Eipä olisi uskonut cocktailkurkkujen voivan olla tie ulos köyhyydestä. Cocktailkurkuista saadaan nimittäin paras hinta. Olimme Budapestin pohjoismaisten suurlähetystöjen päällikköjen johdolla tehdyllä yhteismatkalla Kántorjánosissa Itä-Unkarissa, vain muutaman kymmenen kilometrin päässä Ukrainan rajasta.
Kylässä on vajaa 2500 asukasta, josta viimeisimmän virallisen väestönlaskun mukaan 11 prosenttia on romaneja, todellisuudessa luultavasti enemmän. Tutustuimme siellä kehitysmaista tutulla mikroluototuksella aloitettuun kurkkujen viljelyyn, jonka avulla alueen romaniperheet ja myös ehdot täyttävät ei-romaniperheet ovat voineet hankkia lisätuloja mahdollisten avustusten lisäksi.
Romanien tilanne Unkarissa on ollut jo kauan yksi Suomen Budapestin suurlähetystön kiinnostuksen kohteista. Kahdenvälisesti on järjestetty niin Suomessa kuin Unkarissa korkealla tasolla romaniseminaareja, muun muassa koulutusasioista, romanijärjestöjen vahvalla panoksella. Mukaan yhteistyöhön ovat viime aikoina innostuneet myös muiden pohjoismaiden suurlähetystöt.
Niinpä eräänä hyisenä huhtikuun päivänä löysimme itsemme värjöttelemästä itäunkarilaiselta kurkkupellolta, joka odotti maan muokkausta ja uuden sadon kylvämistä. Sitten harvennetaan ja kastellaan ja odotetaan, kunnes halutut pikkukurkut voidaan poimia yhteiseen jälkikäsittelypaikkaan. Cocktailkurkuista saadaan nimittäin paras hinta. Sato kypsyy yhdessä hujauksessa ja jos ei pidä varansa, kurkut venähtävät pituutta ja niiden arvo laskee. Innokkaiden kurkunviljelijöiden unelmana on saada kylään oma säilyketehdas ja siten jalostaa oma tuote suoraan markkinoille.
Miksi ihmeessä juuri kurkkuja, kysyimme. Niiden kasvatus ei vaadi suurta maa-alaa ja kurkuille on kysyntää, kuului vastaus. Sadolle on löytynyt luotottajana toimivan Kiút- eli Ulospääsyohjelman avulla ostajat. Työ on jatkunut jo useamman vuoden ajan.
EU-projektina ja Unkarin hallituksen tukemana alun perin aloitetun ohjelman rahoitus tulee nyttemmin pelkästään unkarilaisilta yksityishenkilöiltä. Nämä ovat olleet vakuuttuneita tuloksista ja halunneet antaa panoksensa hankkeeseen. Meille kerrottiin mikroluoton saaneista yrityksistä peräti 60–70 prosentin jatkaneen toimintaansa maksettuaan luoton takaisin, mikä on kansainvälisesti erinomainen luku.
Huomiota kiinnittää myös se, että erityisesti naiset ovat innostuneet mikroluototetusta kurkkuviljelystä ja kantavat perheessä päävastuun yrityksestä. Yrittäjähenkeä ja yrittämisen taitoa tarvitaan myös, yrittäjäkoulutus kuuluukin Kiút-ohjelman olennaiseen sisältöön.
Romanien toimeentulo on yleensä niukkaa ja tulevaisuudennäkymät nuorisolla valtaväestöä synkemmät myös Unkarissa. Miten hankkia elantonsa? Romanien koulutusmahdollisuuksien parantamisen ja niiden hyödyntämiseen rohkaisemisen lisäksi tarvitaan myös työpaikkoja. Pohjoismaiset suurlähetystöt ovatkin yhdessä Roma Education Fundin kanssa parhaillaan etsimässä pohjoismaisten maassa toimivien yritysten kanssa mahdollisuuksia tarjota työpaikkoja romaninuorille.