Uuden vuoden toivotuksia – vai toivomuksia?

Ranskan yrityssektori toivoo vuodelta 2017 luottamusta, sääntelyn purkua ja ”rakkautta yrityksiä kohtaan”. Tammikuun alkuviikoilla Ranskassa käy kuhina, kun yritysjohtajat, ministerit ja presidenttikin pitävät työntekijöilleen ja sidosryhmilleen uuden vuoden toivotustilaisuuksia. Les voeux -toivotuksista onkin muodostunut tärkeä vuorovaikutuksen perinne ja usein myös julkinen tilaisuus katsoa tulevaan vuoteen ja edessä oleviin haasteisiin.

Kuva: Nicola Lindertz
Kuva: Nicola Lindertz

Tilaisuuksien formaatti vaihtelee pönötystyylisestä puheesta aina viihteelliseen näytökseen ääni- ja valoefekteineen, kaikissa kuitenkin tärkeänä elementtinä verkostoitumiscocktailit puheiden jälkeen. Lehdistössäkin annetaan yritysjohtajille neuvoja, kuinka parhaiten käyttää hyväksi uudenvuoden tervehdystä – hauskin esimerkki lienee markkinointi- ja viestintäjätti Publicisin toimitusjohtajan Maurice Lévyn sisäinen videotervehdys, joka vuodetaan verkkoon ja joka saa vuosittain runsaasti näkyvyyttä myös yrityksen ulkopuolella, ihan tarkoituksella (nähtävillä tästä).

Ranskan yrityskentän viestit suunnattu erityisesti presidentinvaaliehdokkaille

Tervehdysperinnettä hyödyntää myös Ranskan työnantajajärjestö Medef, jonka toivotustilaisuus pidettiin täyden auditorion edessä 17. tammikuuta. Ennen puheenjohtajan puheenvuoroa yleisön eteen pyydettiin johtoryhmän jäsenet, jotka avainsanoin kuvailivat toivomuksiaan tulevalle vuodelle: #luottamus #viestintä #esimerkillisyys #intohimo #sitoutuminen #ylpeys #osaaminen #pääoma #vakaus #yksinkertaistaminen #sääntelynpurku – kaikki hyvin relevantteja ranskalaisessa toimintaympäristössä, jossa sääntely usein korvaa luottamuksen ja usko omaan osaamiseen, varsinkin kansainvälisillä markkinoilla, on ajoittain heikkoa.

Tämän jälkeen lavalle nousi järjestön puheenjohtaja Pierre Gattaz, jonka värikäs puhe oli osoitettu osin järjestön jäsenyrityksille sisäisenä hengennostatuksena, mutta oli tänä vaalivuonna suunnattu kaikille presidentinvaaliehdokkaille. Ranskan presidentinvaalit pidetään huhti-toukokuussa ja ehdokkaita on näillä näkymin kautta koko poliittisen skaalan.

Kuvassa Pierre Gattaz, Ranskan työnantajajärjestö Medefin puheenjohtaja, kuva: Nicola Lindertz.
Kuvassa Pierre Gattaz, Ranskan työnantajajärjestö Medefin puheenjohtaja, kuva: Nicola Lindertz.

Puheenjohtaja Gattaz muistutti ensin, että Ranskalla on runsaasti vahvoja puolia, joita kannattaa korostaa ja vahvistaa. Yhdysvalloissa ihaillaan Ranskan luovuutta ja vahvaa insinööritaitoa, jotka olivat hiljattain näyttävästi esillä Las Vegasin CES-näyttelyssä. Afrikassa, joka Medefin mukaan on tulevaisuuden jättimarkkina Ranskalle, puolestaan kunnioitetaan Ranskan kulttuuria ja historiaa. Lisäksi Ranskalla on paljon toimintaa tulevaisuuden aloilla, esimerkiksi tekoälyssä, myös digitalisaatio on hyvällä kehittymiskäyrällä ja yrittäjyyttä ja innovointia arvostetaan selkeästi aiempaa enemmän.

Pierre Gattazin ”five friendlies”

Gattaz käyttikin englannin kieltä kuvatakseen mihin Ranskan tulisi vuonna 2017 panostaa.

Maan tulisi olla yrityksille houkutteleva (”business friendly”), olisi panostettava osaajien tukemiseen (”talent friendly”), ja olisi luotava vakaa verotus- ja rahoitusympäristö (”finance friendly”). Lisäksi tulisi edistää asennemuutosta. Ranskan ja ranskalaisten tulisi olla enemmän ”risk friendly” – antaa lupa kokeilla ja epäonnistua, ja lopulta tulisi vielä olla ”success friendly”, eli arvostaa ja juhlistaa yritysten onnistumisia.

Pierre Gattaz toisti myös Medefin uskon siihen, että vahva talouskehitys luo vahvan ja kilpailukykyisen maan, ja tämä edellyttää, että yrityksillä menee hyvin ja niihin luotetaan. Ranskassa tarvitaan enemmän luottamusta yritysten kykyyn luoda työpaikkoja ja vaurautta – julkisen hallinnon tulisi ”tuntea rakkautta” yrityksiä kohtaan, eikä vaikeuttaa niiden toimintaa Euroopan korkeimmalla vero- ja maksukannalla tai monimutkaisilla työlainsäädäntöön ja muuhun hallintoon liittyvillä säännöksillä. Samoin Medef peräänkuuluttaa vahvaa panostusta peruskoulutukseen ja ammatilliseen koulutukseen.

Ei siis mitään uutta ja mullistavaa näissä toivotuksissa, mutta johdonmukaisia viestejä yritysten etujärjestöltä.

Mutta ovatko nämä uuden vuoden toivotukset – tai toivomukset – sittenkin vain kaunista puhetta ja hurskaita toiveita? Edellytyksiä kasvun vahvistumiselle Ranskassa on, ja presidentinvaalien jälkeen uudella hallituksella on näidenkin toivotusten muodossa runsaasti eväitä kilpailukykyä ja kasvua edistävien uudistusten suunnittelemiseksi ja toteuttamiseksi.