Ulkoministeriö jalkautuu Suomen maakuntiin – mitä ihmettä?

Ulkoministeriön virkamiehen virkamatka Ouluun. Tai Vaasaan. Mitä ihmettä? Faktaa vai fiktiota? Sillä eikös se ulkoministeriön väki matkaile aina vain ja ainoastaan ulkomaille? Mistäs tässä oikein on kysymys?

Tosiasia on, että ulkoministeriö eli tuttavallisesti vain UM on keskeinen toimija vuonna 2011 lanseeratussa Team Finland -vientiverkostossa. Tämän vientityön puitteissa UM:stä ollaan jo vuodesta 2017 lukien säännöllisesti ja jatkuvasti tehty työmatkoja, joita ministeriöissä siis kutsutaan virkamatkoiksi, Suomen eri maakuntiin. Kotkasta Rovaniemelle ja Vaasasta Joensuuhun.

Syynä näille matkoille Suomen maakuntiin on ollut yrityksille suunnattu Team Finland -vientiverkoston road show -kiertue ”PK-Yritykset Maailmalle”. Tämä road show on käsittänyt jo kymmeniä tilaisuuksia, joihin on osallistunut satoja ja satoja yrityksiä.

Road show’n järjestämisessä ovat olleet mukana Team Finland -verkoston ydintoimijoista UM:n ohella Business Finland, Finnvera ja ELY-keskukset/TE-toimistot. TF-verkoston partnereista ovat mukana olleet ainakin Suomen Yrittäjät, kauppakamarilaitos, EK ja Finnpartnership sekä Suomalais-Ruotsalainen kauppakamari, Suomalais-Venäläinen kauppakamari ja Saksalais-Suomalainen kauppakamari.

Tavoitteena tehdä Team Finland -palvelut tunnetuksi

Allekirjoittanut on itse saanut monessa maakunnan pääkaupungissa oivan tilaisuuden kertoa siitä, miten ulkoministeriö ja sen laaja, noin 90 ulkomaanedustustoa kattava globaali verkosto voi avustaa yrityksiä niiden vientiponnisteluissa. UM:n Team Finland -vientipalveluita yrityksille ovat mm.  yhteyksien luominen ja verkottaminen, neuvontatyö ja info vientikohdemaasta tai apu yrityksille niiden erilaissa kaupanesteissä. Valitettavasti näitä yleensä täysin ilmaisia palveluita ei useinkaan kovin hyvin tunneta. Syytä olisi. Siksi jatkammekin tätä työtä ja road show -kiertueita edelleen.

Myös kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministerimme Ville Skinnari on kuluneen kevään ja kesän aikana vieraillut eri maakuntien yrityksiä tapaamassa jo kahdeksassa kaupungissa eri puolilla Suomea, tavaten kymmeniä suomalaisia vientiyrityksiä ja tehden vientipalveluitamme tunnetuksi.

Kehitysyhteistyö- ja ulkomaankauppaministeri Ville Skinnari vieraili elokuussa 2020 mm. Pohjois-Savossa. Kuva: Juha Markkanen.

Yritykset ovat ottaneet sekä TF-verkoston vientitilaisuudet että ministerin yritystapaamiset eri maakunnissa myönteisyydellä vastaan, sillä ulkoministeriön ja sen edustustoverkon tarjoamat Team Finland -vientipalvelut eivät ole aina kovin tuttuja suomalaisyrityksille.

Ministerimme on näissä tapaamisissa kertonut myös UM:n yrityksille antamien TF-vientipalvelujen uusimmista tavoista, joita ovat mm. teemasuurlähettiläät tai Business-to-Government (B2G) –alustapilotti.

Ulkoministeriön teemalähettiläät ovat uusi tapa luoda suomalaiseen vientiin suurempia horisontaalisia vientiverkostoja ja auttaa suomalaisyrityksiä entistä tehokkaammin luomaan laajempia vientiverkostoja. B2G-pilotti kytkeytyy tiiviisti teemalähettiläiden tehtäviin ja alleviivaa sitä, että koronankin vuoksi maailmalla eri vientikohdemaissa julkisten toimijoiden rooli erilaisissa hankinnoissa ja ostoissa on kasvanut. B2G-toimintamallilla pyritään vastaamaan tähän kehitykseen ja luomaan ko. verkostoja.

Ulkoministeriö toimii aktiivisesti Team Finland-verkostossa yritysten apua. Tänään ja huomenna!