Argentiinassa vaalikamppailua käydään keinoja kaihtamatta

Argentiinassa pidetään tänä vuonna niin parlamentti- kuin presidentinvaalitkin. Vaalivuoden huipentuman, lokakuisen presidentinvaalin, lähestyminen näkyy Buenos Airesin katukuvassa ja sitä ympäröivien valtateiden varsilla – myös tavalla, joka on saanut oikeuden puuttumaan peliin.

Argentiinassa vaalikausi korkattiin 12. huhtikuuta Saltassa, kun provinssin asukkaat pääsivät ensimmäisinä äänestämään parlamenttivaalien esivaalissa. Kliimaksinsa vaalivuosi saavuttaa kuitenkin vasta lokakuun lopussa, kun maahan valitaan uusi presidentti.

Vaikka vaalipäivään onkin vielä puoli vuotta aikaa, hulina presidenttikisan ympärillä on jo täydessä vauhdissa niin sanomalehtien sivuilla kuin kaupunkien kaduilla.

Laittomat vaalimainokset tiukkaan syyniin

Kiivain kampanjointi ja vaalikamppailu ovat vielä edessä, mutta kilvan kiihkeydestä kertoo jotakin se, että presidentinvaalimainoksia alkoi ilmestyä katujen ja moottoriteiden varsille jo viime vuoden puolella – vaikka vaalimainonta on lain mukaan sallittua vasta silloin, kun vaaleihin on aikaa enintään 30 päivää.

Laittomien vaalimainosten seurauksena oikeus päätti, että presidenttiehdokkaiden on poikkeuksellisesti tehtävä ilmoitus kampanjabudjeteistaan. Lisäksi oikeus määräsi, että laittomien vaalimainosten päälle on kiinnitettävä ilmoitus, jossa niiden kerrotaan rikkovan lakia.

Ihan pienistä summista laittomassa kampanjoinnissa ei ole kyse. Buenos Airesia ympäröivien moottoriteiden varsille asetettu jättiläismäinen vaalimainos voi maksaa kuukaudessa yli 15 000 euroa.

Presidentinvaalin toisen kierroksen todennäköisin kilpakaksikko: Daniel Scioli ja Mauricio Macri. kuva: Maria Ines Ghiglione-gv/GCBA. @ Flickr, CC BY-ND.
Presidentinvaalin toisen kierroksen todennäköisin kilpakaksikko: Daniel Scioli ja Mauricio Macri.
kuva: Maria Ines Ghiglione-gv/GCBA. @ Flickr, CC BY-ND.

Talous on vaalien kärkiteema

Talous on noussut vaaliteemojen kärkeen. Tänä vuonna argentiinalaiset osakkeet ovat olleet nousussa, sillä markkinat ennakoivat jo nyt Kirchnerien kauden päättymisen mukanaan tuomaa muutosta.  Kurssien suunnasta päätellen markkinat uskovat, että muutos voi olla vain parempaan.

Buenos Airesissa tunnelma vaalien lähestyessä on odottava, sillä monet kaupunkilaiset toivovat vallanvaihdon tuovan muutoksen mukanaan. Nykyhallituksen harjoittamalla säännöstelevällä talouspolitiikalla on ollut suoria vaikutuksia kansalaisten elämään. Osa ehdokkaista onkin ottanut rajoitteiden poistamisen vaaliteesiensä joukkoon. Kaikki argentiinalaiset eivät kuitenkaan ole yhtä mieltä politiikan suunnanvaihdon toivottavuudesta, vaan istuvalla presidentillä ja hänen poliittisella linjallaan on suuri ja vannoutunut kannattajakuntansa.

Seuraavan presidentin sukunimi ei ole Kirchner

Argentiinassa presidentillä on paljon valtaa, ja välillä onkin helppo unohtaa, että myös puolet parlamentin molempien kamarien paikoista ovat jaossa tänä vuonna. Presidentinvaalissa on joka tapauksessa paljon pelissä.

Samalla Kirchnerien vuodesta 2003 kestänyt yhtäjaksoinen dynastia tulee tiensä päähän – ainakin tältä erää.

Istuva presidentti Cristina Fernández de Kirchner (CFK) ei lain mukaan voi tulla valituksi kolmatta kertaa peräkkäin, mutta hän voi asettua ehdokkaaksi uudelleen oltuaan yhden kauden sivussa. Hänen edesmennyt puolisonsa Néstor Kirchner toimi Argentiinan presidenttinä vuosina 2003–2007.

CFK:n uskotaan jatkavan vallan kulisseissa tavalla tai toisella, vaikkei hän vielä olekaan hiiskahtanut jatkosuunnitelmistaan.

Vaalitaistelun panokset ovat suuret, sillä niissä ratkaistaan merkittävä ja kauaskantoinen kysymys: seuraako vaaleja talouspolitiikan suunnanvaihdos, vai jatkaako maa kulkuaan nykyisellä protektionistisella kurssilla?

Teksti: Eero Karjalainen