Ramadan-tunnelmia Abu Dhabista

Yhdessä suuressa Abu Dhabin ostoskeskuksessa on liike, jossa myydään valtavan kauniita afgaanimattoja. Liikkeen ja koko mattoprojektin alulle pannut ja kantava voima on Abu Dhabin kruununprinssin ja maan vaikutusvaltaisimpien ministereiden äiti Sheikha Fatima, maan äiti. Hän on perustanut aloitteen, jonka avulla afgaaninaisia opetetaan ansaitsemaan elantonsa kutomalla mattoja. Matot tuodaan Dubaihin ja Abu Dhabiin myytäväksi.

Kuva: Flickr.com/KLMircea

Hyväntekeväisyys kuuluu vahvasti islamin uskontoon ja se näkyy muutenkin Arabiemiirikuntien jokapäiväisessä elämässä, varsinkin ramadanin, eli paastokuukauden aikana.

Silloin monet suuret yritykset ja jotkut yksityishenkilötkin perustavat ruoanjakelupaikkoja, joista kuka tahansa voi auringonlaskun rukouksen jälkeen käydä hakemassa itselleen aterian. Myös moskeijoista jaetaan aterioita.

Voin omalta parvekkeeltani seurata ramadan-ateriointia lähimoskeijan edessä olevalla aukiolla. Aukiolle levitetään pöytäliina ja sen ympärillä lähinnä Aasiasta tulleet siirtotyöläiset nauttivat ateriansa.

Arabiemiirikuntia on syytetty siitä, että se ei ole ottanut maahan Syyrian pakolaisia eikä näin täyttänyt kansainvälisiä velvoitteitaan.

Totta onkin, että maassa ei ole pakolaisia. Se johtuu siitä, että maa ei ole liittynyt Geneven pakolaissopimukseen, eikä näin ollen tunne pakolaisstatusta.

Maassa asuu kylläkin 230 000 syyrialaista, joista 120 000 on tullut maahan vuoden 2011, eli Syyrian sodan alkamisen, jälkeen. Heidän maahantulonsa on ollut mahdollista joustavan viisumipolitiikan vuoksi.

Arabiemiirikunnat on Syyriasta pakeneville luonteva paikka tulla paitsi suuren syyrialaissiirtokunnan, myös kielen ja uskonnon vuoksi.  Seuraavan viiden vuoden aikana Arabiemiirikunnat on sitoutunut ottamaan 15 000 Syyrian pakolaista.

Kehitysapua Arabiemiirikunnasta

Arabiemiirikunnat on suuri kansainvälisen kehitysavun antaja, kun apua verrataan maan bruttokansaintuotteeseen.

Tämä tuodaan usein esiin ja tästä ollaan erittäin ylpeitä. Emiirikuntien rahoituksella pyöritetään muun muassa syyrialaisille tarkoitettuja pakolaisleirejä Jordaniassa ja maa on Saudi-Arabian jälkeen toiseksi suurin Jemenin humanitaarinen tukija.

Tästä saavutuksesta on syytä onnitella Arabiemiirikuntia. Myös taloudellisesti hankalina aikoina, jolloin öljynhintojen lasku on hidastanut kasvua ja tuonut mukanaan paljon säästöjä, muiden avustamisen taso on säilytetty.

Toki omassa maassakin olisi vielä paljon aihetta muiden auttamiselle. Rakennuksilla ja infrastruktuurihankkeissa toimivien aasialaisten siirtotyöläisten asema ei ole kadehdittava.

Heidät on majoitettu yleensä kaupunkien ulkopuolella sijaitseville asuinalueille, josta heidät aamulla aikaisin tuodaan työmailleen ja illalla kuljetetaan takaisin, kuutena päivänä viikossa.

Täkäläisenä sunnuntaina, eli perjantaina, rantakatu Corniche on pakattu täyteen siirtotyöläismiehiä, joilla on tuona iltana kuljetus kaupunkiin. Suurimman osan perheet ovat kotimaassa, sillä perheen tuominen maahan vaatii tietyn tulotason, jota näillä miehillä ei ole. Silti rantakadulla on rauhallista. Voisin hyvin lenkkeillä siellä yksin myös perjantai-iltaisin, jos väkimäärä ei ahdistaisi.