Presidentti Mauricio Macrin astuminen valtaan joulukuussa 2015 on johtanut huomattavaan muutokseen maan politiikassa. Taloudellisten toimenpiteiden toivotaan lopulta vievän kohti uutta nousua, mutta alku on vaatinut monelta totuttelua sekä kulutustottumusten muuttamista. Elinkustannukset ovat lyhyessä ajassa nousseet merkittävästi, ja argentiinalaisilta on alkuvuodesta vaadittu melkoista sopeutumiskykyä.
Argentiina on viimeisen puolen vuoden aikana avannut markkinoitaan ja ryhtynyt edistämään vientiä sekä houkuttelemaan ulkomaisia sijoituksia. Lisäksi edellisen hallituksen asettamia laajoja valtion tukia etenkin sähkön, kaasun sekä joukkoliikenteen käytölle on pyritty kohtuullistamaan huomioiden näiden palveluiden tarjoamisen todelliset kustannukset.
Peson arvo laskettiin kellumaan heti virkaanastumisen jälkeen joulukuussa, mikä johti valuutan 34 prosentin devalvaatioon. Tämän seurauksena jo aiemmin hurjassa nousussa ollut inflaatio on kiihtynyt entisestään. Huhtikuussa hintojen nousu oli jopa 41,7 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna.
Ruoan hinta on jo lähes samaa tasoa kuin Suomessa. Etenkin hedelmien ja kasvisten hinnat ovat nousseet merkittävästi. Ostovoiman lasku on ollut tuntuvaa, ja monen on täytynyt muokata kulutustottumuksiaan rankalla kädellä.
Lisäksi arviolta noin 150 000 työntekijää on menettänyt alkuvuonna työpaikkansa. Noin miljoona argentiinalaista elää tällä hetkellä köyhyydessä. Samanaikaisesti esimerkiksi metrolipun hinnan – joka on pitkään ollut kovin alhainen – on ilmoitettu heinäkuun lopulla nousevan 67 prosentilla. Myös polttoaineen hinta nousi 30 prosenttia joulukuun ja toukokuun välisenä aikana. Työ- ja koulumatkakustannukset ovatkin siis myös vaatineet aiempaa tarkempaa budjetointia.
Sähkön ja kaasun käytön huomattava tukeminen valtion varoilla on nyt myös päätetty lopettaa. Buenos Airesissa hinnat ovat tämän seurauksena nousseet jopa viisinkertaisiksi heijastaen näiden energialähteiden todellisia tuotantokustannuksia. Moni onkin näin eteläisen pallonpuoliskon talvella kertonut joutuneensa tinkimään kotinsa lämmityksestä ennennäkemättömällä tavalla. Toki ympäristöystävällisempiin kulutustottumuksiin kannustaminen on myös Argentiinassa vihdoin paikallaan.
Ostovoimaa rajan toiselta puolelta
Pohjoisessa asuvat argentiinalaiset ovat inflaation kiihtymisen myötä lähteneet sankoin joukoin edullisempien hintojen perässä Paraguayn puolelle ostoksille; rajalla on vuoden alusta lähtien voinut päivittäin kohdata satojen autojen jonoja. Rajan toiselta puolelta on ostettu etenkin polttoainetta, vaatteita ja leluja. Näin ansiot saadaan muuttuneissa olosuhteissa riittämään hieman korkeamman elintason ylläpitämiseen.
Teksti: Maarit Malkamäki
Olen valtio-opin kandidaatti ja opiskelen Tampereen yliopiston Peace, Mediation and Conflict Research -maisteriohjelmassa. Kesän vietän harjoittelijana Suomen Buenos Airesin-suurlähetystössä. Argentiinassa viettämieni kuukausien aikana olen jo ehtinyt ihastua maan henkeäsalpaavan kauniisiin maisemiin sekä hämmästellä paikallisten puheliaisuutta.