Nigerialaiskirje suurlähettiläältä

Hyvä ystävä.

Olen suurlähettiläs Nigeriasta. Sattumoisin naapurissani asuu useampi kuvernööri, pankkiiri sekä maan tärkein opposition presidenttiehdokas Atiku Abubakar, joka kylläkin hävisi vaalit istuvalle presidentti Buharille. He kaikki ovat todella varakkaita. Kirjoitan nyt sinulle heidän kaikkien puolesta ja minulla olisi sinulle kannattava business ehdotus….

Näinhän se minun blogini alkaisi, jos toimisin niin kuin monet meistä ehkä arvelevat nigerialaisten toimivan. Kaikki tuntevat nigerialaiset kirjeet. Niihin ei ole luottamista. Siksi nigerialaisiinkaan ei ole luottamista. Ehkä tähän minunkaan kirjeeseeni ei voi luottaa, koska se tulee Nigeriasta. Kaiken varalta on parempi olla luottamatta, koska Nigerian maine on niin huono, kiitos nigerialaisten kirjeiden. Tunnustan, puoli vuotta sitten itsekään en tiennyt paljoakaan enempää Nigeriasta. Nyt ymmärrän miksi täällä käyneet kollegani sanoivat: Nigeria on mainettaan parempi.

Ole siis huoleti, tähän kirjeeseen voit luottaa, sillä sitä ei kirjoittanut edesmenneen pankkiirin leski, eikä sinun tarvitse avustaa miljoonaperinnön siirtämisessä Suomeen. Sitä paitsi, päinvastoin kuin monet ajattelevat, niin sanotut nigerialaiset kirjeet tulevat usein kaikkialta muualta paitsi Nigeriasta. On selvää, että internet-huijauksia tapahtuu edelleenkin Nigeriassa, samoin kuin muuta rikollisuutta, mutta niin on kaikkialla muuallakin. Vain Nigerialla meni maine.

Median välittämä kuva Nigeriasta ja Afrikasta yleisemminkin on erityisen negatiivinen. Pienellä haulla uutisvirrasta Amppari-palvelussa selviää helposti, mitä tiedämme Nigeriasta: Boko Haram, ihmiskauppa ja jalkapallo. Positiivista tietysti tuo jalkapallo ja se, että nigerialaisista kirjeistä ei enää kukaan jaksa kirjoittaa.

Edellä mainitusta negatiivissävytteisestä Nigeria-uutisvirrasta johtuen talouselämä arvioi systemaattisesti liiketoiminnan mahdollisuudet Nigeriassa pieleen ja riskit yläkanttiin. Olenkin oivaltanut, että on miltei mahdotonta arvioida todellisia liiketoimintamahdollisuuksia Nigeriassa tulematta itse paikan päälle.

Kaupunkikuvaa Lagosista. Kuva: Suomen suurlähetystö, Abuja

Nigeria on suuri talous, suurin Afrikassa. Pelkästään Lagosin talous on suurempi kuin koko Kenian. Ennusteiden mukaan muutaman kymmenen vuoden päästä Nigeria on maailman kymmenen suurimman talouden joukossa. Väkeäkin täällä on paljon, vajaa 200 miljoonaa, ja väestö kasvaa nopeasti. Köyhiä on nyt enemmän kuin muualla maailmassa, mutta hekin syövät ja kuluttavat joka päivä. Nigeria on tuleva Kiina tai Intia – molemmat maat olivat samassa tilanteessa pari kolmekymmentä vuotta sitten kuin Nigeria nyt.

Nyt kun olen asunut täällä Abujassa puoli vuotta, olen oppinut näkemään Nigerian mahdollisuudet Suomen kauppakumppanina. Nigerialaiset ovat yritteliäitä ja ahkeria. Joidenkin mielestä liiankin. Niin kuin savolaiset Suomessa. Maassa on enemmän innovaatiokeskuksia ja yrityshautomoita kuin missään muualla Afrikassa. Maasta löytyy urbaaneja hot spotteja kalliille kuluttajatuotteille, muodille, viihteelle sekä korkealle teknologialle. Myös köyhät, joita maassa on yli puolet väestöstä, kuluttavat ja tarvitsevat sellaisia hyödykkeitä, joiden hinta on kohdallaan. Keskiluokka on köyhään väestöön nähden vielä pieni, mutta merkitsee silti miljoonia ja talouskasvun myötä yhä monituisempia nigerialaisia.

Suomellakin saattaisi olla vielä mahdollisuuksia päästä mukaan Afrikan suurimman talouden kasvuun. Olemme kuitenkin jo jäljessä verrattuna moneen muuhun kumppaniimme. Esimerkiksi Norjalla on täällä n. 70 yritystä tekemässä kannattavaa liiketoimintaa. Heidän kauppataseensa Nigeriassa on kymmenkertainen Suomen taseeseen verrattuna. Tanska on vahva ruuassa ja elintarvikkeiden prosessoinnissa. Arla siirtää tuotantoa Nigeriaan. Saksa teki vastikään sopimuksen autotehtaan paikallisesta perustamisesta. Ja niin edelleen.

Nokialla, Wärtsilällä, Vaisalalla, Valiolla ja monella muulla on täällä jo hyvä ote omilla vahvuuksillaan. Se ei kuitenkaan vielä riitä, mikäli aiomme olla mukana Afrikan talousjätin kasvussa. Toivon, että saan raportoida uusista suomalaisista menestystarinoista tulevina vuosina täältä Nigeriasta sekä myös meille tärkeästä naapurimaasta Ghanasta. Meillä on jo hyvä alku. Sen varaan on hyvä rakentaa.

Terveisin Abujasta Nigeriasta

Jyrki