Irlantia ei enää tunneta vain maana, jossa on vihreää ja sateista ja jossa tehdään hyvää olutta. Irlannin maakuvaan on noussut myös Irlannissa Euroopan päämajaansa pitävät monikansalliset teknologiayritykset, kuten Google, Facebook, Microsoft, IBM ja LinkedIn. Toisaalta Irlanti tunnetaan myös laajasta diasporastaan eli ulkomailla asuvista irlantilaistaustaisista ihmisistä. Irlantilaisia lasketaan olevan ympäri maailmaa jopa 70 miljoonaa. Irlanti käyttää diasporaansa aktiivisesti hyödyksi mm. vienninedistämisessä ja investointien houkuttelussa. Myös Irlannin edustustot maailmalla on ohjeistettu vaalimaan paikallisia irlantilaisverkostoja muun muassa järjestämällä niille suunnattuja tilaisuuksia ja tapahtumia. Suomen kannattaisi ottaa oppia Irlannin tavasta hyödyntää paikallista irlantilaisyhteisöä ja tukea sen olemassaoloa – vaikka suomalaisia ei ihan 70 miljoonaa ulkomailla olekaan.
Nuoret teknologiaosaajat esille startupeista teknologiajätteihin
Paikallisten suomalaisten verkostot ovat tärkeä voimavara erityisesti edustustoissa, joissa resurssit vienninedistämistyöhön ovat muutoin vähäiset. Verkostojen luominen vaatii kuitenkin määrätietoista työtä. Erityisesti nuoret suomalaiset ovat vain vähän edustuston kanssa tekemisissä ulkomailla asuessaan muutoin kuin passia uusiessaan. Irlannin Team Finland on pitkään pohtinut, miten löytää erityisesti Irlannissa työskenteleviä suomalaisia teknologiaosaajia ja miten saada heidät mukaan Team Finland -toimintaan.
Dublinin suurlähetystö yhteistyössä Finnish Business Clubin kanssa järjesti Irlannissa teknologiayrityksissä työskenteleville suomalaisille suunnatun verkostoitumistapahtuman. Tilaisuuden avointa kutsua jaettiin laajasti mm. eri sosiaalisen median kanavia pitkin. ”Wanted: Finns in Tech” -hakuilmoitukseen tuli reilussa viikossa lähes sata yhteydenottoa Irlannissa asuvilta suomalaisilta, joista valtaosa oli edustustolle entuudestaan tuntemattomia.
Suurlähettilään virka-asunnossa järjestetyn verkostoitumistilaisuuden osallistujalistalla oli edustettuina sekä suuryrityksiä että pienempiä toimijoita, mm. Facebook, Google, Microsoft, Salesforce, Symantec, Citrix, Oracle, Cisco, Intel, HubSpot, Dell ja Red Hat. Tilaisuuden kiinnostavuudesta kertoo paljon se, että loppusuoralla jouduttiin kiinnostuneille ilmoittautujille jo sanomaan, että enää ei mahdu mukaan. Tilaisuuden tavoitteena oli tutustua ja verkostoitua, kertoa osallistujille Team Finlandista sekä tehdä edustustosta helposti lähestyttävä. Moni osallistujista oli kiinnostunut olemaan jatkossa mukana esimerkiksi kumppanikonsulttina, osana Team Finlandin asiantuntijaverkostoa, hyödyntämällä omaa kontaktiverkostoaan tai vinkkaamalla tulevista kiinnostavista tapahtumista tai myyntiliideistä. Myös verkostoituminen muiden suomalaisten kanssa kiinnosti. Tämän tueksi toivottiin LinkedIn-ryhmää, joka perustettiin pian tilaisuuden jälkeen (Finns in Tech Dublin).
Suomalaiset huippuosaajat – arvokas väylä myös suuryrityksiin
Team Finland Irlanti aikoo tiivistää yhteistyötä suomalaisten kanssa nyt alulle pannun verkoston avulla ja vetää samalla heitä tiiviimmin mukaan Team Finland -toimintaan. Edustusto ja Team Finland -koordinaattori ovat alussa mukana liikkeelle panevana voimana, jotta verkosto saadaan kunnolla käyntiin. Lisäksi mukana ovat Irish-Finnish Society ja Finnish Business Club.
Suomalaiset muodostavat arvokkaan verkoston, jota Team Finland voi hyödyntää esimerkiksi, kun markkinoille pyrkivä suomalaisyritys tarvitsee kontakteja. Irlannissa työskentelevät suomalaiset muodostavat myös väylän kansainvälisiin suuryrityksiin. Kaiken kaikkiaan suurlähetystön väki vaikuttui siitä, millaista huippuosaamista Suomesta tulee.