Kun enkelinuket valtasivat Enkelten kaupungin

Viime aikoina Bangkokin kaduilla on voinut nähdä uudenlaisen ilmiön, jota selitetään maan epävarmuuden ajalla. Aikuiset kantavat mukanaan nukkeja, joita he kohtelevat kuin oikeita lapsia.

Thaimaassa uskotaan, että Luk Thep -nuket on otettava mukaan jokapäiväiseen elämään, jotta niihin taiottu lapsihenki toisi omistajalleen onnea ja menestystä. Tämä nukke katselee omistajansa työntekoa Chatuchackin viikonloppumarkkinoilla Bangkokissa. Kuva: Saara Alhopuro.
Thaimaassa uskotaan, että Luk Thep -nuket on otettava mukaan jokapäiväiseen elämään, jotta niihin taiottu lapsihenki toisi omistajalleen onnea ja menestystä. Tämä nukke katselee omistajansa työntekoa Chatuchackin viikonloppumarkkinoilla Bangkokissa. Kuva: Saara Alhopuro.

Lapsinuket saavat paikan ilmaratajunassa ja niitä syötetään ravintolassa. Nuket tunnetaan nimellä Luk Thep, mikä tarkoittaa lapsienkeliä. Niiden omistajat ovat maksaneet aarteistaan jopa satoja euroja vastaavan määrän bahteja, koska uskovat nukkeen taiotun lapsen hengen tuovan heille onnea.

Nukkevillitys on kasvanut niin suureksi, että Thai Airwaysin sisaryhtiö Thai Smile Airways alkoi tarjota halpoja lippuja asiakkaille, jotka haluavat nukelleen oman istumapaikan. Maan oikeusministeri jyrähti, että nukkeja saatetaan käyttää salakuljetukseen, kun taikauskoiset lentokenttäviranomaiset eivät uskalla tutkia niitä. Myös Thaimaan sotilashallintoa johtava Prayuth Chan-ocha on yrittänyt hillitä trendiä – toistaiseksi tuloksetta.

Ruokaa hengille ja kummituksille

Ilman nukkejakin henkimaailmaan törmääminen on Thaimaassa jokapäiväistä. Lähes jokaisen talon luota löytyy oma henkien talo, johon paikalliset kantavat ruokaa ja juomaa. Suurlähetystön edessä sijaitsevan pikkutalon henget ovat saaneet lahjaksi myös muun muassa seeprapatsaita sekä Barbi-nukkeja.

Suomen suurlähetystön toimistorakennuksen Athenee Towerin edessä sijaitseva henkien talo on saanut röykkiöittäin uhrilahjoja. Kuva Saara Alhopuro.
Suomen suurlähetystön toimistorakennuksen Athenee Towerin edessä sijaitseva henkien talo on saanut röykkiöittäin uhrilahjoja. Kuva: Saara Alhopuro.

Monille thaimaalaisille henkien taloihin liittyvät rituaalit ovat yhtä arkipäiväisiä, kuin suomalaisille aamukahvin keittäminen.

Media raportoi täällä täysin luonnollisena sen, että tuore ministeri käy ensi töikseen tervehtimässä uuden työpaikkansa henkiä ministeriön henkien talolla. Välillä töihin kävellessä joutuu puolestaan väistelemään jalkakäytävälle laskettuja tarjottimia, joilla on pieniin kulhoihin aseteltu ateria. Näiden maahan sijoitettujen ruokalahjojen tarkoituksena on lepytellä kummituksia, joita maassa on ainakin kymmeniä, jos ei satoja eri tyyppejä.

Suomen suurlähetystön viereisessä korttelissa oli jätetty maahan ruokaa kummituksille. Kuva Saara Alhopuro.
Suomen suurlähetystön viereisessä korttelissa oli jätetty maahan ruokaa kummituksille. Kuva: Saara Alhopuro.

Enkelinuket lievittävät pelkoa

Nukkevillitys on kuitenkin ilmiönä niin uusi, että paikalliset lehdet ovat täyttyneet jutuista, joissa eri asiantuntijat yrittävät selittää sen syitä. Tyypillinen teoria kumpuaa maan tämänhetkistä epävarmuuden ajasta. Sotilasvalta jatkuu, ilmaisunvapautta rajoitetaan ja vaaleja on siirretty jo useasti luvatusta. Taloustilanne synkkenee, vienti ei vedä ja ulkomaiset sijoittajat näyttävät menettäneen uskonsa maahan. Kaiken yllä leijuu varjona huoli kuninkaan terveydentilasta ja pelko tulevasta vallanvaihdosta, josta kukaan ei oikein uskalla keskustella maan tiukan majesteettirikoslain takia.

Kauniita ja koristeellisia henkien taloja voi nähdä Thaimaassa lähes joka kulmassa. Kuva: Saara Alhopuro.
Kauniita ja koristeellisia henkien taloja voi nähdä Thaimaassa lähes joka kulmassa. Kuva: Saara Alhopuro.

Paikallislehtien mukaan nuket tarjoavat uskoville lohtua.

”Poliittinen tilanne vallankaappauksen jälkeen on aiheuttanut ahdistusta. Ihmiset tuntevat taloudellista epävarmuutta. Tässä nuket tulevat kuvaan – ne auttavat lievittämään pelkoa”, selitti Pipad Krajaejun Thammasatin yliopistosta Bangkok Postissa.

Sotilasvallan jatkuessa Enkelten kaupunki – tai Iso mango, kuten rakasta Bangkokia myös kutsutaan – saattaa nähdä enkelinukkeja vielä jonkin aikaa.