Syysauringon paistetta Irlannissa

Viime vuosien aikana mielikuvat Irlannista ovat keskittyneet heikkoihin talousnäkymiin. Tänä syksynä taloutta koskeva positiivinen uutisointi on kuitenkin kilpaillut kansalaiset yllättäneen intiaanikesän kanssa, kun odotettua nopeammin kohentunut työllisyys ja Euroopan kärkeä tavoittelevat talouskasvuennusteet ovat vallanneet uutisotsikot. Vaikka hallitus toppuutteleekin liiallista optimismia ja Manner-Euroopan laahaavan talouskasvun varjo väijyy kansallisten kasvuennusteiden yllä, ei se ole pystynyt musertamaan optimisia, joka on vallannut kadunkulkijat viime viikkoina.

Irlannissa työllisyys on kohentunut odotettua nopeammin ja talouskasvuennusteet tavoittelevat Euroopan kärkeä. Kuva: Flickr/Red Junasun
Irlannissa työllisyys on kohentunut odotettua nopeammin ja talouskasvuennusteet tavoittelevat Euroopan kärkeä. Kuva: Flickr/Red Junasun

Poltetta asuntomarkkinoilla

Selkeimmin positiivinen käänne näkyy kuluttajien mielialassa, indeksilukeman noustua kesällä korkeimmalle tasolle seitsemään vuoteen. Kuluttajien mielialan lisäksi kohennus näkyy myös asuntomarkkinoilla, joilla on pitkästä aikaa vallalla myyjän markkinat. Asuntojen hintojen nousu on ollut niin nopeaa (kuluvan vuoden arvio 20 % Dublinissa, 10 % muualla maassa), että keskusteluun on noussut myös pelko uudesta asuntokuplasta. Tilanteeseen vaikuttaa myös se, että kuplan puhkeamista edeltänyt rakennusbuumi pysähtyi kriisin myötä kuin seinään, joten pula erityisesti vuokra- asunnoista on huutava. Tilannetta pahentaa alkanut syyslukukausi; opiskelijoiden palatessa koulun penkille on uutisoitu vuokrien nousseen 15 % Dublinissa viimeisten 12 kuukauden aikana. Irlannissa onkin esitetty paluuta vanhaan malliin, jossa ylimääräisen makuuhuoneen omistavat vuokraavat sen opiskelijalle.

Katseet budjettiin

Kesälomakauden päätyttyä Irlannin hallitus on aloittanut ensi vuoden talousarviopalapelin kokoamiseen. Spekulaatioiden hillitsemiseksi valmistelut käydään tiukasti suljetuin ovin, mutta mediassa on arvioitu vuoden 2015 budjetin olevan viimeinen veronkorotuksia ja leikkauksia sisältävä säästökuuri ennen palaamista ns. normaaliin taloudenpitoon. Kansan tulevaisuudenuskon voimistuessa hallitus joutuu toimimaan suurten odotusten ja realiteettien ristipaineessa, kun toisella puolella vaakakupissa painavat synkät uutiset Manner-Euroopan talouskasvun jatkumisesta matalana, joiden pelätään tekevän tyhjäksi kansallisen kulutuksen ja viennin piristymisen vaikutukset.
Kysymysmerkki on myös Irlannin paljon kritiikkiä saanut poikkeuksellisen matalan yhtiöveroaste ja sitä myöten Irlantiin investoineiden suuryritysten tulevaisuus maassa. Hallitus joutuukin tekemään vaikean päätöksen siitä, alkaako Irlanti sopeuttaa yhtiöverojärjestelmäänsä (ns. double Irish -järjestely) etupainotteisesti, vai odottaako se siihen asti, kunnes sillä ei ole enää muuta vaihtoehtoa. Hallitus harkinneekin tässä valossa, hankkiiko se itselleen aikalisän ilmoittamalla yksipuolisesti muokkaavansa yhtiöverotusjärjestelmäänsä, millä se vähentäisi järjestelmään kohdistuvaa ulkomaista painetta.

Hyviä uutisia matkailijoille

Intiaanikesän ja positiivisten talousuutisten lisäksi syksy on Irlannissa tuonut mukanaan iloisia uutisia myös Finnairilta, joka julkisti vähän aikaa sitten ensi kesän uudet reittinsä. Listalla komeilee kuudella viikoittaisella vuorolla Dublin, josta on perinteisesti ollut suora lentoyhteys Helsinkiin vain pari kertaa viikossa. Vaikka päätöksen taustalla onkin Aasian syöttöliikenteen kaltaiset taloudelliset syyt, toimii se erinomaisena piristysruiskeena myös maidemme väliselle matkailulle ja kulttuurivaihdolle.

Näkemisiin ensi kesänä Irlannissa!