Ensimmäinen yhteinen kansallispäivän juhla toi Pohjoismaat yhteen Malesiassa

Pohjoismaat ovat Suomen lähimpiä kumppaneita myös kaukomailla. Ystävä tunnetaan hädässä ja juhlassa: Pohjoismaiden Malesian-suurlähetystöt järjestivät ensimmäisen yhteisen Pohjolan kansallispäivän vastaanoton Kuala Lumpurissa 8.5. Samanmielisten yhteistapahtuma on megafoni jaetuille arvoille.

Tanskan aloitteesta liikkeelle

Alussa oli sana. Tanskan Malesian-suurlähetystö antoi sanansa siitä, että isompi pohjoismainen iltavastaanotto kannattaa järjestää nimenomaan tänä vuonna. Naapurimaiden oli helppo tarttua tähän, sillä synergiaedut ovat ilmeiset: pohjoismaisen yhtenäisyyden todistaminen ja kustannussäästöt. Ulkoiset sidosryhmät ovat myös pitkälti kaikille yhteiset. Islanti osallistui tapahtumaan kunniakonsulaattinsa voimin.

Päivämäärästä taitettiin hetki peistä, sillä se on lähellä kolmen Pohjoismaan kansallispäivää — neljäs maa taasen juhlii vasta joulukuussa. Ajankohtaan vaikutti myös toukokuun puolivälissä käynnistyvä muslimien pyhä kuukausi Ramadan ja sitä seuraava juhlakausi. Tapahtumapäiväksi valikoitui lopulta 8. toukokuuta.

Ekselenssit estradilla. Keskellä kunniavieras, Malesian ulkoministeriön valtiosihteeri Dato´ Ramlan Ibrahim. Kuva: NZ Phang

The Nordics -brändi vahvistamassa viestiä

Pohjoismaiden ministerineuvosto on hiljattain lanseerannut The Nordics -brändin, joka kokoaa Pohjolan vahvuudet yhden tavaramerkin alle. Avoimuus, luottamus, innovaatiot, kestävä kehitys ja tasa-arvo ovat #TheNordicsin ydinmehua. Juhlassa hyödynnettiin The Nordics -brändin viestintäpakkia täysipainoisesti. Tiesitkö, että Pohjoismaat muodostavat maailman 11:nneksi suurimman markkina-alueen?

Kansallislaulut viiteen minuuttiin

Vastaanoton virallinen osuus koostui alkupuheista sekä Pohjoismaiden ja Malesian kansallislauluista. Kuala Lumpurin kansainvälisen kuoron Cantus Musicuksen taiteellinen johtaja Lisa Ho oli tehnyt puhuttelevan työn sovittamalla viisi kansallislaulua yhdeksi viiden minuutin sävellykseksi. Sikermä käynnistyi Maamme-laulun alkuosalla, jonka kuoro lauloi ansiokkaasti, ja suurlähettiläät yrittivät ainakin availla suutaan oman kansallislaulunsa kohdalla.

Cantus Musicus äänessä. Kuva: NZ Phang.

Suomen Petri Puhakka on virkaiältään Malesiassa toimivien suurlähettiläiden vanhin (doyen), mutta juhlapuheen pitäjäksi valikoitui tasa-arvon nimissä lähettiläsryhmän ainoa nainen, Norjan Malesian-suurlähettiläs Gunn Jorid Roset, joka esiintyi kansallispuvussaan. Seurusteluosuuden ajan juhlasalin seinille heijastettiin videoita kunkin Pohjoismaan luonnosta. Nelisensataa kutsuvierasta kuuli suomalaista jazzia vastaanoton taustamusiikkina.

Yritystuki kivijalkana

Rypäs kunkin maan Malesiassa toimivia yrityksiä tuki tapahtuman järjestämistä. Suomalaisyrityksistä tukensa soivat Wärtsilä, Finnair, Helsingin yliopiston koulutus- ja kehittämispalvelut HY+ ja Shaman Spirits. Yksi illan kohokohta oli Finnairin lentolippuarvonta, ja yksi onnekas juhlavieras palasi kotiin kahden hengen Euroopan lentoihin oikeuttavaa lentolippulahjakorttia taskussaan. Voittaja vannoi valitsevansa matkakohteekseen Suomen.

Suomen itsenäisyyspäivää juhlitaan Malesiassa 6.12., mutta ei aivan yhtä suuressa mittakaavassa kuin nyt pidetyssä pohjoismaisessa tapahtumassa.

Jäistä viikinkimytologiaa. Kuva: NZ Phang.

Historiallisen vallanvaihdoksen aatto

Malesian parlamenttivaalit sattuivat heti juhlia seuraavalle päivälle 9.5., joka oli myös paikallinen pyhäpäivä. Tämä vähensi paikallisten juhlavieraiden määrää jonkin verran, mutta tilaisuus oli toisaalta kaupungin paras paikka kuulla viimeisimmät kulkupuheet ja ennustukset vaaleista. Itse vaalitulos osoittautui historialliseksi: valta vaihtui hallitukselta oppositiolle ensimmäistä kertaa maan 60-vuotiaan historian aikana.

Samanmielisten kanssa liittoutumalla säästää aikaa, rahaa ja työtunteja. Samalla pienemmän puoleinen maa saa aivan uutta näkyvyyttä osana isompaa arvoyhteisöä ja yhteismarkkinaa — kuulostaa epäilyttävästi integraation yleismaailmallisilta hyödyiltä.