Argentiinaa on viime viikot ravistellut maan historian suurimman korruptioskandaalin paljastuminen. Jännitysnäytelmässä seuraa päivä päivältä uusia käänteitä, uskomattomaan tarinaan kuuluu satoja miljoonia dollareita, upporikkaita liikemiehiä, karismaattinen mutta rahanhimoinen ex-presidentti, salaperäinen korruptioverkosto ja hiljainen autonkuljettaja, joka kirjoitti kaiken näkemänsä muistiin. Sekä mustasukkainen naisystävä, joka kertoi autonkuljettajan vihkoista syyttäjälle.
Oscar Centeno, autonkuljettajaksi ryhtynyt entinen Argentiinan armeijan kersantti, kirjoitti yli 10 vuoden ajan pakkomielteenomaisesti muistiin kaiken: ajoreitit, osoitteet, tavatut henkilöt, rekisterinumerot sekä omistajaa vaihtaneet dollarit. Oikeuslaitoksen sekä median käyttöön on jäänyt kahdeksan vihkoa täynnä todisteita Argentiinan edellisten presidenttien suoraan johtamasta röyhkeästä ja laajamittaisesta korruptiosta. Tarjouskilpailuissa pärjänneet yritykset voitelivat hallinnon vaalikampanjoita satojen miljoonien dollareiden arvosta, ja maan suunnitteluviraston johdon autonkuljettajana työskennellyt Centeno kuljetti rahat käteisenä suurissa laukuissa suoraan ex-presidentin virka-asunnolle. Syytösten mukaan korruptioverkostoa johti ensin – nyt jo edesmennyt – presidentti Nestor Kirchner, ja hänen jälkeensä presidentiksi noussut Cristina Fernandez de Kirchner, Nestorin vaimo. Pariskunta hallitsi Argentiinaa 12 vuoden ajan 2002−2015.
11.8.2010 – ”Ministeriöstä vein Barattan (Centenon suora esimies, valtiosihteeri) asuntoonsa. Myös Nelson Lazarte oli kanssamme. Baratta soitti Hernán Gomezille, jotta tämä odottaisi asuntonsa ulko-ovella. Hernán toi maksut sisältävän laukun, Baratta vei sen kotiinsa ja palasi toisen rahalaukun kanssa, laittoi kaiken autooni, ja ajoimme presidentin virka-asunnolle Olivosin kaupunginosaan. Baratta ja Lazarte menivät kokoukseen presidentti Nestor Kirchnerin kanssa. Odottaessani autossa laskin rahat, ne olivat 100 000 dollarin kimpuissa, yhdessä laukussa oli 800 000 dollaria ja toisessa 700 000 dollaria. 20 minuuttia kestäneen kokouksen jälkeen Baratta ja Daniel Muñoz (presidentti Kirchnerin yksityissihteeri) tulivat autolla, Baratta antoi rahat Muñozille, joka nosti ne maastoautoon. Sitten Baratta meni vielä kokoukseen presidentti Kircherin kanssa, jonka jälkeen vein hänet kotiinsa. Nelson meni toiseen autoon, ja minä palasin kotiin.”
Pidätyksensä jälkeen todistajansuojeluohjelmaan päässyt Centeno on todistanut kuljettaneensa noin 200 miljoonan dollarin arvosta käteistä rahaa presidenttiparille ja muulle poliittiselle johdolle. Vihkojen lisäksi hänellä on kuvia ja videoita lahjusten keräämisestä ja luovuttamisesta. Toistakymmentä yritysjohtajaa on jo pidätetty, ja useat heistä ovat tunnustaneet lahjoneensa edellistä hallintoa kymmenien miljoonien dollareiden arvosta. Korruption tunnustaneiden yritysjohtajien joukossa on nykyisen presidentti Mauricio Macrin serkku. Edellistä hallintoa korruptiosta syyttänyt Macri on todennut, että nyt paljastuneissa vihkoissa näkyy vain jäävuoren huippu. Macri on luvannut, ettei rankaisemattomuutta ole hallituksen puolesta tarjolla kenellekään, ei edes presidentin sukulaisille.
Korruptioon ja rankaisemattomuuteen vuosikymmenien aikana turtuneet argentiinalaiset seuraavat nyt tarkkaan, pystyykö maan politisoitunut oikeusjärjestelmä varmistamaan tapauksen puolueettoman käsittelyn. Argentiinan poliittinen ja taloudellinen eliitti – ml. oikeuslaitos – on kytkeytynyt hyvin tiiviisti toisiinsa niin perhe- ja ystävyyssiteiden kuin yhteisten intressien kautta, eikä vahvakaan näyttö välttämättä johda täytäntöönpantaviin tuomioihin. Argentiinan ex-presidentti Carlos Menem tuomittiin korruptiosta useiden vuosien vankilatuomioon jo vuonna 2013, mutta hän ei ole viettänyt päivääkään vankilassa.
Parhaimmillaan Centenon kirjoitusten paljastuminen voi kuitenkin johtaa merkittävään yhteiskunnalliseen muutokseen, jonka jälkeen korruptiota ei enää hyväksy itsestään selvänä maan tapana Argentiinassa. Innokkaimpien mukaan kuluneet viikot ovat rankaisemattomuuden kulttuurin lopun alku – yksi argentiinalainen korkea-arvoinen ystävä kuvasi tilannetta lainaamalla Nixonin kabinettipäällikköä: ”Kun hammastahna on ulkona tuubista, sitä on vaikea saada enää takaisin.”
Nyt paikallisessa whatsappissa pyörii vitsi: Ex-presidentti Cristina Kirchner hakee autokuskia. Ainoa vaatimus: ei osaa kirjoittaa.
Mielenkiintoinen artikkeli – kiitos siitä. Olen tulossa vaimoni kanssa lomamatkalle Buenos Airesiin 3.10 – 14.10. väliseksi ajaksi (4 päivää tosin Mar del Platassa). Hieman huolestuttaa tuo taloudellinen tilanne, Argentiinan peson alamäki. Saako sitä ARS:a vain Argentiinasta – näyttää siltä että ARS ei saa esim. tampereelta / josko Suomestakaan ?