Team Finland kasvavien markkinoiden Kaakkois-Aasiassa

Kaakkois-Aasia on yksi maailman dynaamisimmista talousalueista, jonka keskimääräinen talouskasvu on n. 5 prosenttia vuodessa. Team Finland-aluekokouksessa Kuala Lumpurissa luodattiin entistä tehokkaampia tapoja palvella suomalaisyrityksiä. Vienninedistäminen on yhä tiukemmin suomalaisen diplomatian ytimessä.

Kaakkois-Aasian ja Australian Team Finland -aluekokous pidettiin Kuala Lumpurissa tammikuun 2018 lopulla. Alueen suurlähetystöt, Business Finlandin edustajat, ulkoministeriön edustajat Helsingistä ja paikalliset kauppakamarit kokoontuivat suunnittelemaan alkanutta vuotta ja pohtimaan parhaita käytäntöjä.

Team Finland-palvelujen tarjoaminen on korkea prioriteetti kaikille alueen suurlähetystöille (Kuala Lumpur, Bangkok, Singapore, Jakarta, Hanoi, Yangon ja Canberra). Rajallisten resurssien maailmassa yhteistyön merkitys korostuu ja tiedon merkitys moninkertaistuu, kun se jaetaan.

Aluekokouksen ensimmäisen päivän osallistujat yhteiskuvassa (Kuva: Kinh Pham)
Aluekokouksen ensimmäisen päivän osallistujat yhteiskuvassa (Kuva: Kinh Pham)

Kasvua Kaakkois-Aasiasta

Finpro ja Tekes yhdistyivät vuoden alussa Business Finlandiksi. Sulautumisella vahvistetaan vienninedistämisen ekosysteemiä, joka alkaa rahoituksesta ja päättyy maailmalla tehtävään työhön. Kenttätyön näkökulmasta juuri mikään ei muutu: kunkin maan Team Finland-tiimin tehtävä on edelleen tarjota suomalaisyrityksille kansainvälistymispalveluja ja välittää tietoa asemamaan markkinoista.

Tiimit julkaisevat kohdemaistaan tunnistamansa kauppatäkyt ja myyntiliidit kaikille avoimella Marketopportunities.fi –alustalla. Työtä tehdään alueella verraten pienin resurssein, ja Business Finland onkin rekrytoimassa lisää vientieksperttejä kasvavien markkinoiden jalkatyöhön. Tämä on kentän näkökulmasta erittäin tervetullutta.

Koulutusviennin noste

Kaakkois-Aasia on Finnairin siivin vajaan kymmenen tunnin suoran lennon päässä Helsingistä, ja alueen sisäiset lentoyhteydet ovat melko kattavat. Viime vuonna EduCluster Finland, suurlähetystöt ja Malesialais-suomalainen kauppakamari toteuttivat suomalaisen koulupäivän demokiertueen neljässä alueen maassa. Vastaanottavaan maaperään uponnut demo kasvatti kiinnostusta suomalaiseen koulujärjestelmään entisestään, mikä pyritään kääntämään koulutusvienniksi tämän vuoden aikana.

Suomalainen koulupäivä malesialaisella ala-asteella (Kuva: Teemu Laakkonen)
Suomalainen koulupäivä malesialaisella ala-asteella (Kuva: Teemu Laakkonen)

SLUSH yhteisenä teemana

Yksi Kaakkois-Aasian maiden Team Finland-tiimien tämänvuotinen aloite on mainostaa SLUSH Helsinkiä ja syyskuussa pidettävää SLUSH Singaporea vastuumaissaan. Tämän ylätavoitteena on houkutella sijoituksia suomalaisyrityksiin. Aluekokouksen yhteydessä suurlähettiläs Petri Puhakka isännöi residenssissään SLUSH-vastaanoton malesialaisille innovaatiotoimijoille, startup-yrityksille ja sijoittajille.

Kaakkois-Aasian ASEAN-maissa ja Australiassa toimivat suurlähettiläämme vierailivat viime vuoden elokuussa Tampereella, Oulussa ja Rovaniemellä kertomassa vastuumaidensa bisnesnäkymistä. Vastaavaa operaatiota, joskin eri kaupunkeihin, suunnitellaan myös tulevalle kesälle.

SLUSH Singaporen perustaja Anna Ratala alusti iltavastaanotolla, vierellään suurlähettiläs Puhakka ja Suomen Singaporen-suurlähetystön TF-ekspertti Riku Mäkelä. (Kuva: Teemu Laakkonen)
SLUSH Singaporen perustaja Anna Ratala alusti iltavastaanotolla, vierellään suurlähettiläs Petri Puhakka ja Suomen Singaporen-suurlähetystön TF-ekspertti Riku Mäkelä. (Kuva: Teemu Laakkonen)

Vapaakaupan tiellä

Vienninedistäminen painottuu yhä useamman suurlähetystön päivittäisessä työssä. Kaupankäynti Kaakkois-Aasiassa vaatii usein läsnäoloa ja pitkäjänteisyyttä. Suomalaisesta sinnikkyydestä on etua. Erään ajattelijan mukaan bisnes on välillä suojalkapalloa, jossa pitää itse olla kentällä potkimassa palloa eteenpäin. Maali tuntuu sitten sitäkin paremmalta.

Yhtenä Business Finlandin ohjaavana tavoitteena on tuplata suomalaisten pienten ja keskisuurten yritysten vienti vuoteen 2025 mennessä. Se ei ole mahdotonta.