Maahanmuuttajien rakentamassa Argentiinassa suomalaiset ovat kovin pieni vähemmistö, mutta joukosta löytyy myös joitain kuuluisuuksia. Tunnetuin suomalainen täällä on ehdottomasti edelleen hiljattain Buenos Airesista muualle muuttanut laulaja Tarja Turunen.
Yllätykseni viimeisimmällä lomamatkalla Argentiinan eteläosassa Patagoniassa oli suuri, kun El Calafatessa jokainen turistiopas mainitsi suomalaisen Harry Hildénin. Argentino-järven risteilyllä selvisi miksi, kun vierailimme paikassa nimeltä Puesto Las Vacas, vapaasti kääntäen lehmien lahdella.
Hildén saapui Argentiinaan Suomesta kuukauden kestäneen laivamatkan jälkeen vuonna 1951 ja löysi itselleen kodin karusta Patagoniasta. Vuodet 1990–1996 hän asui keskellä lumihuippuisia vuoria ja jäätiköitä Lago Argentinon rannalla työnään ottaa kiinni luonnonpuistoon jääneitä satoja villilehmiä.
Patagonian ”suomalainen gaucho” oli minulle tuntematon ennen tätä matkaa. Sen sijaan jo muutama vuosi sitten pääsin käymään Pohjois-Argentiinassa Misionesin provinssissa sijaitsevassa Oberán kaupungissa, jonka trooppiseen ilmastoon suurin Suomesta tänne saapunut muuttoliike viime vuosisadan alussa asettautui.
Vain harvalla colonia finlandesan jäsenellä on enää suomen kieltä hallussaan ja vielä harvemmalla Suomen passia, mutta he kantavat yhä sydämessään aiempien sukupolvien kaukaista kotimaata. Misionesin kunniakonsulimme, suomensukuisen Hugo Sandin silmien tuikkeessa tunnistan jotain kotoista.
Kirkon ulkomaanavun ansiosta Oberássa järjestetään edelleen vuosittain suomalaisen pastori Tapio Leskisen johdolla joulujumalanpalvelus, joka on yhteisölle koskettava hetki. Samalla juhlistetaan yleensä myös Suomen itsenäisyyspäivää.
Uudempaa Suomea Argentiinassa ja erityisesti Buenos Airesissa edustavat vaihto-opiskelijat ja harjoittelijat, joista moni menettää maalle – tai jollekin tietylle argentiinalaiselle – sydämensä siinä määrin, että palaa sinne myös uudelleen. Opiskelijavaihdon maiden välillä soisi kasvavan entisestään, sillä espanja on maailmalla suurkieli ja latinokulttuurin tuntijoita tarvitaan myös Suomessa.
Lattariosaajista olisi varmasti hyötyä myös suomalaisille yrityksille, jotka mielivät näille markkinoille. Jonkin verran Argentiinassa ja erityisesti Buenos Airesissa jo onkin suomalaisia yrittäjiä tai suomalaisten yritysten työntekijöitä, joita suurlähetystö tietysti mielellään näkisi täällä vielä enemmän.
Marraskuussa saatiin hieno näyttö siitä, mitä suomalaisella sisulla ja yhteistyöllä saadaan aikaiseksi. Buenos Aires Celebra Países Nórdicos -tapahtuma kokosi suurlähetystön avustuksella yhteen joukon suomalaisia vapaaehtoisia, jotka hienosti toivat pääkaupungin asukkaille ja turisteille tietoa Suomesta.
Ensi vuonna juhlitaan 100-vuotiasta Suomea vielä tätäkin suuremmalla innolla Argentiinan pienen suomalaisyhteisön kesken.