Egyptiläinen tuomioistuin langetti 2-5 vuoden pituisia tuomioita egyptiläisille ja ulkomaalaisille toimimisesta kansalaisjärjestöissä. Heitä rangaistiin siitä, että järjestöt, joiden palveluksessa he olivat, saivat projekteihinsa rahaa ulkomailta. Tämä on vakava ja surullinen päätös, joka perustuu autoritaaristen lakien pahansuopaan tulkintaan. Laajempana kehikkona toimii vuosikymmeniä toistettu narratiivi, jonka mukaan ulkomaat hautovat salaliittoja Egyptin päänmenoksi.
Kyseiset ihmiset tekivät arvokasta työtä Egyptin kehittämiseksi. Heidän päämääränsä oli viime kädessä Egyptin kansalaisyhteiskunnan kehittäminen. Ilman sitä mikään maa tai ainakaan sen kansalaiset eivät oikeasti voi kukoistaa. Yhtäkään tuomioista ei voi periaatteellisesta näkökulmasta hyväksyä. Niiden joukosta pistää kuitenkin eurooppalaisen silmään saksalaisen Konrad Adenauer -säätiön osa. Säätiöllä on ollut pitkään sopimusjärjestely Egyptin valtion kanssa ja nykyisin se on myös osa Saksan ja Egyptin välistä kulttuurisopimusta. Tuomio antaa omituisen kuvan Egyptistä oikeusvaltiona.
Tämän kaltaisilla toimilla on vääjäämättä vaikutuksensa myös siihen, minkälaisena Egypti koetaan vaikkapa liiketoimintaympäristönä. Oikeusvaltioperiaate ja lakeihin sisältyvä ennustettavuus on keskeistä myös sillä puolella. Egyptissä on ryhdytty pohtimaan ns. ”soft powerin” käyttämistä osana ulkopolitiikkaa. Se on myönteistä, mutta samalla on todettava, että myös maakuva on osa tätä käsitettä.