Team Finland – turhaa vai tuloksellista toimintaa?

2

Viimeaikoina on eduskuntaa myöten keskusteltu Team Finlandin hyödyistä tai hyödyttömyydestä.  Mitä matkoilla oikein saavutetaan? Omat tuoreet havaintoni tulevat eurooppa- ja ulkomaankauppaministeri Lenita Toivakan johtamalta Team Finland -vienninedistämismatkalta Kaliforniaan ja Meksikoon 18.-26. maaliskuuta. Mukana matkalla oli Yhdysvalloissa 17 ja Meksikossa peräti 30 suomalaisyritystä. 

Delegaatio tapaamisessa Meksikon energiaministeri Joaquin Coldwellin kanssa. Kuva: Alfredo Fieytal
Delegaatio tapaamisessa Meksikon energiaministeri Joaquin Coldwellin kanssa. Kuva: Alfredo Fieytal

Suomi ja Yhdysvallat ovat maailman johtavien puhtaan teknologian (cleantech) maiden joukossa maailmassa. Kalifornia puolestaan on kiistattomasti edistynein osavaltio, jolla on kunnianhimoiset tavoitteet. Vuoteen 2020 mennessä kasvihuonepäästöjä leikataan 30 prosenttia ja vuoteen 2050 mennessä jopa 80 prosenttia. Uusiutuvalla energialla liikkuvien autojen määrä puolestaan on tarkoitus nostaa 35 prosenttiin vuoteen 2020 mennessä.

Kalifornian taivas kirkastunut

Paljon onkin saatu aikaan. Asuessani Yhdysvalloissa 90-luvun alussa oli smog, eli auringon peittävä saastepilvi, usein toistuva ilmiö Los Angelesissa. Pahimmillaan tällaisia päiviä oli 250 vuodessa. Nyt niitä on kaksi.

Suomalaisyritykset tekivät vaikutuksen sillä, että myyntipuheet olivat hallussa. Ei ole jokapäiväistä, että kymmenelle firmalle tarjoutuu jokaiselle viiden minuutin mahdollisuus markkinoida omia tuotteitaan ja palveluitaan Googlessa. Tämä mahdollisuus hyödynnettiin. Googlen puolelta haluttiin heti edetä parin yrityksen kanssa jatkoneuvotteluihin.

Sähköautonvalmistaja Teslanin esimerkki puolestaan osoittaa mitä tarkoittaa laittaa kaikki peliin uskomansa asian puolesta.  Vuonna 2009 paloi auton kehitystyöhön 100 miljoonaa dollaria kuukaudessa ja kirstun pohja häämötti. Nyt Tesloja näkee paljon Kalifornian liikenteessä. Muiden autovalmistajien alkuaikojen naureskelu on hiljentynyt. Päinvastoin on jokainen merkittävä autonvalmistaja ilmoittanut tuovansa markkinoille sähköversiot malleistaan seuraavan parin vuoden aikana. Teslan ja Panasonic yhdessä investoivat puolestaan viisi miljardia dollaria akkuja valmistavaan tehtaaseen Nevadaan.

Mahdollisuuksien Meksiko

Meksikossa on meneillään merkittävä uudistusohjelma. Maan hallitus on julkaissut 450 miljardin euron investointiohjelman vuoteen 2018 mennessä. Maahan rakennetaan muun muassa satamia ja maanlaajuinen 4G-verkko.  Lisäksi uudistetaan Meksikon opetussektoria. Suomalaisella koulutusosaamisella on maassa hyvä maine.

Meksikossa ei todellakaan levätty laakereilla, vaan ohjelma oli tiivis ja fokusoitu. Kolmeen eri ryhmään (meriteollisuus-, ICT- ja koulutussektori) jakaantuneella delegaatiolla oli yhteensä yli 70 tapaamista.

Kuva: Ville Cantell
Kuva: Ville Cantell

Ministeri Toivakka tapasi yhdessä yritysten kanssa muun muassa Meksikon energia-, telekommunikaatio- ja ulkoministerit. Lisäksi tavattiin varaministerit talousministeriöstä ja opetusministeriöstä. Johtamansa delegaatio myös tapasi merkittävien yritysten, kuten valtiollisen öljy-yhtiön PEMEX:n pääjohtajan ja muita keskeisiä toimijoita uudistuksiin ja investointeihin liittyen, kuten Meksikon viestintäviraston johtoa.

Entä tulokset?

Los Angelesin pääkonsulaatti oltiin lähellä sulkea muutama vuosi sitten. Kaikki paperit oli jo allekirjoitettu. Onneksi näin ei käynyt. Nyt kahden henkilön tehotiimi; pääkonsuli Juha Markkanen ja kaupallinen avustaja Jussi Salonen ovat pistäneet hihat heilumaan ja tuloksia syntyy.

Todella pienillä investoinneilla pystytään auttamaan yrityksiä merkittävällä tavalla.  Yhteistyö Finpron kanssa toimii mainiosti aidossa Team Finland –hengessä. Sama on tilanne myös Meksikossa, jossa suurlähettiläs Anne Lammila johtaa tiimiä.

Mutta tärkeintä on mitä mieltä yritykset ovat. Sekä Yhdysvalloissa että Meksikossa matkaa kiiteltiin.

Kaliforniassa eräältä pieneltä suomalaisyrityksen edustajalta kuulemani kommentti oli: ”Ministerin mukanaolon avulla päästiin tapaamisiin keskeisten tahojen ja henkilöiden kanssa, joiden ovet muuten pysyisivät meille suljettuina”.

Matkat auttavat myös suurempia yrityksiä. Wärtsilä julkisti hiljattain saaneensa merkittävän sopimuksen 139 MW voimalan toimittamisesta Meksikoon.  Matkalla mukana ollut varapääjohtaja Markus Pietikäinen kiitteli matkan kokonaisantia ja totesi sen tarjonneen ainutlaatuista lisäarvoa.  Meksikon energiaministeri Joaquin Coldwell puolestaan toivotti suomalaisen energiaosaamisen tervetulleeksi Meksikoon.

Team Finland matkojen tavoitteena on avata ovia yrityksille. Tässä tunnuttiin Yhdysvalloissa ja Meksikossa onnistuttavan. Suomen itäpuolella puhaltaessa tällä hetkellä kylmempi tuuli, onkin hyvä aika kääntää katse länteen. Kalifornia ja Meksiko kutsuvat!

Kommentit

holger 8 vuotta sitten

Ei ole Wärtsilän myynti kiinni Team Finlandista tai mknisteristä.
Siis, mikä pienyritys näin sanoi ? Saiko kauppoja aikaiseksi.

Itse kunkin olisi syytä tehdä oikeita töitä ja varsinkin myyntitöitä, silloin tunnistaa, että tuotteelle tai palvelulle kun on tarvetta, silloin tulee myös kauppoja.
Suomessa käytetään liuan paljon yhteiskunnan varoja tälläiseen leikkiin.

Ville Cantell 8 vuotta sitten

Hyvin monessa EU:n ulkopuolisesamaassa, varsinkin keskusjohtohtoisessa sellaisessa, ei kauppoja synny ilman valtiovallan mukanaoloa. Vaikka tuote ja myyntipuheet ovat firmalla kunnossa ei eteenpäin omin voimin päästä. Tässä UM:n edustustoverkko ja sen tarjoamat Team Finland-palvelut ovat arvokkaita. Rahallisesti pienellä satsauksella voidaan saada hyviä tuloksai aikaan. Kuten kirjoituksessani totesin kiitteli Wärtsilä Meksiko-matkan tarjonneen ”ainutlaatuista liäsarvoa”, eli kyllä toiminnasta myös suurille yrityksille on hyötyä.