Tanska haluaa olla vihreä supervalta

”Being green means business”, toteaa näyttelijä ja YK:n hyväntahdon lähettiläs Nicolai Coster Waldau ja katsoo videolta syvälle silmiin. Videossa käydään läpi vihreään energiantuotantoon siirtymisen välttämättömyyttä – ja tanskalaiseen tapaan – tähän liittyviä liiketoimintamahdollisuuksia.

Tanskan tavoitteena on hallituksen sanoin ”globaali vihreä johtajuus”. Pääministeri Mette Frederiksen ilmoitti New Yorkin ilmastohuippukokouksessa 23.9, että tanskalaiset eläkerahastot ovat sitoutuneet 350 miljardin kruunun ilmastoinvestointeihin seuraavien 10 vuoden aikana.

Vihreä bisnes on hyvää bisnestä

”Meillä on Tanskassa erittäin hyviä kokemuksia yksityisten vihreiden investointien edellytysten rakentamisesta. Haluamme jakaa näitä kokemuksia koko maailman kanssa”, totesi Tanskan ilmasto, energia- ja huoltovarmuusministeri Dan Jørgensen New Yorkin ilmastohuippukokouksessa.

Käynnissä on markkinavetoinen siirtymä vihreään talouteen. Tanskan elinkeinoelämän keskusliitto DI on antanut tukensa hallituksen ja EU:n hiilineutraaliutta koskeville tavoitteille. DI on lanseerannut oman ilmasto-ohjelman, joilla edistetään hallituksen kunnianhimoista tavoitetta kasvihuonekaasujen alentamisesta 70 %:lla vuoden 1990 tasosta.

Kaupunkinäkymää Kööpenhaminasta
Kaupunkinäkymää Kööpenhaminasta. Kuva: Maarika Dupont.

Suurkaupungit vihreän aallon harjalla

Ilmastonmuutoksen vastaiset toimet ovat syksyllä pääaiheena myös toisessa huippukokouksessa; Kööpenhamina on 9.-12.10 isäntä maailman suurkaupunkien C40-verkoston kokoukselle. Verkoston omien sanojen mukaan sen jäsenkaupungit toimivat ilmastoasioissa, kun valtiot vielä keskustelevat.

Kööpenhamina sopii tähän porukkaan erinomaisesti, sillä sen tavoitteena on olla maailman ensimmäinen hiilineutraali pääkaupunki vuoteen 2025 mennessä.

Suomen Kööpenhaminan-suurlähetystö järjestää 11.11 ilmasto-aiheisen seminaarin osana EU-puheejohtajuuskauden tapahtumia. Seminaarin aiheena ovat ilmastoinvestoinnit ja pääpuhuja Euroopan investointipankin varapääjohtaja Alexander Stubb.

Lisätietoa:

  • Kööpenhaminan C40-kokouksen ohjelma 9.-12.10
  • Tanskan julkisen ja yksityisen sektorin voittoa tavoittelematon yhteishanke ”State of Green”, joka tukee muutosta vihreään talouteen