Ravintoloiden ruokalistat pursuavat erilaisia pihvejä ja kyljyksiä. Vaikka kaupoilla olisi vaikeuksia toimittaa muita elintarvikkeita, lihatiskit ovat aina notkuvan täynnä. Argentiinalaisen lihankulutuksen notkahdus ei vielä ole kuluttajalle näkyvää, vaikka tilastot puhuvatkin muuta. Lihantuotanto kasvaa edelleen ja ylsi vuonna 2018 uuteen ennätykseensä tuotantomäärässä, vaikka naapurimaat ovatkin kasvamassa Argentiinaa suuremmiksi naudanlihantuottajiksi.
Argentiina tunnettiin 1900-luvun alussa maailman leipäkorina ja sen laakeat viljelysalat houkuttelivat uudisasukkaita leveämmän leivän toivossa kaikkialta Euroopasta. Myöhempi talouden romahdus ja nykyinenkin epävakaa taloudellinen tilanne ovat hidastaneet taloutta, mutta eivät ole muuttaneet sitä, että Argentiinassa tuotetaan vuosittain 3.05 miljoonaa kiloa naudanlihaa. Vuonna 2018 naudanlihan tuotanto kasvoi 6 prosenttiin yltäen uuteen ennätykseensä. Hidastumista ei ole nähtävissä niin kauan kuin suurimpien vientimaiden, Kiinan ja Venäjän, lihatuotteiden kysyntä kasvaa.
Argentiinassakin lihan kulutus on kovaa. Asukasta kohden lihaa syödään vuodessa yli 57 kiloa. Pelkästään naudanlihaa syödään 38,6 kiloa (vrt. Suomen 19,4 kiloa). Viime vuonna kulutus tosin hieman notkahti 2,4 prosenttia. Mistä lie kasvisbuumista johtuu, sanoisivat kovan luokan lihankuluttajat. Maailmanluokan rankingissa Argentiina yltää lihankulutuksellaan edelleen kolmanneksi, heti Yhdysvaltojen ja Australian jälkeen.
Argentiina onkin kautta aikojen brändätty naudanlihan ja nahkatuotteiden luvatuksi maaksi, vaikka todellisuudessa naapurimaat, Uruguay ja Brasilia, ovat ajamassa tuotantomäärissä ohi. Argentiinassa lihaa syödään toki vieläkin paljon ja sen vahva perinne näkyy paikallisen ravintolatarjonnan lisäksi kotiruoassa. Lihan tuotannon kasvu on kuitenkin siinä määrin hidastunut, että Argentiinaa ei enää tilastollisesti voida pitää maailman ykkösmaana karjataloudessa ja lihan tuotannossa. Esimerkiksi soijantuotanto on Argentiinassa kasvamassa lihankaltaiseksi, joskin vähemmän tunnetuksi, tuotannonalaksi.
Argentiinalainen ruokakulttuuri kuitenkin jatkaa perinnettään. Erityisen ylpeitä ollaan naudanlihasta ja asadosta, paikallisista grillijuhlista. Näin juhlitaan viikonloppusunnuntaita perheen kesken, syntymäpäiviä ja joulua. Perinteinen juhlapöytä ei koreile monipuolisuudellaan tai vuodenaikojen mukaan vaihtuvilla raaka-aineilla. Argentiinalaiset rakastavat grillausperinnettään ja tilaisuuden saatuaan grillaavat kilokaupalla syötävää kutsuvierailleen. Lähiöissä kävellessä ei voi viikonloppuisin välttyä haistamasta puutarhoista kohoavaa herkullisen grilliruoan tuoksua.
Sama mentaliteetti näkyy ravintoloissa. Kaupunki on täynnä toinen toistaan herkullisempia pihvi – ja grilliravintoloita. Monessa on avokeittiö, jossa ruoka kypsennetään avotulella ja tuodaan pöytään höyryävän kuumalla valurautapannulla. Lautasenvirkaa toimittaa pyöreä puinen leikkuulauta, jolla pihvi on helppo viipaloida suupaloiksi. On hyvä muistaa, että pihviä tilatessa saa usein vain pihvin ja lisukkeet pitää muistaa tilata erikseen. Paikallisten mukaan tämä johtuu lihan korkeasta arvostuksesta.
Viime vuosina huoli ilmastonmuutoksesta on nostanut päätään myös Argentiinassa. Buenos Airesissa vuoden 2018 lopussa käydyn G-20 huippukokouksen yksi kolmesta teemasta oli kestävän ruokatuotannon takaaminen. Kestävä tuotanto, kierrätys ja vihreä energia ovat Argentiinassa vielä lastenkengissä, mutta kansainvälisten sopimusten kautta maa päätynee lähivuosina jonkinlaisiin toimiin ympäristöongelmien hillitsemisessä. Se, puuttuuko maa poliittisilla päätöksillään maatalouden rakenteeseen ja sen tuotannon pääpainoon, jää nähtäväksi.
*asado = grillattu liha, grillaus
Kirjoittaja: Anna Nikku