Koirien valtakunta

Argentiinalaiset rakastavat lemmikkejään, joita maassa on ylivoimaisesti eniten koko Latinalaisessa Amerikassa. Buenos Airesissa etenkin kotikoirien palveluista on kasvanut iso elinkeino.

Ensin näet yhden, sitten kadunkulmassa toisen. Yhtäkkiä huomaat niitä kaikkialla, nimittäin koiria – pieniä, suuria, karvaisia, kiukkuisia ja kaikkea siltä väliltä. Puhumattakaan koiralaumoista, joita ulkoiluttajat, paseadores, ohjailevat eleettömästi pitkin katuja ja puistoja.

Argentiinassa on Latinalaisen Amerikan maista eniten lemmikkejä ja etenkin koiria väkilukuun nähden: kansallisen ProTenencia-ohjelman mukaan yksi koira kolmea argentiinalaista kohden. Jopa 80 prosentissa argentiinalaiskodeista asuu koira tai kissa, monissa useampikin lemmikki.

Buenos Airesin asukkaat rakastavat lemmikkejään, vaikkei heillä aina olisikaan aikaa niiden ulkoiluttamiseen. Katukuva on täynnä lemmikkipuoteja, joista ihmisen parhaalle ystävälle voi hankkia niin merkkiasusteita kuin dieettiruokaakin.

Koirien ulkoiluttaja Buenos Airesissa
Koirien ulkoiluttaja Buenos Airesissa. Kuva: Flickr, Juan Felipe Rubio.

Työpäivät ovat pitkiä ja kaupunkiasunnot pieniä, joten moni turvautuu ulkoilutuspalveluun, joiden hinnat vaihtelevat noin 25 eurosta 150 euroon kuukaudessa per koira.

Ei siis ihme, että koirien ulkoiluttajista on syntynyt oma ammattikuntansa. Yhdellä ulkoiluttajalla saa virallisesti olla talutusnuorassaan kahdeksan koiraa, mutta usein niitä näkee yli kymmenenkin. Yli kolmen koiran ulkoiluttajien täytyy ilmoittautua kaupungin ylläpitämään rekisteriin, vaikka koirat olisivat omia, mutta normien noudattamista valvotaan vähän.

Etenkin kaupunkien ulkopuolella eläinten yleensä annetaan juosta vapaana, minkä valitettava kääntöpuoli on suuret kulkukoirien tai -kissojen laumat. Myös kotikoirista vain murto-osa on sterilisoituja.

Buenos Airesin kaupunki pyrkii omalla Mascotas de la Ciudad -ohjelmallaan edistämään vastuullista lemmikinomistajuutta, johon kuuluu lisääntymisen hallinnan ohella myös esimerkiksi jätösten siivoaminen kaduilta.

Kaupungin ohella monet hyväntekeväisyysjärjestöt ja yksittäiset eläinlääkärit järjestävät ilmaisia kastrointikampanjoita sekä etsivät hylätyille eläimille uusia koteja. Lähetystön henkilökunnankin koteihin tiensä ovat jo löytäneet kaksi koiraa sekä kolme kissaa.

Muutkin nelijalkaiset ovat argentiinalaisille mieleen, mutta eri tavalla: Argentiinalaiset söivät OECD:n mukaan viime vuonna keskimäärin 41,6 kiloa naudanlihaa per henkilö – esimerkiksi suomalaiset kuluttavat 18,7 kiloa ja Yhdysvalloissa määrä on 24,5 kiloa päätä kohden.

Leave a Reply