Vietnamin markkinat kasvavat kovaa vauhtia ja kiinni-iskemisen aika on nyt.
Lomamatkalla naapurimaassa Thaimaassa pääsin salakuuntelemaan, kun kahdeksanvuotias esikoiseni selosti minibussissa viereen istuneelle hollantilais-englantilaiselle opettajalle, minkälaista on asua Vietnamissa. Muutimme perheeni kanssa tänne kaksi vuotta sitten, ja lapsille Hanoissa eläminen on jo arkea.
”Tiesitkö, että kaikki heittävät roskat vaan kadulle? Se on aika likaista. Ja koko perhe matkustaa samalla mopolla! Olen nähnyt viisi ihmistä ja kolme kanaa yhdellä mopolla! Kerran ajoimme myös isän, pikkuveljen ja isoäidin kanssa samalla mopolla, isoäiti pelkäsi ihan kamalasti”, kahdeksanvuotias nauraa.
”Ruokakaan ei ole puhdasta, mutta vietnamilaiset ihmiset ovat tosi fiksuja ja kaikilla on oma kauppa alakerrassaan”, hän jatkaa vielä.
Opettajarouvaa pojan selostukset selvästi viihdyttivät, ja penkkikaverukset jatkoivat pitkään keskustelua Vietnamin arjesta.
Haussa jätehuollon ja liikennesuunnittelun ammattilaisia
Miten hyvin lapsi osasi sitten selostaa Vietnamissa asumisen erikoisuudet, vaikeudet ja riemut? Sanoisin että aika hyvin.
Varmaan jokainen, joka Vietnamissa ensimmäisen kerran käy, muistaa päällimmäisenä kaoottisen mopoliikenteen. Ruoka-aineiden laatu ja jätehuollon puutteet ovat puolestaan asioita, jotka korostuvat Vietnamissa arkielämää eläville.
Itseäni tulee varmaan aina hämmentämään vietnamilaisten ahkera ja luova yrittäjähenkisyys yhdistettynä kommunistiseen jäykkyyteen ja parhaan yrityksen puutteeseen. Jokainen vietnamilainen on yrittäjä ja ongelmiin löytyy aina luova ratkaisu samalla kun mikään ei onnistu jos sitä ei tehdä tasan tarkkaan samalla tavalla kuin aina ennenkin. Jos tänään huvittaa.
Kasvavalle keskiluokalle laatutuotteita
95 miljoonaan asukkaan Vietnamissa kehityksen vauhti kiihtyy kiihtymistään. Suurissa kasvukeskuksissa pilvenpiirtäjiä nousee huimaa vauhtia joka ilmansuuntaan ja kasvavan keskiluokan kulutustottumukset muuttuvat. Vuonna 2020 Vietnamin keskiluokkaan kuuluu jo yli 30 miljoonaa ihmistä.
Kehityksen kompastuskiviin kuuluvat kuitenkin mitä relevanteimmin myös kahdeksanvuotiaan suomalaispojan silmiin osuneet asiat: liikenne, jätehuolto, ruoan laatu ja vietnamilaisten pienyrittäjien kilpailukyky. Myös suomalaisille yrityksille kehittyvä Vietnam tarjoaa esimerkiksi näillä ja monilla muilla aloilla paljon mahdollisuuksia ja kiinni-iskemisen aika on nyt.
Elokuussa Vietnam ja EU julistivat päässeensä yhteisymmärrykseen laaja-alaisesta vapaakauppasopimuksesta ja sopimus allekirjoitettaneen syksyn kuluessa.
Kaakkois-Aasian kutsu -blogi herää henkiin!
Vietnamin tarina on myös osa vahvasti kehittyvän Kaakkois-Aasian alueen tarinaa. 650 miljoonan ihmisen suuruinen talousalue haluaa pelata isojen joukossa ja etsii lisäpuhtia syventyvän yhteistyön avulla.
Vaikka alueen maat ovat keskenään hyvin erilaisia (pieniä, isoja, kehittyneitä, kehittyviä, islamilaisia, kommunistisia…) pyrkivät ne integraation kautta vahvistamaan Kaakkois-Aasian asemaa maailman markkinoilla. Yhteisen ASEAN talousalueen perustaminen tämän vuoden joulukuussa tulee olemaan suuri askel tällä tiellä.
Kaakkois-Aasian kutsu -blogille tämä kirjoitus tarkoittaa uutta alkua. Suomen suurlähetystöt Bangkokissa, Hanoissa, Kuala Lumpurissa, Jakartassa ja Singaporessa avaavat yhteisessä blogissaan lukijoille tämän maailmankolkan saloja erilaisten tarinoiden kautta.
Kaakkois-Aasia alueena on erittäin kiinnostava business- ja matkailukohde, ja haluamme tarjota paljon erilaisia näkökulmia alueen eri maiden asioihin. Fokuksessa ovat Indonesia, Malesia, Singapore, Thaimaa ja Vietnam, mutta saatamme kirjoittaa myös muista maista kuten Laos, Kambodža ja Myanmar.
Kaakkois-Aasian kutsu -blogin tiimi toivottaa antoisia lukuhetkiä Kaakkois-Aasian parissa!
PS. Kaipaatko syvällisempää tietoa Kaakkois-Aasiasta? Lue Suomen huhtikuussa 2015 julkaisema Kaakkois-Aasian toimintaohjelma!