Team Finland toimii hyvin ulkomailla

Kuva: Bjørn Steine
Team Finland -toiminnan lähtökohtana on aina yritysten tarpeet, Kööpenhaminassa toimiva ministerineuvos Gronow kirjoittaa. Kuva: Bjørn Steiner

Team Finland näyttäytyy eri valossa ulkomailla kuin miten Risto E.J. Penttilä kuvaa verkoston toimintaa kirjoituksessaan (26.6.) Helsingin Sanomissa. Olen toiminut Suomen Kööpenhaminan suurlähetystön ministerineuvoksena ja Team Finlandin koordinaattorina viimeiset kolme vuotta.

Team Finland on konkreettista arkista työtä yritysten vienninedistämisen puolesta. Olemme järjestäneet Finpron kanssa useilla eri sektoreilla match making-tilaisuuksia, joissa tarjoamme suomalaisille yrityksille mahdollisuuden tavata tanskalaisia yrityksiä ja julkisen sektorin asiakkaita. Team Finland antaa myös yrityksille liiketoimintaa helpottavaa taustatietoja ja auttaa niitä tarvittaessa löytämään paikallisen konsultin tai juristin.

On tärkeää, että Team Finlandin kotimaan palvelumallin viimeistely etenee ripeästi, mutta ulkomailla yritysten, vienninedistämisorganisaatio Finpron ja suurlähetystön yhteistyö toimii jo hyvin ilman turhaa byrokratiaa. Lähtökohtana on aina yritysten tarpeet. Uskon, että Team Finland ja Penttilän ehdottama kauppakamariyhteistyö eivät poissulje toisiaan, vaan ne täydentävät toisiaan. Team Finlandin etuna on kuitenkin, että se on hyvin joustava verkosto, joka sopii erityisesti pienille ja keskisuurille yrityksille, jotka ovat etabloitumassa uusille markkinoille. Team Finland ei vaadi yrityksiltä jäsenyyttä tai pitkäaikaista sitoutumista.

Tito Gronow