen -palvelupaketin Pariisissa yrityksen perustavalle ulkomaiselle yrittäjälle. Paris Landing Pack Explore -ohjelman turvin yritys voi tulla Pariisiin kuukaudeksi selvittämään markkinamahdollisuuksia. Kesäkuussa alkavan seuraavan ohjelman haku on nyt meneillään.
Ranskan valtio rahoittaa puolestaan French Tech Ticket -ohjelmaa, jonka puitteissa ulkomaiset startupit voivat hakea Ranskaan kiihdyttämöohjelmaan. Tammikuussa 2017 alkaneella toisella ohjelmakaudella 70 kansainvälistä yritystä pääsee vuodeksi Ranskaan rakentamaan kasvua apurahan turvin.
Kaikki muutkin ovat Ranskassa
Kansainvälisistä innovaatioyrityksistä esimerkiksi Facebookilla ja Googlella on merkittävää toimintaa Ranskassa. Facebook julkisti tammikuussa 2017 uuden yhteistyöohjelman, jonka puitteissa Facebook ryhtyy mentoroimaan startupeja Station F -kiihdyttämössä.
Samoin amerikkalainen Techstars ilmoitti laajentavansa eurooppalaisen kiihdyttämöohjelmansa syksyllä 2017 Pariisiin, Lontoon ja Berliinin rinnalle.
Bonuksena tekoälyn näköalapaikka
Vuoden 2017 teknologiatrendiaiheiden joukossa Ranskassa erottuu panostus tekoälyyn. Alalla toimii 200 startupia ja se työllistää 3000 tutkijaa. Ranskan hallitus on tammikuussa 2017 lanseerannut toimintaohjelman alan vahvistamiseksi edelleen. Sektori kiinnostaa myös rahoittajia, esimerkiksi ranskalainen Serena Capital on hiljattain kerännyt 80 miljoonaa euroa eurooppalaiseen big dataan keskittyvään rahastoonsa.
Suomalaiselle startupille Ranska voi tarjota hyvän ponnahduslaudan Euroopan kansainvälisille markkinoille. Suomalaisten valtteina on hyvä maine Slushin ja Nokian myötä, vahva teknologiaosaaminen ja kansainvälinen suuntautuminen.