Macron ja French startup nation

Emmanuel Macronin tultua valituksi Ranskan presidentiksi vuonna 2017 hän julisti tavoitteekseen Ranskan nostamisen startup nationiksi. Tämän vuoden syyskuussa ambitiot nousivat vieläkin korkeammiksi: seuraava askel on tehdä Ranskasta scale-up nation.

Ranska on noussut viime vuosien aikana teknologiamaiden kärkijoukkoon: maa on tällä hetkellä Euroopan johtava TKI-investointikohde ja valtio ja yritykset panostavat merkittävästi muun muassa tekoälyn tutkimukseen ja ekosysteemin vahvistamiseen. Lisäksi teknologia-alan startupien keräämä rahoitus on kovassa kasvussa.

Useampi viimeaikainen aloite tähtää innovaatioiden ja yrittäjyyden tukemiseen:

La French Tech – Ranskan oma teknologiabrändi

Valtiollisen French Tech -ohjelman tavoitteina on tukea ranskalaista korkean teknologian startup-ekosysteemiä ja tehdä sitä tunnetuksi maailmanlaajuisesti: maan startupit osallistuvat alan tärkeimpiin tapahtumiin, kuten CES-messuille ja Slushiin French Tech -brändin alla. French Techin suosion innoittamana Ranskaan on luotu vastaavia brändejä muillekin sektoreille, esimerkiksi teollisuuden ekosysteemiä edustava La French Fab.

Station F – maailman suurin yrityshautomo palvelee startup-yrityksiä Pariisissa

Entisen rahtijunaterminaalin paikalle rakennettu, 34 000 m2:n kokoinen Station F avattiin vuonna 2017 ja se majoittaa 1 000 startup-yritystä. Station F on itsestäänselvä tapahtumapaikka lukuisille tilaisuuksille, kuten joka syksy järjestettävälle France is AI –konferenssille.

VivaTechnology-tapahtuma kokoaa startupit, suuryritykset ja rahoittajat Ranskaan

Ranskan johtavat suuryritykset etsivät innovaatioita ja hakevat yhteistyötä sekä ranskalaisten että ulkomaalaisten startupien kanssa. Tästä yhtenä esimerkkinä on kesäkuussa järjestettävä VivaTech-tapahtuma, jossa innovatiivisimmat startupit pääsevät esittelemään ratkaisujaan suuryritysten messuosastoille.

Vivatechista on kasvanut viiden vuoden aikana yksi Euroopan merkittävimmistä teknologiatapahtumista ja se toimii kansainvälisenä näköalapaikkana alan startupeille.

Vivatech-tapahtuma on saavuttanut merkittävän suosion Euroopassa. Kuva: Henriikka Yliheljo/Suomen Pariisin-suurlähetystö.

Entä Macronin haaveet scale-up nationista?

Ranskalaisten startupien keräämä rahoitus nousi peräti 3,8 miljardiin euroon tämän vuoden kolmen ensimmäisen kvartaalin aikana ja esimerkiksi Ranskan tekoäly-startupit saivat vuoden 2019 alkupuoliskolla eniten rahoitusta Euroopassa.

Tämän vuoden syyskuussa Macron julisti uudet suunnitelmat Ranskan nostamiseksi scale-up nationiksi: mm. 5 miljardin rahoituksen institutionaalisilta rahoittajilta keskittyen erityisesti late stage -rahoitukseen sekä erityisen tuen valitulle joukolle startupeja, joilla on parhaat kasvumahdollisuudet. Macron tavoittelee 25 ranskalaista yksisarvista vuoteen 2025 mennessä.

Suomalais-ranskalaista teknologiayhteistyötä

Ranskalla ja Suomella on yhteistyötä myös tekoälyn saralla ja ranskalaiset suuryritykset ovat entistä kiinnostuneempia työskentelemään suomalaisten korkean teknologian startupien ja yritysten kanssa.

Team Finland France järjestää Business Finlandin kanssa Industry 4.0 –tapahtuman suurlähetystössä 10.12.2019. Tapahtuman tavoitteina on tehdä tunnetuksi alan suomalaista ekosysteemiä ja yhteistyömalleja valituille ranskalaisille suuryrityksille sekä edistää suomalaisten ja ranskalaisten yritysten välistä yhteistyötä.