Täsmälääketiedettä ja terveysdataa Singaporessa

Kuuden Singaporen vuoden aikana olen panostanut eniten terveysteknologioihin: olen rakentanut suhteita Singaporessa, Suomessa ja niiden välille, julkaissut Business Finlandin kanssa raportteja markkinamahdollisuuksista, tuottanut kumppanien kanssa yli 20 tapahtumaa ja 10 delegaatiovierailua, ja palvellut noin viittäkymmentä suomalaisyritystä niihin liittyen. Työ on alkanut tuottaa tulosta ja tästä on hyvä jatkaa.

Kokousosallistujien nimilappuja pöydällä
Toukokuussa 2022 World Ageing Week -tapahtuman yhteydessä järjestetty vastaanotto kokosi avainkontaktit verkottumaan delegaatiolaisten kanssa.

Tapahtumia ja delegaatioita

Ensimmäinen Suomi-Singapore-tapahtumani syksyllä 2016 liittyi juuri terveysteknologiaan. Silloin emme tunteneet juuri ketään aiheeseen liittyen. Saimme aloituspuheen pitäjäksi entisen pääministerin Esko Ahon ja Singaporesta täsmälääketiedekoordinaattorin Patrik Tanin, joka tunnettiin silloin myös maan presidentin poikana. Lämmittelimme tapahtumassa ja sen ympärillä ideoita maiden välisestä yhteistyöstä liittyen lääketieteellisen datan hyödyntämisessä kansanterveyden eteen.

Viimeinen terveysteknologiaan liittyvä tapahtumani oli toukokuun 2022 lopulla, kun Singaporessa oli vierailulla terveyssuurlähettiläs Päivi Sillanaukeen vetämä delegaatio. Viikon ankkuritapahtumana toimi World Ageing Week ja järjestimme sen yhteyteen Business Finlandin delegaatiotiimin ja suurlähettiläämme Antti Vänskän kanssa vastaanoton, kohdevierailuja ja tapaamisia. Näissä oli mukana edustajia kahdeksasta suomalaisesta organisaatiosta. Tapahtumasarja oli menestys ja kaikki saivat lukuisia asiakas- ja partneriliidejä viikon aikana.

Mies heittelee palloja ilmaan
Vastaanotolla osallistujat saivat kokeilla jongleerausta kolmella pallolla. Mukavaa vaihtelua viime vuoden etäjongleerauksen sijaan, kuvassa HUR Solutionin Tommi Pitkän tyylinäyte.

Luottamus syntyy yhteisistä kokemuksista

Itselleni toukokuun vastaanoton, kohdevierailujen ja tapaamisten järjestäminen oli monin verroin helpompaa kuin kuusi vuotta sitten. Halusimme tutustua mm. edistykselliseen vanhainkotiin, joten lähetin sähköpostiviestin Pelastusarmeijan 400-paikkaisen Peacehaven-hoivakodin toimitusjohtajalle Madam Low’lle. Vierailu järjestyi saman tien ja hän muisteli lämmöllä osallistumistaan viime syksyn virtuaalivastaanotollemme. Silloin opetimme kaikille jongleerausta yritysten puheiden välissä. Nyt tuo vanhainkoti, josta löytyy jo suomalaisia Lappsetin ja HUR:n tuotteita, on kuuma liidi yhdelle uudelle viime viikon delegaatioyritykselle.

Ihmisiä kokeilemassa ulkoliikuntalaitteita
Suurlähettiläs Antti Vänskä ja terveyssuurlähettiläs Päivi Sillanaukee Peacehaven-hoivakodin vetäjän Madam Low’n vieraana kokeilemassa Lappsetin tuotetta.

Kohti tulevaisuutta

Ja sitten vielä takaisin täsmälääketieteeseen. Kesäkuun alkupuolella suurlähettiläs Vänskä pitää aloituspuheen Suomesta lähtöisin olevan BC Platformsin järjestämässä täsmälääketieteen ja tiedonhallinnan huippuseminaarissa Singaporessa. BC Platforms perusti Singaporeen alueellisen pääkonttorin koronapandemian aikana. Ennustan heille räjähtävää liiketoiminnan kasvua Singaporen ja Aasian markkinoilla lähiaikoina. Tuossa tapahtumassa Singaporea edustaa puhujana se sama Patrik, joka oli ensimmäisessä tapahtumassani puhujana. Nyt hän vastaa maan suurimmista geeni- ja biopankkidatan kehittämisprojekteista.

Ennustan lisäksi, että pääsemme tämän vuoden aikana käynnistämään konkreettisen Suomen ja Singaporen välisen yhteistyön terveysdatan hallintaan ja hyödyntämiseen liittyen. Tuota yhteistyötä tulee lähetystössämme tukemaan henkilö, joka palkataan pian minun nykyiseen tehtävääni. Suuntaan itse seuraavaksi nyt kesällä Suomeen 12 Aasia-vuoden jälkeen.

Jos huippukiinnostava työ kiinnostaa Singaporessa, kannattaa katsoa ilmoitus Valtiolle.fi –palvelusta. Haku on auki 14.6.2022 asti.