Maa ilman presidenttitenttiä

Suomen eduskuntavaalien alla sosiaalisessa mediassa jaettiin aktiivisesti Ylen kokoaman vaaligallerian videoita, ja varsinkin puoluejohtajien kesken käydyt ehdokasväittelyt tuntuivat kiinnostavan suomalaisia melkein yhtä paljon kuin jääkiekko. Argentiinassa puhutaankin nyt siitä, miten maan presidenttiehdokkaat saataisiin tv-kameroiden eteen käymään julkista ja avointa keskustelua maan tulevaisuudesta.

Argentiinan historiassa ei ole koskaan järjestetty ns. presidenttitenttiä, jossa ehdokkaat kohtaisivat toisensa väittelyn merkeissä. Tämä on poikkeuksellista Latinalaisessa Amerikassa – Argentiinan kanssa tähän ryhmään kuuluvat ilmeisesti ainoastaan Kuuba ja Dominikaaninen tasavalta.

Väittelyt lisäävät avoimuutta, objektiivista tiedonvälitystä, tietoon perustuvaa äänestämistä ja vahvistavat näin ollen hallintoa. Mitä tulee ehdokkaiden suosioon, väittely on ratkaisevassa roolissa ja sillä voi olla valtava vaikutus lopputulokseen.

Kun väittelykulttuuria ei ole, varsinkin suosituimmalla ehdokkaalla on yleisesti ottaen vain vähän kannustimia toimia väittelyn puolestapuhujana. Tämä pitää paikkansa myös Argentiinan tapauksessa, jossa väittely toisi mukanaan enemmän riskitekijöitä kuin hyötypuolia mielipidemittausten kärkinimelle ja esivaalien voittajalle, Daniel Sciolille. Mutta miten luoda kysyntää väittelylle? Kysyntä muuttuu ajan mittaan vaatimukseksi, mutta tie olemattomasta väittelykulttuurista kansan vaatimukseen nähdä kaikki ehdokkaat debatoimassa voi olla pitkä.

Esivaalien voittaja Daniel Scioli poseeraamassa TV-kameroille. Kuva:Flickr, Prensa TV Pública
Esivaalien voittaja Daniel Scioli poseeraamassa TV-kameroille. Kuva:Flickr, Prensa TV Pública

Itse väittelykonsepti ei ole argentiinalaisille tuntematon, sillä televisioituja väittelyjä on käyty esimerkiksi kuvernööriehdokkaiden kesken. Arvioilta 78 prosenttia kansalaisista haluaisi nähdä väittelyn nyt myös presidentinvaalitasolla.

Maassa onkin jo vuoden ajan tehty töitä presidenttiehdokkaiden väittelyn toteuttamisen eteen Argentina Debate -aloitteen puitteissa. Projekti on saanut tuulta alleen ja ensimmäinen presidenttitentti järjestetään 4. lokakuuta. Tilanne on kuitenkin hyvin elävä. Esivaalien toisen ja kolmannen sijan napanneet ehdokkaat ovat jo vahvistaneet osallistumisensa. Esivaalien voittaja Scioli on näyttänyt epävarmuuden merkkejä, mutta osallistunee ainakin tietyin ehdoin. Tuleva väittely on joka tapauksessa merkittävä muutos poliittisessa kulttuurissa ja askel kohti presidenttitentin integroimista vaalikulttuuriin.

Myös toinen taho on ilmaissut mielenkiintonsa järjestää presidenttitentti. Maan suurimpiin uutiskanaviin lukeutuva Todo Noticias yrittää houkutella tämän hetken kolme suosituinta ehdokasta saman pöydän ääreen suoraan televisiolähetykseen.

Jopa kongressissa on keskusteltu väittelyn roolista tulevaisuudessa. Mielenkiintoista on kuitenkin, että parlamentaarikoiden kesken käytävä keskustelu on keskittynyt väittelyn institutionalisointiin. Käytännössä presidenttitentistä tehtäisiin pakollinen, ja ehdokkaat, jotka eivät osallistu väittelyyn, eivät voisi asettua ehdolle esivaaleihin.

Maailmanhistorian ensimmäinen televisioitu presidenttiväittely käytiin Yhdysvalloissa 1960, ja Argentiinan ensimmäinen käydään toivon mukaan vielä tänä vuonna – oli se sitten pakollinen tai ei.

Teksti: Dennis Söderholm