Tänä viikonloppuna maailman huomio keskittyy Argentiinaan, kun maailman 20 suurimman talouden johtajat kerääntyvät Buenos Airesiin G20-huippukokoukseen. Kansainvälisen politiikan supertähdet kokoontuvat porukalla keskustelemaan maailman tilasta ja tulevaisuudesta.
Porukan puheenjohtajana tämän vuoden toimiva Argentiina pyrkii varmistamaan tyylikkään – tai ainakin rauhallisen – päätöksen omalle kaudelleen. 15 miljoonan asukkaan Buenos Aires on käytännössä suljettu kokonaan kokouksen ajaksi, tämä perjantai on pakollinen vapaapäivä. Kenraaliharjoitus ei mennyt hyvin, kun viime viikonloppuna Copa Libertadoresin loppuottelun yhteydessä jalkapalloterroristit onnistuivat rettelöimään ja aiheuttamaan vahinkoja vierasjoukkueen pelaajille. Itsekin vietin River Platen stadionilla seitsemän tuntia odotellen pelin alkamista. Rähinän seurauksena finaali jouduttiin perumaan kaksi kertaa ja lopulta siirtämään neutraalille maaperälle.
Huippukokouksen odotukset eivät ole muutenkaan korkealla. Mikään ei ole niin kuin ennen, vaan vanha jengi on osittain vaihtunut ja ajautunut riitoihin. Yhteisesti sovittuja sääntöjä rikotaan minkä ehditään. Kaksi ovat keskenään kauppasodan partaalla, kolmas on käytännössä sotatilassa naapurivaltionsa kanssa ja neljättä epäillään osallisuudesta järkyttävään paloittelumurhaan. Euroopan mestarit ovat köysissä omissa nurkissaan, eikä yksi halua enää kuulua joukkoon.. Uusia toimia protektionismia tai maailmaa uhkaavaa ilmastonmuutosta vastaan ei ole tällä kertaa odotettavissa. Päinvastoin, kokousta voidaan lähtökohtiin nähden pitää aivan onnistuneena, mikäli se ei pääty joukkotappeluun. Kun ei nyt vain sattuis mitään.
Heikoista lähtökohdista ja turvallisuusuhkista huolimatta dialogin ylläpitäminen maailman tärkeimpien valtioiden johtajien kesken on valtavan tärkeää. G20 on edelleen se porukka, jossa puhutaan ja päätetään maailman tulevaisuuden suuntaviivoista. Tänä vuonna on puhuttu työn tulevaisuudesta, ruokaturvallisuudesta ja kehitykseen tarvittavasta infrastuktuurista. Tärkeintä että puhutaan. Puhumalla luodaan ja vahvistetaan sääntöihin perustuvaa kansainvälistä järjestelmää.
P.S. Suomi on tänä vuonna ollut ensimmäistä kertaa mukana G20-yhteistyössä, kun Argentiina kutsui Suomen osallistumaan työn tulevaisuutta ja erityisesti koulutusta käsittelevän työryhmän valmisteluun. Näissä juhlissa tarvitaan nyt kaikkia sääntöihin perustuvan maailmaan puolustajia.