Moskovan talokannan uudistaminen – uusi suurhanke herättää keskustelua

Moskovan kaupunki on aloittanut suurhankkeen viisikerroksisten 1960–50 –luvuilla rakennettujen Hruštšovkien purkamisesta. Hanketta toteutetaan yksityisten rakennusyritysten kanssa, jotka rakentavat purettavien talojen tontille uudet korkeammat kerrostalot. 

Hruštšovkia on Moskovan kaupungissa 8000 ja niissä asuu 1,6 miljoonaa asukasta. Hanke on kokoluokaltaan valtava ja kiistanalainen. Osa asukkaista on protestoinut kiivaasti purkusuunnitelmia vastaan – sen johdosta kaupunki on alustavasti poistanut purkulistalta 3500 asuntoa ja loppujen kohtalosta asukkaat saavat äänestää kesän aikana. Moskovan kaupunki on luonut erityisen rahaston urakkaa varten ja siihen on budjetoitu seuraavalle kolmelle vuodelle 300 miljardia ruplaa eli noin 5 miljardia euroa.

Purkamisen taustalla vaikuttaa pakko: osa taloista on elinkaarensa päässä ja purkaminen on ainoa taloudellinen vaihtoehto.  Rohkea suurhanke on lanseerattu sopivasti vaalivuoden 2018 alla. Laskusuhdanteesta kärsiville rakennusyrityksille suurhanke on houkutteleva ja Moskovan ympärillä on paljon myymättömiä asuntoja, joihin purettavien asuntojen asukkaita voisi ehkä siirtää. Hruštšovkien tontit ovat usein houkuttelevilla alueilla kaupungissa, joten entistä korkeamman rakennuksen rakentaminen vanhan purettavan tilalle tarjoaa yhtiöille hyvän tuoton. Toisaalta eräät ovat arvioineet, että rakentamisbuumi laskisi asuntojen hintoja. Kävi miten kävi, suurhanke tulee kestämään kymmeniä vuosia ja pysymään kiistelyn kohteena.

Suomalaisyritykset valppaana markkinoille

Suomalaisten rakennustarviketuottajien, arkkitehtien ja asumiseen liittyviä ratkaisuja tarjoavien yritysten kannattaa pitää silmällä suurhankkeen kehitystä. Neuvostoaikaisen rakennuskannan uudistaminen tarjoaa välillä hyviä kauppapaikkoja, mutta tämä edellyttää ripeyttä, pelisilmää ja läsnäoloa markkinoilla. Team Finland on julkaissut Market Opportunity -uutisen tästä suurhankkeesta ja kiinnostuneiden yritysten kannattaa olla yhteydessä Suomalais-venäläiseen kauppakamariin.

 

Joonas Heiskanen, ministerineuvos

Suomen Moskovan-suurlähetystö