Vuosisadanvaihde Malesiassa ja Filippiineillä

Suomen vuosisata vaihtui Malesiassa ja Filippiineillä värikkäissä merkeissä. Kuala Lumpurissa näytettiin ainutlaatuinen multimediaesitys 400 kutsuvieraalle, Filippiineille syntyi Finlandia-saari.

Suomalainen henki Manilassa

Suomen Malesian-suurlähetystön vastuualueisiin kuuluvat asemamaan lisäksi Filippiinit ja Brunei. Manilassa satavuotiasta Suomea juhlistettiin 5.12. Diamond-hotellissa noin 250 hengen juhlavastaanotolla. Illan virallinen osuus koostui juhlapuheista ja lauluesityksistä, jonka jälkeen siirryttiin vapaampaan seurusteluun. Filippiineillä Suomi on perinteisesti tunnettu etenkin Nokian matkapuhelimista ja Armi Kuuselasta, mutta tämän illan jälkeen oletettavasti myös laajemmin.

Vastaanotto toteutui pitkälti ansiokkaan kunniakonsulimme Ramon K. Ilusorion ja suomalaisyritysten Qroi, KONE, Gigamare, Pöyry ja Comptel ansiosta. Korkea-arvoisin paikallinen vieras oli maan senaatin puhemies ”Koko” Pimentel.

Suomen suurlähettiläs Petri Puhakka puhui Manilassa päivänsankarin saavutuksista ja yhteiskunnallisista arvoista. Kuva: Joni Koro

Vastaanottoa edelsi Merimieskirkon pappien Hannu Suihkosen ja Mari Kinnusen pitämä suomalainen joulukirkko. Itsenäisyyspäivänä paikallinen suomalaisyhdistys järjesti suomalaisten oman juhlan. Samana päivänä julkistettiin myös kunniakonsulin edistämä Suomalaisen henki -veistos, joka symboloi vapautta, reiluutta, tasa-arvoa ja sisua.

Hyvin ainutlaatuista oli myös Palawanin saaristossa sijaitsevan trooppisen saaren ristiminen Finlandiaksi. Aiemmin Pamalicanina tunnettu saari on uhanalaisen liemikilpikonnan pesimispaikka.

Juhlahumua Kuala Lumpurissa

Satavuotisjuhlavastaanotto Kuala Lumpurissa järjestettiin noin 400 kutsuvieraan voimin JW Marriott-hotellissa. Virallinen osuus koostui suurlähettiläs Puhakan juhlapuheesta ja Malesian varaopetusministeri Kamalanathanin terveisistä. Kansainvälinen kuoro Cantus Musicus esitti molempien maiden kansallislaulut sekä Euroopan hymnin. Tämän jälkeen Malesian tunnetuimpiin henkilöihin kuuluva stand up-koomikko Harith Iskander vastaanotti suurlähettilään erityistunnustuksen ”Maailman hauskin tyyppi” -kilpailun voitosta Levillä.

JW Marriott-hotellin juhlasali tunnusti Suomen värejä ja purppuranväristä yötaivasta. Kuva: Samuel Phang
Iskander muisteli palkintopuheessaan Levin pakkasasteita ja joulupukin kohtaamista. Lavalla myös vaimonsa ja managerinsa Dr Jezamine Lim. Kuva: Samuel Phang

Palkitsemisen jälkeen julkaistiin VJ Klaus Nyqvistin luoma multimediaesitys satavuotiaasta Suomesta. Neljällä LED-taululla pyörinyt ensi-iltaesitys päättyi revontuliin, minkä jälkeen juhlakansa suuntasi buffet-pöytien ja jääbaarin antimien ääreen.

Ilta ei olisi ollut mahdollinen ilman Malesialais-suomalaisen kauppakamarin ja suomalaisyritysten Luvata, Nordic House, Comptel, Väisälä, Halton, Shaman Spirits, ABB, Scan-Rent, Jeks Engineering, 3 Step IT, KONE, F-Secure, Finnair ja Kemppi tukea. Lähetystö esittää erityiskiitokset myös kauppakamarille ja Malesian suomalaisten (MaSu) edustukselle.

Jospa onkin niin, että talkoohenki ja vieruskaveriin luottaminen ovat satavuotiaan suurimpia vahvuuksia.

Juhlissa vallitsi varsin stressitön ilmapiiri. Kuva Samuel Phang

Sekä Malesiassa että Filippiineillä asuu vaihtelevien arvioiden mukaan 200-250 suomalaista. MaSu järjesti suomalaisten omat itsenäisyyspidot 8.12., ja Merimieskirkon mainitut papit pitivät jouluhartauden 10.12. suurlähettilään residenssissä, mitä seurasi suomalainen jouluateria. Cantus Musicus esiintyi myös täällä ja päätti osuutensa Finlandiaan.

Yhdessä

Suomen ensimmäisen vuosisadan tarinaa on kuluneen vuoden aikana kerrottu Malesiassa lukuisilla näyttämöillä. Malesia on samaan aikaan juhlinut 60-vuotista itsenäistä taivaltaan. Malesian Suomen-suurlähetystö lahjoitti yhdessä muiden suurlähetystöjen kanssa Suomen suurlipun pääministeri Juha Sipilälle viime viikolla. Suomen siniristilippu täyttää sata vuotta 28.5.2018, jolloin maailman suurin Suomen lippu vedetäään salkoon Haminassa. Yhdessä-teema kantaa.