Merhaba! Reilu kolme kuukautta on takana Ankaran suurlähetystössä Team Finland -erityisasiantuntijana eikä tylsää päivää ole ollut. Ensi töiksemme asetimme kunnianhimoisen, mutta realistisen tavoitteen Team Finland Turkin toiminnalle tuplata Suomen ja Turkin välinen kauppa seuraavan kolmen vuoden aikana. Lukuina tämä tarkoittaa 1,5 miljardin euron tuplaamista 3 miljardiin euroon vuoteen 2024 mennessä eli keskimäärin noin 27% kasvua vuosittain.
Verrokkimaista ainakin Tanska (tavoite EUR 5 mrd) ja Unkari (tavoite EUR 6 mrd) ovat asettaneet samansuuntaiset tuplaustavoitteet. Kauppatase on tällä hetkellä Suomen näkökulmasta positiivinen ja tavoitteena on, että Suomi vie Turkkiin jatkossakin enemmän kuin mitä Turkista tuodaan Suomeen. Tuonnilla on kuitenkin tärkeä rooli suomalaisten vientiyritysten kilpailukyvyn ja toimitusvarmuuden turvaamisessa – tässä Turkki on tärkeä kumppani nyt ja tulevaisuudessa.
Pandemiasta huolimatta Turkin talous on jatkanut kasvuaan (BKT kasvoi 1,8% koronavuonna 2020) ja tälle vuodelle odotetaan yli viiden prosentin BKT-kasvua. On myös syytä muistaa että 85 miljoonaan väestöstä löytyy ostovoimaa ja teollisuuden pohja on laaja – Turkista voidaan hyvällä syyllä puhua ”Euroopan Kiinana”.
Digitalisaatio ja kestävä kehitys pinnalla
Pitkän pandemiatauon jälkeen läsnätapaamiset, tapahtumat ja messut ovat jälleen osa arkipäivää. Teimme suurlähettiläs Ari Mäen kanssa roadshow’n Helsingissä, Lahdessa, Tampereella ja Turussa syyskuussa ja jatkoa seuraa marras-joulukuun taitteessa. Ryhmä turkkilaisia startupeja ja yksityissektorin edustajia on tulossa SLUSHiin – paikalliset isot monialayhtiöt etsivät aktiivisesti uusia teknologiota ja sijoituskohteita digitalisaation ja kestävän kehityksen saralla.
Lisäksi käymme pienen delegaation voimin Vaasassa keskustelemassa energia-alan yhteistyön mahdollisuuksista. Uusiutuva energia ja energiatehokkuus ovat pinnalla olevia teemoja, Turkki ratifioi Pariisin ilmastosopimuksen hiljattain ja tavoite hiilineutraaliudesta vuoteen 2053 mennessä edellyttää konkreettisia toimenpiteitä – tässä on suomalaisille firmoille todellinen mahdollisuus.
Käytännössä tämä tulee tarkoittamaan miljardien eurojen lisärahoitusta viherryttämiseen: Maailmanpankin ja Euroopan jälleenrakennus- ja kehityspankin (EBRD) Turkin toimistot ovat ilmaisseet kiinnostuksensa suomalaiseen osaamiseen ja teknologiaan tällä saralla. Oman työni kannalta tämä vaati yhtäältä suomalaisten firmojen rohkaisemista tarttumaan projektimahdollisuuksiin ja toisaalta suomalaisen osaamisen tunnettuuden edistämistä.
Verkostoituminen avainasemassa markkinaymmärryksen ja mahdollisuuksien tunnistamisessa
Aktiivisuus ja keskustelut kentällä ovat olleet korvaamattomia tilannekuvan muodostamiseksi ja Turkin markkinatilanteen ymmärtämiseksi. Turkissa on tällä hetkellä noin 40 suomalaista tytäryhtiötä ja sen päälle pari sataa firmaa toimii markkinoilla paikallisen kumppanin kautta.
Olen ehtinyt tapaamaan noin puolet tytäryhtiöistä – nämä firmat ovat suurimpia suomalaisia vientiyrityksiä – heidän positiiviset kasvuodotukset ja yleistunnelmat Turkin markkinoiden suhteen ovat olleet jopa hieman yllättäviä verraten siihen mielikuvaan, jonka saattaa muodostaa Turkin taloudellisesta tilanteesta tiedotusvälineiden perusteella. Tässäkin kohtaa mediatodellisuus ja arkitodellisuus on syytä erottaa toisistaan.
Verkostoituminen paikallisten toimijoiden – asiakkaiden asiakkaiden kanssa on myös lähtenyt mukavasti käyntiin. Tätä kautta on hankittu arvokasta tietoa turkkilaisten firmojen tarpeista ja lähitulevaisuuden suunnitelmista, minkä pohjalta keskusteluja on saatu avattua suomalaisten ja paikallisten firmojen kesken. Kontaktien luominen sekä tarpeiden ja mahdollisuuksien tunnistaminen ovat tärkeä osa työtäni, minkä pohjalta voidaan saattaa oikeat ihmiset saman pöydän ääreen ja aloittaa uusia keskusteluja.
Uudessa tehtävässäni on ollut äärimmäisen tärkeää kääriä hihat ja ryhtyä hommiin. Turkki on dynaaminen toimintaympäristö, jossa asiat usein tapahtuvat hetkessä, mutta suhteilla ja verkostolla on suuri merkitys. Arvaamattomuus on yhtä lailla osa tätä palapeliä, eikä koskaan tiedä mitä huomispäivä tuo tullessaan. Kaikki tämä on otettava huomioon ja muistaa samalla, että kaikesta huolimatta niin suomalaiset kuin paikalliset firmat ovat toimineet markkinoilla pitkään ja menestyksekkäästi. Osana Team Finland –verkostoa olen täällä auttamassa suomalaisia firmoja uusien mahdollisuuksien ja kasvun ääreen – asenne ratkaisee!