Maailman suurin tapahtuma tulee Tokioon 56 vuoden tauon jälkeen. Olympialaiset ja paralympialaiset keräävät Japaniin ensi vuonna kymmenisen miljoonaa kävijää, ja erilaisten vastaanottimien äärelle jopa miljardeja katsojia. Suomen suurlähetystölle nouseva Metsä-paviljonki toimii suomalaistoimijoiden kotipesänä puolen vuoden ajan.
Tokion olympialaiset järjestetään 24.7.–9.8.2020 ja paralympialaiset 25.8.–6.9.2020. Yhteensä 17 olympiakisapäivän aikana 11 000 urheilijaa kilpailee 33 lajissa, minkä jälkeen 13 päivän aikana 4 400 urheilijaa mittelee 22 paraurheilulajissa. Suorituspaikkoja on yhteensä 43 ympäri Japania, valtaosa kuitenkin Tokiossa tai sen välittömässä läheisyydessä.
Joukkueiden ja turistien lisäksi katukuvaa elävöittää massiivinen 110 000 vapaaehtoisen joukko. Japanin tavoitteena on saada olympiavuonna ensimmäistä kertaa maan historiassa 40 miljoonan turistin raja rikki.
Metsä-paviljonki tuo suomalaiset saman katon alle
Suomen joukkueet valmistautuvat paraikaa kisoihin. Heidän lisäkseen myös virkamieskoneisto on hiomassa kuvioitaan kisavuoden varalle.
Jo vuosikymmenten ajan olympialaisten yhteydessä joidenkin maiden olympiakomiteat ovat perustaneet isäntäkaupunkiin ”kotipesän”, National Hospitality Housen, jossa urheilijat, kansallinen olympiakomitea, media, tukijat ja kisavieraat ovat saman katon alla voineet tavata toisiaan ja yhteistyökumppaneitaan, ja parhaimmassa tapauksessa juhlia kisamenestystä.
Suomella oli taidemuseoon rakennettu sinivalkoinen kotipesä Finland House edellisen kerran Rio de Janeirossa 2016, jossa olympiahuuman lisäksi Suomi esitteli osaamistaan muutaman viikon ajan myös muun muassa koulutuksen ja cleantechin saralla. Moni brasilialainen pääsi myös ensi kertaa pyörittelemään mailalla reikäpalloa museon kivilattialla ja halaamaan joulupukkia.
Tokiossa rima nostetaan ennätyskorkealle.
Suurlähetystön tontille nousee projektia varten suunniteltu ja suomalaisesta puusta tehty Metsä-paviljonki, joka tulee palvelemaan Suomen olympiakomiteaa ja projektin kumppaneita peräti puolen vuoden ajan heinäkuusta alkaen. Siellä tullaan järjestämään lehdistötilaisuuksia, seminaareja, verkostoitumistapahtumia ja mitä nyt ikinä keksitäänkään.
Päräyttävän arkkitehtuurin ja kestävän rakennusmateriaalin lisäksi paviljonki tulee erottumaan muiden maiden hankkeista muun muassa pitkäkestoisuudellaan sekä tietenkin monipuolisella sisällöllä, jota parhaillaan hiotaan Business Finlandin johdolla. Kiinnostuneilla yrityksillä ja muilla tahoilla on vielä aikaa tulla mukaan projektiin, lisätietoja saa Business Finlandilta.