Ihmisvilinästä lockdowniin – maaliskuu 2020 Kuala Lumpurissa

Koko maailma on pysähtynyt, niin myös Malesia. Nostokurjet Kuala Lumpurin kattojen yllä ovat hiljenneet ja kaupunki on muuttunut aavemaiseksi. Lähes kaikki liikkuminen on rangaistuksen uhalla kiellettyä, ja elämä on rajoittunut paljolti neljän seinän sisälle. Poliisi ja armeija valvovat liikkumista, ruokakauppaan pääsyn edellytyksenä on kuumeen mittaus ja desinfiointitoimenpiteet. Erotut auttamatta joukosta, jos et käytä maskia. Lähes kaikki reittilennot on peruttu ja suomalaiset haluavat edelleen kotiin.

Kun saavuin kuukausi sitten Kuala Lumpuriin nykyinen rajoitettu elämä olisi tuntunut epätodelliselta. Maaliskuun alussa kaupunki kuhisi liikenteestä ja ihmisvilinästä,rakennustyömaat säestivät äänekkäällä rytmillään. Nautin pitkistä kävelyretkistä ihanassa kirjavassa kaupungissa. Tällä hetkellä niistä voi vain haaveilla.

Liikkumisrajoitukset näkyvät muuten niin vilkkaassa katukuvassa. Kuva: Essi Käräjäoja
Liikkumisrajoitukset näkyvät muuten niin vilkkaassa katukuvassa. Kuva: Essi Käräjäoja

Muuttuvia ja mieleenpainuvia tilanteita

Hallitus hajosi ja poliittinen tilanne  jännittyi, mutta se oli vasta alkua. Uusi 9.3. järjestäytynyt hallitus on kohdannut kiristyneiden etnisten sisäpoliittisten jännitteiden lisäksi erityisen haasteen koronavirustilanteen pahentuessa myös Malesiassa.

Koronapandemia on ajanut myös  edustustot ympäri maailmaa tilanteeseen, jollaista ei aiemmin ole koettu.

Uskontojen rooli

On ollut mielenkiintoista havaita, kuinka etnisyys ja samalla uskonnollisuus ovat tärkeimpiä politiikkaa määrittäviä tekijöitä. Uskontojen rooli on korostunut hallituksen päätöksenteossa myös COVID-19 -pandemian aikana. Vaikka Malesiassa ollaan uskontojen suhteen päällepäin avoimia, uskontojen erottava voima näkyy ihan arkipäivän toiminnassa.

Kireän sisäpoliittisen tilanteen vuoksi hallitukselle ei ole ollut helppoa laatia linjauksia ja rajoituksia koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi. Hallitus on tasapainoillut virusepidemian ehkäisyn ja uskonnollisten oikeuksien säilyttämisen välillä. Sosiaalinen etäisyys on keskeistä viruksen leviämisen torjunnassa, mutta suurten uskonnollisten kokoontumisten rajoittaminen on osoittautunut vaikeaksi.

Kaksi kolmasosaa Malesian vahvistetuista tapauksista (17.3.) liitettiin uskonnolliseen tapahtumaan, johon osallistui noin 16 000 ihmistä Kuala Lumpurin lähellä sijaitsevassa moskeijassa helmi-maaliskuun vaihteessa.

Pääministeri Tan Sri Muhyiddin mukaan ei huolta ruoan loppumisen suhteen. Kuvakaappaus: Malay Mail
Pääministeri Tan Sri Muhyiddin mukaan ei huolta ruoan loppumisen suhteen. Kuvakaappaus: Malay Mail

Vielä 12.3. koronavirustilanne oli ministereiden mukaan hallinnassa. Perjantairukouksia ei keskeytetty, vaan nähtiin riittäväksi mukauttaa rukouksia esimerkiksi lyhentämällä saarnaa. Toimenpide ei kuitenkaan vähentänyt sosiaalisten kontaktien määrää. Ministerit myös painottivat rukousten pakollisuutta kaikille muslimimiehille, ja linjasivat, että perjantairukoukset voidaan peruuttaa ainoastaan, jos pandemia leviää hallitsemattomasti.

Viikkoa myöhemmin koko maa oli ”lockdownissa”, eikä toistaiseksi ole tietoa kuinka pitkään poikkeustila kestää. Uskonnollispoliittisiin jännitteisiin liittyvät haasteet rajoittaa kokoontumisia ja sosiaalisia kontakteja ovat johtaneet siihen, että Malesia joutuu nyt turvautumaan laajoihin ihmisten liikkumista koskeviin rajoituksiin.

Yllätysten maa

Kulttuurien kirjo tekee mielestäni Malesiasta kiehtovan. Malesian sanotaankin olevan vastakohtien ja yllätysten maa, jossa eri uskonnot, kulttuurit ja ideologiat kohtaavat.

Huumori on osaltaan keventänyt varsin synkkää tilannetta. Myös toimenpiteet viruksenvastaisessa taistelussa ovat välillä herättäneet hilpeyttä ja tuntuneet erikoisilta. Esimerkiksi puhelinnumero, johon voi ilmoittaa, jos epäilee jonkun joko turhaan liikkuvan ulkona tai poistuvan kotoaan.

Naisten asioita edistävän ministeriön ohjeet karanteenissa oleville naisille saivat aikaan sekä ihmetystä että raivoa. Ohjeistuksessa neuvottiin naisia pukeutumaan sievästi ja meikkaamaan, jotta aviomiehillä olisi miellyttävämpää kotona.

Naisten asioita edistävän ministeriön ohjeet karanteenissa oleville naisille. Kuvakaappaus: Malay Mail
Naisten asioita edistävän ministeriön ohjeet karanteenissa oleville naisille. Kuvakaappaus: Malay Mail

Vuosi 2020 on ollut tähän asti jännittävä ja yllätyksellinen. Kuka olisi osannut odottaa kriisiä, johon reagoimme ostamalla vessapaperia. Maailma on mullistunut tavoilla, joita oli vielä hetki sitten vaikea kuvitella. Tämän rajat ylittävän ongelman ratkaisemiseksi tarvitaan myös valtioiden rajoja ylittävää yhteistyötä, ja vastuullisuuskysymykset nousevat varmasti pintaan yhteiskunnan jokaisella tasolla. Ehkä tapahtuu myös hyviä muutoksia.

On ollut hienoa huomata, että ihmiset kantavat huolta toistensa hyvinvoinnista. Ehkä viimein on tullut aika pysähtyä. Yksi asia on kuitenkin varmaa, sanoo hyvin blogitekstin SARS, tuhkapilvi ja korona – kriisejä tulee ja niistä selvitään  kirjoittanut Eili Andersson: ”Kevään jälkeen tulee kesä!”

Essi Käräjäoja