Suomen EU-puheenjohtajakausi on täällä – olen valmis!

Vihdoin! Suomen kausi EU:n neuvoston puheenjohtajana on alkanut. Suomelle tämä on kolmas puheenjohtajakausi – edelliset olivat vuonna 1999 ja 2006. Minulle kausi on ensimmäinen.

Puheenjohtajakautta on valmistelu jo pitkään. Jopa niin pitkään, että näin h-hetken koittaessa oloni on innostunut mutta varsin levollinen. Sanotaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Se pitää paikkansa myös puheenjohtajakauden osalta.

Sinisiä EU-ilmapalloja
Kuva: Katri Källbacka/UM

Näkökulma vaihtuu

Suomen EU-puheenjohtajakausi tuo työhöni uuden ulottuvuuden: toimin seuraavat kuusi kuukautta neuvoston kauppapoliittisen komitean (palvelut ja investoinnit) puheenjohtajana. Komitea on minulle jo ennestään tuttu, sillä olen toiminut sen jäsenenä Suomen kansallisen edustajan ominaisuudessa viimeiset kolme vuotta.

Puheenjohtajakaudella tärkein tehtäväni on toimia jäsenmaiden näkemysten yhteen sovittajana. Vaikka puheenjohtajuus kiertääkin jäsenvaltioiden kesken, puheenjohtajan on oltava neutraali toimija. Puheenjohtajan tehtävä on edistää omien kansallisten intressien sijaan yhteisiä ratkaisuja. Avoin viestintä ja luotettavuus ovat puheenjohtajan hyveitä, joita minäkin tulen vaalimaan.

Asialista täyttyy kauppaneuvotteluista

Puheenjohtajana vastuullani on palvelujen ulkomaankauppaa ja digitaalista kauppaa käsittelevän työn johtaminen. Työtä tehdään niin tapaamisten, puhelin- ja sähköpostikeskustelujen kuin virallisten kokousten muodossa. Viralliset kokoukset järjestetään Brysselissä joka toinen viikko (pl. elokuu). Lisäksi järjestämme lokakuussa yhden kokouksen Helsingissä.

Kokouksissa käsittelemme muun muassa käynnissä olevia kahdenvälisiä kauppaneuvotteluja (esim. EU-Australia, EU-Chile, EU-Indonesia ja EU-Uusi-Seelanti) sekä Maailman kauppajärjestössä (WTO) neuvoteltavia määräyksiä sähköiseen kauppaan ja palvelujen kotimaiseen sääntelyyn liittyen. Kaudesta on tulossa työntäyteinen mutta erittäin mielenkiintoinen.

Hyppää siis mukaan ja seuraa Suomen puheenjohtajakautta Twitteristä. Palvelujen ulkomaankauppaa ja digitaalista kauppaa koskevat kuulumiset löydät tililtäni @ainofriman.