Pakko se on uskoa: Team Finland ja suomalaisyritykset pystyvät yhdessä mihin vaan! Kestävää designia huokuva Metsä-paviljonki valmistuu koronakriisistä huolimatta miltei ajallaan. Sisustus- ja viimeistelytyöt ovat vielä kesken, mutta lokakuun avajaisissa – koronatilanteen salliessa – kaikki tulee olemaan tiptop. Tapahtumia tälle ja ensivuodelle on suunnitteilla jo parisen sataa neulontakerhosta yritystapahtumiin.
Vuonna 2017 ensikertaa kuulemani pähkähullu idea suomalaisesta puusta tehdystä ”olympiapaviljongista” Tokiossa on jo niin pitkällä, että nyt viimeistään on pakko uskoa Team Finlandin ja suomalaisyritysten pystyvän yhdessä melkein mihin vaan. Lopulta arkkitehti Pekka Helinin ja sisustussuunnittelija Ulla Koskisen kynistä syntynyt ja Suomessa Metsä Groupin LVL-elementeistä teollisesti esituotettu paviljonki on kevään aikana pysäyttänyt lukuisia ohikulkijoita lähetystön portille ällistelemään sekä saanut rakennusammattilaiset pyytämään audiensseja. Vain edustussauna taitaa olla kriisinkestävää paviljonkia suositumpi kohde aitojemme sisäpuolella tällä hetkellä.
Japanissa, kuten muuallakin, puurakennukset on pitkälti työstetty lopulliseen muotoonsa työmaalla, mutta tulevaisuudessa tehdasvalmisteisia elementtejä tullaan käyttämään entistä enemmän hintakilpailun ja tarkkuusvaatimusten kasvamisen vuoksi. Punkaharjulaisen Jukka Heikkosen metsässä kasvaneista kuusista teollisesti valmistetut LVL-elementit ovat ekologisesti kestäviä ja laadukkaita rakennusmateriaaleja. LVL on vielä suhteellisen vähän käytetty rakennusmateriaali Japanissa, jossa puurakentamisella on pitkät ja laadukkaat perinteet.
Kotipesä, ponnahduslauta ja näyteikkuna
Kuten jo aiemmassa blogipostauksessani kerroin, vuosikymmenten ajan kansalliset Hospitality/Partner House -tilat ja rakennukset ovat värittäneet olympiaisäntäkaupungin katukuvaa ja tarjonneet kansallisille olympia- ja paralympiakomiteoille ja ennen kaikkea urheilijoille kotipesän kisojen ajan, jossa kohdata kannattajia, mediaa ja tukijoita. Metsä-paviljongilla Suomi halusi harpata eteenpäin ja rakentaa ainutlaatuisen paikan ei vain urheiluväelle vaan myös suomalaisyrityksille edistää liiketoimintaansa Japanissa. Tämän lisäksi paviljonki tulee tukemaan maiden välisen yhteistyön rakentamista niin kulttuurin, maakuvatyön kuin tutkimuksenkin saralla.
Tokion olympiakisojen siirryttyä näillä näkymin vuodella eteenpäin, avautui Business Finlandille mahdollisuus rakentaa entistä kattavampi ja pitkäkestoisempi ohjelma aikataulun mukaisesti heinäkuussa valmistuvalle paviljongilleen. Myös nykytilanteen mukaiset hygieniavaatimukset otetaan entistä paremmin huomioon toiminnassa.
Paviljongin toiminnan ytimessä olevat suomalaisyritykset voivat ottaa tästä uniikista alustasta parhaan hyödyn irti järjestämällä omannäköisiään tapahtumia sekä osallistumalla mm. ja sektorikohtaisiin teemaviikkoihin, joita järjestetään mm. ruoka-, matkailu- ja lifestyle-teemoista. Japanin talous, joka on juuri ohittanut todennäköisesti historiansa synkimmän mitatun vuosineljänneksen, kaipaa nyt ehkä enemmän kuin koskaan uutta potkua ja uusia partnereita. Talouskasvu näyttäisi kääntyvän toisella vuosipuolikkaalla nousuun, joten Metsä-paviljonki tarjoaa suomalaisyrityksille kilpailijoihin verrattuna ylivoimaisen kiinnostavan ja kilpailukykyisen alustan toimintansa ja suhteidensa kehittämiseen.
Pandemiatilanteen niin salliessa, paviljongin vienninedistämisvaihe käynnistyy lokakuussa 2020 ja jatkuu mahdollisesti jopa vuoden 2021 loppuun. Yhteensä tapahtumia on tällä hetkellä kalenterissa noin 200 ja niiden kirjo on takuulla laajinta, mitä yksikään maa tulee Tokiossa ensi vuonna tarjoamaan: vai ovatko muutkin maat suunnitelleet ohjelmiinsa vaikkapa ompeluseuraa? Suomen Japanin Instituutin suosittu klubi tulee nimittäin pistämään Tokion sekaisin.
Jos yrityksesi ei ole vielä mukana, niin ota kiireesti yhteyttä Business Finlandin paviljonkitiimiin.