Vietnamissa vahva usko vapaakauppaan

Hanoi kuvattuna Suomen suurlähetystön kansliasta Lotte-pilvenpiirtäjässä. Kuva: Marko Tolvanen
Hanoi kuvattuna Suomen suurlähetystön kansliasta Lotte-pilvenpiirtäjässä. Kuva: Marko Tolvanen

Toimin muutama viikko sitten Team Finland Vietnamin järjestämässä business-seminaarissa paneelikeskustelun moderaattorina ja pyysin yleisöltä kysymyksiä.

Yllättävin oli seuraava: ”Miksi Suomi ei ole mukana Tyynenmeren TPP-vapaakauppakumppanuudessa? Tämä on niin merkittävä asia että Suomen pitäisi kyllä olla mukana!”

Niin. Vastasin, että kyse on maantieteellisestä maaryhmästä, jota yhdistää Tyyni valtameri, eikä Suomi valitettavasti ole Tyynenmeren maa.

Samaan hengenvetoon sain oivan mahdollisuuden muistuttaa, että EU-Vietnam vapaakauppasopimuksesta on myös alustava yhteisymmärrys ja että tämäkin sopimus on Vietnamille vallan merkittävä. Eipä ollut kysyjällä mitään havaintoa tästä asiasta.

Ystävä Yhdysvallat

Seminaarikysymys kertoo muun muassa siitä, miten tärkeä TPP-kumppanuuden vetäjämaa Yhdysvallat on Vietnamille. Toki kiinnostusta Tyynenmeren vapaakauppasopimusta kohtaan nostaa myös maantieteellinen läheisyys moneen muuhun kumppaniin, mutta Yhdysvallat on se tärkein.

Saan usein Vietnamiin vasta perehtymässä olevilta vierailijoilta heti ensikättelyssä kysymyksen, että minkälaiset Vietnamin ja Yhdysvaltojen suhteet ovat tänään? Kai Yhdysvaltoja kohtaan kannetaan edelleen paljon kaunaa?

Vastaus on yleistettynä että ei. Sanotaan, että Vietnam on yksi Kaakkois-Aasian USA-myönteisemmistä maista ja esimerkiksi opiskelu amerikkalaisessa yliopistossa monen suuri unelma. Vietnamin kansan silmissä se yksi ja ainoa suuri vihollinen on Kiina. Suuren naapurin varjossa ei ole helppo elää.

Sen lisäksi, että Vietnam tarvitsee Yhdysvalloista tukea geopoliittisten haasteidensa näkökulmasta, Yhdysvallat on Vietnamille myös tärkeä vientimarkkina – mutta niin on Euroopan unionikin. Joka toinen vuosi Yhdysvallat on suurin, joka toinen EU, vaikka viestiä EU:n merkityksestä ei aina saada läpi.

Vientimarkkinana molempien osuus Vietnamin viennistä pyörii 18–19 prosentissa. Tasavahvoja ollaan, profiilinnostossa on EU:lla vaan vielä tekemistä.

Billistä Barackiin ja kauppasaarrosta vapaakauppaan

Presidentti Clinton vierailulla Hanoissa. Kuva: Annina Barbosa
Presidentti Clinton vierailulla Hanoissa. Kuva: Annina Barbosa

Tänä vuonna tuli kuluneeksi 20 vuotta siitä, kun Yhdysvaltojen ja Vietnamin suhteet normalisoitiin. Tätä on juhlittu muun muassa normalisoinnin sinetöineen presidentti Bill Clintonin vierailulla Hanoihin.

Korkean tason vierailuja on tänä vuonna ollut useita, esimerkiksi historiallinen kommunistisen puolueen puoluesihteerin vierailu Yhdysvaltoihin kesällä. Vietnamissa odotetaan myös vahvistusta huhulle, että presidentti Obamakin tulisi vielä tänä vuonna käymään.

TPP ja EU-Vietnam -sopimuksilla arvioidaan olevan potentiaalia kasvattaa Vietnamin taloutta huomattavasti, joskin laskelmia tehneet Maailmanpankin ekonomistit myöntävät, että tarkkojen lukujen arviointi on hyvin vaikeaa ja esitettyihin lukuihin pitää suhtautua varauksellisesti.

Näiden sopimusten lisäksi Vietnamilla on merkittävä määrä vapaakauppasopimuksia eri kumppaneiden kanssa, ja ensi kuussa Kakkois-Aasian yhteisö ASEAN perustaa yhteisen talousalueen, AEC:n (Asean Economic Community). Mikäli kaikki nämä nyt putkessa olevat sopimukset toteutuvat, tulee Vietnamista yksi maailman vapaakauppakytketyimmistä maista.

Pitkä tie EU-Vietnam -sopimuksen voimaantuloon

EU:n ja Vietnamin välinen vapaakauppasopimus on EU-komission mukaan kunnianhimoinen ja laajuudeltaan tärkeä ensimmäinen EU:n ja kehitysmaan välillä solmittava sopimus. Sopimuksessa on myös niin sanottuja asymmetrisiä myönnytyksiä vielä alemmassa kehitysasteessa olevalle Vietnamille.

Esimerkiksi pitkät siirtymäajat joidenkin tariffien poistamisen osalta, mutta sopimus tulee kuitenkin avaamaan Vietnamin markkinoita laajemmin eurooppalaisille ja näin ollen myös suomalaisille yrityksille. Lisäksi sekä EU-sopimuksen että Tyynenmeren kumppanuuden uskotaan vaikuttavan positiivisesti Vietnamin liiketoimintaympäristön muutokseen. Vietnamilaiset tahot ovat ilmaisseet, että myös tällaista ulkopuolista patistusta tarvitaan, jotta kotimarkkinoilla kipeästi tarvittavat reformit saadaan eteenpäin.

Vasta kun lopullinen sopimusteksti on lähiaikoina saatavilla ja perusteellinen analyysi tehty, pystytään palaamaan siihen, mitä EU:n uusi vapaakauppasopimus tulee konkreettisesti tarkoittamaan suomalaisille yrityksille ja missä aikataulussa.

Jo nyt kannattaa kuitenkin aloittaa Vietnamin valloitus tutustumalla maan valtaviin 95 miljoonan asukkaan markkinoihin ja voimakkaasti kasvavan keskiluokan tulevaisuuden tarpeisiin. Maa, jonka talous kasvaa lähivuosina 6-7 prosentin vuosivauhtia, ja jossa Suomella on hyvä maine sekä toimivat verkostot, on ainakin tutkimisen arvoinen vientikohde.

Aloita vaikka tästä!