Latinalainen Amerikka seuraa Argentiinan aborttilain kohtaloa

Argentiinan kongressin alahuoneen niukin äänin läpäissyt lakialoite abortin laillistamisesta siirtyi senaatin käsittelyyn, jossa sen kohtalosta äänestetään näillä näkymin 8. elokuuta. Myös senaatin äänestyksestä odotetaan hyvin tiukkaa, ja kampanjointi sekä laillistamisen puolesta että vastaan on jatkunut aktiivisesti niin kaduilla kuin mediassakin. Julkinen debatti Argentiinassa on avannut mahdollisuuksia aborttikeskustelulle myös muualla Latinalaisessa Amerikassa.

Aktivistien ripustamissa julisteissa vaaditaan oikeutta lailliseen, turvalliseen ja maksuttomaan aborttiin

Argentiinan sosiaalipolitiikka on yleisesti ottaen yksi Latinalaisen Amerikan liberaaleimmista. Vaikutusvaltaisen roomalaiskatolisen kirkon vastustuksesta huolimatta maa oli edelläkävijä tasa-arvoisen avioliittolain hyväksymisessä vuonna 2010 ja sukupuoli-identiteettiä koskevassa lainsäädännössä vuonna 2012. Julkisen keskustelun avaaminen abortin laillistamisesta on kuitenkin ollut äärimmäisen vaikeaa, sillä samoin kuin Latinalaisessa Amerikassa yleisesti, on aborttikysymys ollut perinteisesti konservatiivisessa Argentiinassa yksi poliittisesti herkimmistä aiheista.

Viime vuosina abortista vaikenemisen kulttuuri on kuitenkin alkanut murtua. Vuonna 2015 Buenos Airesissa sai alkunsa naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustava #NiUnaMenos –liike jonka teemat ovat sittemmin laajentuneet naissurmista ja machokulttuurin vastustamisesta myös aborttioikeuteen. Naisjärjestöt ovat kampanjoineet vapaan abortin puolesta jo vuosikymmeniä, ja lakialoitteita on tehty aiemminkin, mutta vasta nyt aihe on todella noussut julkiseen keskusteluun. Viime kuukausina abortin laillistamisen kannattajien kantamat vihreät huivit ovat olleet yleinen näky etenkin suurempien kaupunkien kaduilla, pitäen yllä aborttikysymyksen näkyvyyttä.

Muutos yleisessä mielipiteessä

Argentiinassa otettiin 14. kesäkuuta historiallinen askel kohti abortin laillistamista kun kongressin alahuone hyväksyi abortin sallimisen 14. raskausviikolle asti äänin 129–125. Tulos tuli monelle yllätyksenä, sillä alkuperäisten äänestysaikomustietojen perusteella pidettiin todennäköisenä, että laki kaatuisi jo alahuoneessa. Abortin laillistamisen puolesta kampanjointi näyttää tuottaneen konkreettisia tuloksia, ja osa kongressin jäsenistä kertoikin muuttaneensa äänensä nimenomaan julkisen keskustelun seurauksena. Kongressin ylähuoneessa eli senaatissa debatti lähti käyntiin 10. heinäkuuta asiantuntijapuheenvuoroilla, joita kuullaan joka tiistai ja keskiviikko elokuun alkuun asti.

Tällä hetkellä Argentiinan laki sallii abortin ainoastaan jos raskaus on seurausta raiskauksesta, tai jos raskauden jatkaminen vaarantaa naisen hengen tai terveyden. On kuitenkin hyvin yleistä, että lääkärit kieltäytyvät tekemästä abortteja laillisissakin tapauksissa. Laittomia abortteja tehdään vuosittain arvioiden mukaan noin puoli miljoonaa. Laittoman abortin tehneet naiset voidaan tuomita jopa neljäksi vuodeksi vankeuteen. Argentiinan terveysministerin mukaan laittomien aborttien seurauksena sairaalaan hakeutuu noin 50 000 naista vuosittain, ja komplikaatioihin kuolee useita kymmeniäNämä tragediat ovat viime vuosina alkaneet kantautua julkisuuteen ja vaikuttaneet asennemuutoksiin; vuonna 2014 aborttilain vapauttamista vastusti vielä 60 prosenttia argentiinalaisista, kun taas tänä vuonna tehtyjen mielipidemittausten mukaan lähes sama osuus kansasta on nyt laillistamisen kannalla.

Aborttilain kohtalo on kuitenkin vielä hyvin epävarma. Senaatti on tunnetusti konservatiivisempi kuin kongressin alahuone, ja tällä hetkellä suurin osa äänensä julkisesti ilmoittaneista aikoo äänestää lakiuudistusta vastaan. Päättämättömiä ylähuoneen 72 senaattorista on kuitenkin vielä 11, ja heidän äänensä tulevat olemaan ratkaisevia. Vaikka presidentti Mauricio Macri ei itse kannata abortin laillistamista, on hän luvannut olla käyttämättä veto-oikeuttaan, jos senaatti hyväksyy lain.

Aborttioikeus Latinalaisessa Amerikassa

Myös muissa Latinalaisen Amerikan maissa on viime vuosina alettu avaamaan keskustelua abortin laillistamisesta. Abortti on ainakin osittain kriminalisoitu suurimmassa osassa alueen maista, ja abortin tehneet naiset voivat saada jopa kymmenien vuosien pituisia tuomioita. Täysin laillinen abortti on vain Kuubassa, Uruguayssa ja Mexico Cityssä. Sen sijaan Dominikaaninen tasavalta, El Salvador, Honduras ja Nicaragua kieltävät abortin edelleen kaikissa olosuhteissa.

Feministit monessa alueen maassa ovat ottaneet mallia Argentiinan kampanjasta aborttikeskustelun avaamiseksi. Esimerkiksi Chilessä, Kolumbiassa ja Meksikossa aktivistit ovat alkaneet kantaa abortin laillistamisen kannattamista symboloivaa huivia, kukin maa omalla värillään. Argentiinan feministisellä liikkeellä on ollut alueellista vaikutusta aiemminkin: #NiUnaMenos nosti esille machokulttuurin alueellisena ongelmana, ja liikkeen nimen alla järjestetyt, naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastustavat mielenosoitukset levisivät nopeasti ainakin kymmeneen muuhun Latinalaisen Amerikan maahan.

Oli Argentiinan senaatin äänestyksen tulos mikä tahansa, on viime aikojen julkinen aborttipolemiikki osoittanut, ettei asiaa voida enää entiseen malliin lakaista maton alle. Jo laista äänestäminen on aktivistien mukaan tärkeä askel naisten oikeuksien puolesta niin Argentiinassa kuin koko Latinalaisessa Amerikassa. Vaikka lakiuudistus ei menisikään tällä kertaa läpi, kampanjoijat uskovat, että nyt kun keskustelu on avattu, on abortin laillistaminen vain ajan kysymys.

 

Kirjoittajat: Mira Sairanen ja Vanessa Koskipalo