Satu lagi – vielä yksi! Maailman somepääkaupungista päivää

”Satu lagi, vielä yksi valokuva”, on lähes jokapäiväinen fraasi Indonesiassa. Täällä ei saa pelätä kameraa eikä poseeraamista.

Indonesiassa ryhmävalokuvaus on vakiintunut osa kaikkia tapaamisia ja kokouksia. ”Photo session”seuraa poikkeuksetta niin tavallisten kansalaisten kuin presidentin tapaamisia. Pientä kisaa käydään siitä, kuka asettuu eturiviin kunkin tilaisuuden päätähden viereen, mutta muutoin tavalliselta mallikouluja käymättömältä indonesialaiselta voi ottaa oppia siitä, miten poseerata.

Ryhmäkuvasta luistavia indonesialaisia en ole koskaan tavannut.

 

Suomalainen Signmark (keskellä) sai poseerata vähän väliä Jakartan-vierailullaan.
Suomalainen Signmark (keskellä) sai poseerata vähän väliä Jakartan-vierailullaan. Kuva: Suomen Jakartan suurlähetystö.

Suomalaiset eivät ole eniten puhelinta räpläävä kansa

Yli kymmenen miljoonan asukkaan Jakarta on maailman sosiaalisen median pääkaupunki. Täällä on enemmän Twitter-tilejä kuin missään toisessa kaupungissa ja Facebook-tilejä toiseksi eniten kaikista maailman kaupungeista. Ryhmäkuvat löytyvät yleensä näiltä tileiltä tai työpaikkojen pöydiltä kehystettyinä.

Jakartassa, joka tekee ennätystä myös maailman suurimmalla liikenneruuhkalla, on auton takapenkillä tai mopomatkustajana aikaa näprätä puhelinta liikenteen madaltaessa usein viiden kilometrin tuntivauhtia.

Koska työpäivät ovat pitkiä ja työmatkoihin kuluu runsaasti aikaa, ovat eri sähköiset sovellukset monesti ainoa mahdollinen tapa pitää yhteyttä kavereihin ja perheisiin päivän aikana. Puhelinta tosin räplätään myös kahviloissa, ravintoloissa, elokuvateattereissa ja kuntosalilla.

Jakartalaisen pitää heti rauhoittavan joogatunnin kuluttua nähdä, mitä virtuaalimaailmassa on kuudessakymmenessä minuutissa tapahtunut. Puhelimesta on tullut käden jatke ja uskallan väittää muissakin Aasian maissa vierailtuani, että suomalaiset eivät ole puhelinta eniten räpläävä kansa.

Uusi kännykkäsovelluksen kautta toimiva mopotaksipalvelu on saavuttanut laajan suosion Jakartan hurjassa liikenteessä.
Uusi kännykkäsovelluksen kautta toimiva mopotaksipalvelu on saavuttanut laajan suosion Jakartan hurjassa liikenteessä. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä.

Go Jek tuo vaikka ostokset kotiin

Mobiilisovellus Go Jek
Go Jekin avulla saa helposti tilattua mopon alle. Kuva: Pirjo-Liisa Heikkilä.

Maan talouskasvu on mahdollistanut älypuhelinten käytön ja se on luonnollisesti lisännyt uusia mobiilisovellusten kautta toimivia palveluja. Yksi uusimmista räjähdysmäisesti suosiotaan kasvattaneista on moottoripyörätaksipalvelu Go Jek.

Ojek eli moottoripyörätaksi on pitkään ollut suosittu liikkumisen muoto ruuhkaisilla ja hidasliikkeisillä Jakartan kaduilla. Rekisteröimättömän ojekin voi edelleen poimia tien laidasta, mutta hinta riippuu neuvottelutaidoista ja vahingon sattuessa kuljettajaa ei välttämättä pysty jäljittämään.

Go Jek-palvelun kautta matkustaja voi tilata järjestelmään rekisteröityneen mopotaksin, jossa on kiinteä hinta. Kuljettaja tarjoaa kypärän käyttöön ja sen alle kertakäyttöisen suihkulakin pitämään hiukset puhtaina. Kampauksen voi toki unohtaa sen alta kuoriutuessa!

Mobiilisovellusta on ladattu jo yli puoli miljoonaa kertaa, joka nostaa sen kaikkien aikojen suosituimmaksi sovellukseksi Indonesiassa. Palvelusta on tullut niin suosittu ja kannattava, että monet jakartalaiset – sekä naiset että miehet – ajavat Go Jekiä muiden töiden välissä tai tauoilla. Elleivät he sitten käytä taukoaan sosiaalisessa mediassa seurusteluun.